Scoala Gimnaziala "Nicolae Petrescu" Crivat
Crivat , Calarasi

Prezentare

Motto:

"În limitele impuse, cu resursele existente, într-un ritm propriu, bazati pe convingerea cã toate au un început, sã încercãm sã facem singuri ceea ce asteptãm de la altii !"

 


ISTORICUL SCOLII

  

Comuna Crivat este o asezare aflata in perimetrul unor locuri importante cu urme ale trecutului,localitatile :Cascioarele si Heresti.

Istoria curge aici din preistorie pana in timpurile de fata ,in preajma unor ape ce-si mana undele cu legendele lor:Argesul si Dunarea.

In acest coltisor de rai al tarii, satul , nascut din trebuinta de a dainui in istorie, s-a aflat scoala , locul in care au venit copiii sa se adape din fantana vie a cunoasterii , invatatura.

In comuna Crivat pe la anul 1864 s-a construit o sala de clasa cu doua camere pentru director.Asa a aparut scoala.Mai tarziu , in jurul anului 1913, sala de adunare a bancii populare "Fagurele Crivatului" a fost sala de clasa pentru copiii localnicilor.

In anul 1933 s-a ridicat un local de scoala cu doua sali de clasa si o cancelarie, caruia i s-au adaugat mai tarziu alte trei sali de clasa , care formeaza in prezent localul vechi al scolii .

In anul 1972 s-a inceput construirea actualului local cu 8 sali de clasa, cancelarie , laborator , local ce a fost dat in folosinta in anul scolar 1975-1976.

De-a lungul anilor,aici au functionat cadre didactice , adevarate torte spirituale , care au raspandit lumina in randul fiilor acestor locuri si care si-au legat destinul de scoala.

Unii din ei au luat parte la evenimentele istoriei timpului si chiar s-au jertfit pentru apararea pamantului  stramosesc.Asa au fost :Lixandru Dumitru , invatator in comuna si apoi revizor scolar in judetul Dambovita , care a participat la cel de-al doilea razboi mondial si a disparut la Cotul Donului in anul 1941 si invatatorul Musuroi Grigore  , participant la al doilea razboi mondial cu gradul de capitan , ranit la Vigoda (Odessa) si decorat cu "Steaua Romaniei".

Absolventi ai scolii din Crivat sunt medici , invatatori , profesori , avocati , ingineri , preoti.

Trecutul traieste in prezent.Scoala este perla satului , locul in care fiii si fiicele Crivatului sunt pregatiti pentru a-si duce "obolul" la edificarea viitorului zonei unde s-au nascut si al tarii careia ii apartin. Desigur , slujitorii  de astazi ai scolii , care sunt in majoritate nascuti si crescuti in Crivat , au menirea de a continua ceea ce au inceput inaintasii lor.Fiecare parinte este responsabil de a-si educa urmasii , cu atat mai mult ,noi dascalii avem nobila misiune de a modela caractere , de a forma oameni pentru ziua de maine.

Nicolae Iorga afirma ca exista o pedagogie , care "nu se scrie in nicio carte si care incepe cu iubire , continua cu iubire  si se mantuieste cu iubire ".

Aceste cuvinte ale marelui istoric  trebuie sa ne calauzeasca si pe noi dascalii de astazi ai copiilor din Crivat  si sa ne faca sa sadim in sufletele elevilor samanta care , germinand si rodind in timp , sa lumineze cu spor de lumina dragostea de tara.

Trebuie sa-i facem pe copii sa inteleaga ca ei sunt un produs al istoriei si fauritori de istorie prin rolul pe care il au in societate , ca de ei depinde viitorul "cuibului de pamant "din care s-au nascut si in care cresc.

Societatea contemporana impune scolii asumarea unui rol performativ.

Societatea cunoasterii , sau societatea bazata pe invatare pe care expertii o intrevad la orizont impune absolventului sa iasa din tipare sau rutini metodologice pentru a se adapta schimbarii inerente.

Acela care invata isi croieste propria invatare.

Galerie foto