Scoala Generala "Artemiu Publiu Alexi" Singeorz-Bai
Sangeorz-Bai, Bistrita-Nasaud

Alte date

 

ISTORICUL ŞCOLII

Cu peste două secole, înainte de aşezarea graniţei militare, aceasta să fi fost în jurul anului 1548, sîngeorzenii aveau în centrul satului o biserică care fusese devastată de duşmani, din care, rămăseseră doar zidurile goale în ungherele căreia au mijit primii zori ai şcolii bisericeşti locale, din care s-a născut mai târziu Şcoala Obştească Sătească, apoi Şcoala Trivială.

Din punct de vedere organizatoric, în mod efectiv şcoala a funcţionat în Sîngeorz-Băi începând cu 1 septembrie 1816 având drept local o gospodărie mai mare. Se poate aprecia, că timp de trei sferturi de veac, această şcoală, cu toate rigorile ei, a constituit un mijloc eficace prin care s-a asanat în bună măsură neştiinţa de carte în zonă.

Din documentele vremii (despre care învăţătorul Iustin Sohorca vorbea în a sa lucrare “Monografia Şcolilor din Sîngeroz-Băi” publicată în revista “Arhiva someşana” - 1938), aflăm că între anii 1909 - 1912 s-a construit noul local de şcoală pe terenul fostei şcoli triviale.

Anul 1920, a fost anul care a deschis drumurile învăţământului pur românesc pe aceste plaiuri:

1920 - 1948 - Şcoala Primară de Stat

- Şcoala de Arte şi Meserii

- Gimnaziul Unic “Solomon Haliţă”

1948 - 2011 - Şcoala Generală cu clasele I-VIII

Ca urmare a evoluţiei, la care ajunsese economia ţării, dar şi cea locală, Sîngeorz-Băi a căpătat statutul de oraş, începând cu decembrie 1960, iar prin generalizarea învăţământului la 8 ani, a devenit necesară construcţia unui nou local de şcoală.

Astfel, deschiderea anului de învăţământ de la 15 septembrie 1962 s-a făcut în noul local de pe strada Republicii, în prezenţa şi aplauzele celor 597 elevi ai claselor I-IV şi 278 elevi ai claselor V-VIII, dar în prezent cei 979 de elevi îşi desfăşoară activitatea şi în a doua clădire localizată pe strada Teilor, nr. 1, fiind repartizaţi în 21 de clase de învăţământ primar şi 22 de clase de învăţământ gimnazial.

Conducerea Şcolii Generale a fost încredinţată unor oameni de mare prestigiu şi înaltă ţinută morală, care de-a lungul unei perioade de 62 ani (1948-2011), cu toate greutăţile ivite, au înţeles să se implice cu mare răspundere în toate problemele prin care instituţia a trecut.

În octombrie 2006, Şcoala Generală cu clasele I-VIII, a primit denumirea de Şcoala Generală “Artemiu Publiu Alexi”, purtând numele marelui istoric, botanist şi cercetător al vegetaţiei forestiere - doctor A. P. Alexi.