ȘCOALA PROFESIONALĂ ”HORTENSIA PAPADAT BENGESCU ”
Ivesti, Galati

Proiecte educaţionale

PROIECTE

Proiect : " PASI STRATEGICI PENTRU IMBUNATATIREA ACCESULUI LA EDUCATIE AL COPIILOR ROMI"

Incepand din anul scolar 2009-2010 , in scoala noastra se desfasoara proiectul “PASI STRATEGICI PENTRU IMBUNATATIREA ACCESULUI LA EDUCATIE AL COPIILOR ROMI “.

In cadrul acestui proiect se urmareste atragerea copiilor si parintilor de etnie roma in activitatile scolii , atragerea spre studiu pentru combaterea absenteismului si abandonului scolar in randul acestei etnii . Prin activitatile desfasurate se urmareste inbunatatirea relatiilor dintre copiii, parintii romi si neromi , combaterea discriminarii. Acest proiect este finantat prin fonduri europene si coordonat de Romani CRISS.

ECHIPA DE PROIECT :

-PROF. MARIA PUIU -DIRECTOR

-PROF. CIOCAN IONICA-DIRECTOR ADJUNCT

-PROF. BOBOCEA SEBASTIAN- REMEDIERE LIMBA ROMANA GIMNAZIU

-PROF. BULAI CRISTIANA- REMEDIERE MATEMATICA GIMNAZIU 

INV. GURGUIATU-BENESCU SILVIA –REMEDIERE ROMANA SI MATEMATICA-PRIMAR 

-PROF. IFRIM MANUELA – COORDONATOR PROIECT

In anul scolar 2009-2010, Ss-au realizeazat diferite activitati cu elevii si parintii romi si neromi , dintre care amintim :

“ATELIER DE MARTISOARE “

Activitate coordonata de prof. Ionica Ciocan




REMEDIERE LA LIMBA ROMANA SI MATEMATICA LA CLASA aII a

Activitati coordonate de

Inv. Gurguiatu Benescu Silvia



REMEDIERE LA Limba Romana

Gimnaziu

Activitate coordonata 

de prof. Bobocea Sebastian

 


“INTALNIRI CU PARINTII”

Activitate coordonata de prof. Manuela Ifrim 



Intalniri cu personalitati de etnie roma
Intalnire cu d-na Luminita Cioaba :




 

“SEDINTE CU PARINTII”

Activitate coordonata de prof. Manuela Ifrim



“POVESTILE BUNICILOR “

Activitate coordonata 

de prof. Manuela Ifrim

REMEDIERE LA MATEMATICA

Gimnaziu

Activitate coordonata 

de prof.BULAI CRISTIANA


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ACTIVITATILE DIN PROIECT CONTINUA !

ANUL ACESTA ECHIPA DE PROIECT  ESTE ALCATUITA DIN :

PUIU MARIA - DIRECTOR

GURGUIATU BENESCU SILVIA -INVATATOR,

IFRIM MANUELA - PROFESOR .


VOI REVENI CU IMAGINI DE LA ACTIVITATILE DESFASURATE !

 

 

PROGRAMUL DE IMPLICARE CIVICA SI DIALOG PENTRU TINERI

Implementat de International Research & Exchanges Board (IREX) si

Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii (Romani Criss)

Programul a adus impreuna elevi romani si romi din Romania si Republica Moldova pentru initierea si punerea in practica a unor proiecte de dezvoltare comunitara.

In luna august 2011 cate doi tineri, unul rom si unul roman, selectati din sase licee din Romania si doua din Republica Moldova, au partcipat la o tabara la Vadul lui Voda (Republica Moldova), in cadrul careia si-au dezvoltat calitatile de lider. Mentorii adulti (cate doi din fiecare comunitate selectata), participanti alaturi de tineri in tabara de vara, si-au dezvoltat abilitatile de implementare a proiectelor, de consiliere a tinerilor si de construire a unui mediu tolerant.

Dupa ce s-au intors din tabara, cei doi lideri (Andreea Gotu si Laurentiu Stefaniu)au organizat focus-grupuri cu elevii de la clasele IX-XII pentru a-si largi echipa. Echipa de actiune de la Grupul Scolar “Hortensia Papadat Bengescu” Ivesti, formata din 16 membri, s-a intalnit pentru a stabili o strategie de evaluare a comunitatii, sub indrumarea mentorului, profesor  Maria Puiu. S-au propus mai multe tipuri de activitati de evaluare a comunitatii, dupa care urma sa se aleaga tematica proiectului.

In perioada 19-23.09.2011, echipa de actiune a confectionat si distribuit fluturasi prin care se anunta in cadrul scolii scopul Programului de Implicare Civica si Dialog  si se solicita sprijin pentru descoperirea unor probleme ale tinerilor din comuna Ivesti. Dupa colectarea informatiilor s-au analizat propunerile si s-a constatat ca majoritatea doresc un loc de relaxare in curtea scolii, unde sa socializeze.

O alta activitate s-a axat pe realizarea unor interviuri ale membrilor echipei de actiune cu batrani singuri pentru a le cunoaste problemele si, eventual, sa-i poata ajuta. Propunerea initiala a fost de a se organiza focus-grupuri cu acesti batrani dar, cum  a fost greu sa-i convinga sa vina la intalniri, tinerii au stabilit sa mearga acasa la batrani pentru a-i intervieva si a vedea conditiile in care traiesc. Analizand apoi raspunsurile celor 10 batrani ei au constatat ca se inteleg bine cu vecinii, care-i mai ajuta la nevoie, ca se limiteaza la cheltuieli minimale, ca nu prea au incredere in tinerii de azi, ca cel mai greu de suportat e singuratatea.

O problema care a fost in atentia echipei de actiune s-a referit la ecologizarea unor zone ale localitatii. Pentru o evaluare mai buna a acestei probleme comunitare, doi membri ai echipei au luat un interviu domnului primar in ziua de 27.09.2011 care le-a spus ca cea mai vulnerabila zona din comunitatea noastra este cartierul de locuinte ale romilor “din vale” , ai caror locuitori arunca deseurile in raul Barlad. La intrebarea daca tinerii ar putea fi folositi ca resursa pentru rezolvarea unor asemenea probleme, domnul primar a raspuns ca “tinerii pot sa adune deseurile” in cadrul unor activitati organizate.

In ziua de 28.09.2011, membrii echipei s-au intalnit pentru a alege problema pe care s-o rezolve in cadrul proiectului. Au concluzionat ca: pot sa-i ajute pe batrani in cadrul altor activitati, asa cum au facut in anii anteriori cand au dus daruri si au organizat mici spectacole pentru batranii singuri de la Spitalul din Ivesti; ecologizarea zonelor poluate de pe malul Barladului si padurea din apropierea satului se va face in cadrul unor activitati, cu sprijinul Primariei.

Dupa dezbateri, echipa a stabilit sa se implice in crearea unui Centru Incluziv Educational si de Socializare pentru tinerii din comuna Ivesti, in curtea scolii care sa asigure tinerilor din comunitate imbunatatirea atitudinii sociale si implicarea in organizarea de activitati care sa le dezvolte spiritul competitiv si dorinta de cunoastere.

Finantarea pentru realizarea acestui proiect este asigurata printr-un grant oferit de IREX Washington si o mica cofinantare de la Consiliul Local Ivesti. Pentru a oferi premii tuturor tinerilor care vor participa la activitati, membrii echipei de actiune au cautat sponsori printre agentii economici sau chiar persoane particulare. Au fost incheiate parteneriate cu scolile de pe raza comunei Ivesti in vederea desfasurarii unor activitati la care sa participe elevi de diferite etnii si religii: concursuri de sah, concurs de cultura generala, cerc de pictura, activitati interculturale .

Centrul educational va fi construit prin activitatea voluntara a elevilor in cadrul atelierului de mecanica, indrumati de domnul maistru instructor Costachi Danaila si domnul Petru Iosub, muncitor angajat al scolii.

Ne propunem ca, dupa terminarea proiectului (30 iunie 2012) sa continuam activitatile in cadrul centrului, ca tinerii din Ivesti sa socializeze , sa fie toleranti si implicati in rezolvarea unor probleme comunitare, pe baza de voluntariat.

Prof. Maria Puiu, mentor al echipei de actiune

 

PROIECTUL PROGRAMUL DE IMPLICARE CIVICA SI DIALOG PENTRU TINERI VA CONTINUA SI IN ANUL SCOLAR 2012-2013.

Mentor al echipei de actiune Prof. Maria Puiu


“New Generation” - Vocea Tinerilor

In cadrul proiectului “Aici, Tinerii din Ivesti”, in cadrul Liceului Tehnologic „Hortensia Papadat Bengescu” a fost creata o statie de amplificare radio pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a aduce un plus de valoarea comunitatii in care traiesc prin implicarea in viata publica. Ei au astfel posibilitatea sa-si promoveze valorile si ideile, sa-si exprime liber opiniile. In pauze, conform  unui orar, vor fi difuzate emisiuni informative, educative, recreative, muzica sau interviuri realizate de catre membrii echipei de actiune.

Acest proiect face parte din „Programul de implicare civica si dialog pentru tineri” si este implementat de Romani CRISS in parteneriat cu organizatia IREX Moldova. Echipa de proiect este formata din tineri ai Liceului Tehnologic „H.P.Bengescu”, elevi ai claselor a X-a si a XI-a, iar cei doi profesori mentori care le-au coordonat activitatea sunt Bobocea Ioan Sebastian si Puiu Maria. Realizarea statiei de amplificare radio s-a facut cu sprijinul „International Research & Exchanges Board” din SUA.

 

In anul scolar 2014-2015, in scoala noastra se desfasoara proiectul " NU RENUNTA LA SCOALA! EDUCATIA ESTE SANSA TA ".