Scoala Gimnaziala Ciumesti
Ciumesti, Satu Mare

Prezentare

Situat în nord-vestul Transilvaniei în judeţul Satu Mare la 15 km de oraşul Carei, respectiv la 51 km de reşedinţa de judeţ Satu Mare, comuna Ciumeşti este o unitate administrativ-teritorială, formată din satele Ciumeşti, Berea şi Viişoara. În recensământul din 2002, în cele trei localităţi s-au înregistrat 1444 locuitori (maghiari, români şi germani), dintre care 1238 la Ciumeşti, 197 în Berea şi numai 9 în Viişoara. Are ca vecini următoarele sate: la sud Sanislău, la nord-est Foieni, la est Marna. Comuna s-a reînfiinţat în 2004 în urma unui referendum prin care s-a votat separarea lui de fostul centru de comună Sanislău.

Localitatea Ciumeşti este situată în zona de contact a câmpiilor fertile şi a dunelor de nisip din Câmpia Careiului, pe vatra unor aşezări umane din epoca bronzului. Săpăturile arheologice au scos la iveală mai multe morminte celtice, precum şi vestigiile unei aşezări. Ciumeştiul a fost atestat documentar pentru prima dată în 1306. A făcut parte din domeniul neamului Kaplony, iar ulterior din proprietatea descendenţilor acestui neam, familia Csomaközy. Pe lângă ei, au mai posedat teritorii importante în localitate familiile înrudite: Károlyi, Vetési şi Bagosi. După stingerea familiei Csomaközy, în 1768 domeniile din localitate au revenit familiei Mészáros, care a încurajat colonizarea populaţiei şvăbeşti. La începutul secolului XX, cei mai importanţi proprietari au fost conţii Degenfeld. În anul 1945, Ciumeştiul a suferit din cauza deportării locuitorilor de origine germană: aproape 150 de şvabi au fost atunci transportaţi în lagărele de muncă din URSS.

Actuala Şcoală Gimnazială Ciumeşti  a obţinut personalitate juridică în 2005 sub denumirea Şcoala cu clasele I-VIII Ciumeşti, având în componenţă învăţământ preşcolar, ciclu primar şi ciclu gimnazial, în care sunt înscrişi în acest an şcolar 2020-2021  în total 103 de copii. De procesul instructiv-educativ răspund 2 educatoare, 3 învăţătoare şi 9 profesori, toţi calificaţi.

În anul şcolar 2021-2022 avem în cadrul şcolii cu personalitate juridică următoarele efective de elevi și preșcolari:

- 22 de preșcoari într-o grupă combinată cu program prelungit, secţia maghiară la Grădiniţa cu program prelungit Ciumeşti

- 34 de elevi în învățământul primar în clasele pregătitoare și  I, II, III- secția maghiară

- 49 de elevi la ciclul gimnazial în clasele V.VI,VII,VIII tot secţia maghiară

Începând din 2013 ne-am mutat într-o nouă clădire modernă pentru şcoală cu 8 săli de clase şi 2 laboratoare(de informatică și de fizică-chimie-biologie), care asigură condiţii optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ. Şcoala dispune de o sală de informatică dotată cu 15 calculatoare  cu acces la internet