Scoala de Muzica si Arte Plastice"N.N Tonitza Barlad
Barlad, Vaslui

Prezentare

''Muzica este oglindă a sufletului omenesc. Ea porneşte din inimă şi se adresează inimii'' – G. ENESCU

Suntem singura şcoală generală cu program integrat de artă în municipiul Bârlad. Elevii noştri urmează cursurile a două şcoli: una de cultură generală şi una de specialitate (muzică şi arte plastice). Menirea noastră este de a dezvolta la copii latura estetică a elementelor talentate, prin însuşirea limbajului artistic pe căi cât mai accesibile şi mai plăcute, care să facă apel la latura afectivă şi la sensibilitatea elevilor. Dacă sălile de concerte vor fi pline de foştii noştri elevi, dacă expoziţiile de artă plastică vor fi vizitate cu precădere de aceştia, înseamnă că noi, dascălii, ne-am făcut datoria cu prisosinţă.

PROF. DOINA NIAGU

 

Şcoala Gimnazială de Arte ,,N. N. Tonitza’’ a fost înfiinţată în anul 1961. Instalarea a făcut-o prof. PAVEL DELION, prof. La Liceul de Muzică IAŞI. Şcoala a luat fiinţă cu următoarele clase: arte plastice, pian, vioară, violoncel, teorie şi solfegii, iar director era prof. Gheorghe (Zizi) Stoenescu. Şcoala avea sediul într-o anexă a Şcolii Nr. 1. Profesori în acea perioadă au fost: Păiş Lorica, Gavrilescu Elena, Neacşu Horaţiu, Popescu Ion şi Butnaru Margareta. După 3 ani, şcoala a obţinut o altă locaţie în clădirea actualului sediu P.R.M. Şcoala nu avea clase de cultură generală, iar copiii proveneau de la diferite şcoli din oraş. Apoi, sediul şcolii a fost mutat în incinta muzeului ,,V. PÂRVAN’’, unde s-au mai înfiinţat clase de oboi iar secţia de Arte Plastice s-a extins cu modelaj, condus de prof. Aurel Istrate, fiind şi director. Tot în această clădire s-au înfiinţat clasele de cultură generală. În prezent, sediul şcolii este pe strada M. Kogălniceanu, nr. 4.

Din anul 1990, şcoala a devenit de sine stătătoare, cu program individual de lucru, cu regulament propriu de funcţionare. Directori în toţi aceşti ani de când funcţionează şcoala: prof. Stoenescu Gh., prof. Timuş L., prof. Istrate A., prof. Păiş L., prof. Nicolau I., prof. Manciu G., prof. Niagu D., prof. Manciu M., prof. Mintuţă M şi în prezent, prof. Bogos Mariana. În instituţia noastră sunt profesori care la rândul lor au fost elevi ai Şcolii de Muzică: Asultane M., Bănceanu G., Paşca E., Sandu F., Forţu A., Andrei D., Bogos M., Niagu A. Instituţia noastră şcolarizează an de an cu aproximaţie 200 copii: 101 la ciclul primar şi 99 la ciclul gimnazial (dintre aceştia 38 de elevi sunt la secţia arte plastice iar restul la muzică) şi de 25 de elevi pentru Clasa Pregătitoare. În ciclul primar sunt înscrişi elevi doar la secţia muzică unde pot opta pentru instrumentele pian şi vioară (cl. I şi a II – a) şi violoncel sau flaut (cl. a III – a). În această primă etapă de iniţiere în studiul instrumentului, elevii învaţă alfabetul muzical (note, durate de note, pauze) precum şi deprinderile motrice necesare cântului la instrument.

În ceea ce priveşte activitatea artistică, elevii noştri sunt antrenaţi an de an la toate manifestările culturale ale şcolii şi municipiului, evidenţiindu-se orchestra semisimfonică şi corul, soliştii instrumentişti şi copiii de la secţia de arte plastice. Cei mai buni dintre cei buni, participă la diferite concursuri muzicale, Olimpiade, de la care se întorc cu premii şi menţiuni, pe măsură.

Galerie foto

PIAN PIAN PIAN ARTE VIZUALE ARTE VIZUALE ORCHESTRA ŞCOLII CLARINET CLARINET FLAUT FLAUT VIOARĂ VIOARĂ VIOARĂ PIAN Bîgu Timotei Cartea, prietena mea Împreună cu doamna profesoară care i-a acompaniat la pianină, au interpretat cântece despre toamnă. Cu doamna profesoară de engleză. Au primit câte un măr de la doamna învățătoare.