Scoala Primara Valea Mare
Valea Mare, Arges

Prezentare

Scoala cu clasele I-VIII

,,Constantin Brancoveanu,,

In temeiul Ordinului Ministerului Educatiei Nationale nr. 3269 / 27.02.2000 privind masuri de rationalizare a cheltuielilor de personal in unitatile de invatamant preuniversitar si de descentralizare economico-financiara , prin Decizia nr. 60 / 16.03.2000 a I.S.J. Arges unitatii scolare Valea Mare se afiliaza Scoala cu clasele I-IV Enculesti, incepand cu data de 15.03.2000 .

In temeiul Legii 354 / 2004 pentru modificarea si completarea Legii invatamantului nr. 84/1995 , art. 1 , alin. (1) , (2) si a hotararii Consiliului de administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Arges s-a hotarat , prin decizia nr.2830 / 31.08.2006 Scoala cu clasele I-VIII Valea Mare , Stefanesti este institutie publica de invatamant cu personalitate juridica . Se organizeaza ca structuri ale Scolii cu clasele I-VIII Valea Mare , Stefanesti urmatoarele unitati scolare :

Scoala cu clasele I-VIII ,,Radu Golescu”
Scoala cu clasele I-IV Enculesti precum si gradinitele cu program normal
GPN Valea Mare
GPN Enculesti
GPN ,, Radu Golescu„

 


a) Scoala,,CONSTANTIN BRANCOVEANU,,  Este formata din doua localuri . Localul vechi format din 2 corpuri : corpul A construit in 1888 , corpul B construit in 1961 si localul nou construit in 1982. Nu au fost facute investitii capitale dar in acest moment unitatea scolara se afla cuprinsa in Programul de Reabilitare a Infrastructurii Scolare.
Gradinita era asezata intr-un spatiu separat care a fost retrocedat in anii ’90 si a trebuit sa fie mutata in spatiul anexa apartinand cladirii scolii Valea Mare. In vecinatatea scolii se afla Casa Memoriala Liviu Rebreanu unde scriitorul a locuit in perioada 1930-1944 . Cativa ani la rand , sotia scriitorului , Fany Rebreanu , a acordat , la sfarsit de an scolar , premii elevilor cu situatia buna la invatatura si disciplina. Tot in vecinatate descoperim ruinele conacului si pivnitelor apartinand lui Constantin Brancoveanu , vila Luciei Sturza Bulandra etc.

b) Scoala ,,Radu Golescu” La inceputul secolului al-XIX- lea , banul Radu Golescu intemeia la Golesti prima scoala romaneasca de tip gimnazial din mediu satesc , pentru invatatura copiilor satului. La 1 mai 1826 fiul banului Radu Golescu , Dinicu golescu infiinta pe cheltuiala sa o ,, scoala sloboda obsteasca” , de tip gimnaziu –internat , pentru copiii din toate categoriile sociale , fara obligatia de a plati taxe .
Scoala era organizata dupa perceptele pedagogice europene oferind posibilitatea cunoasterii limbilor straine , geografiei , istoriei , mitologiei , metafizicii si logicii. In aceasta prima scoala mixta din tara cu invatamant fara taxa , se acorda o atentie deosebita legaturii dintre scoala si familie. Scoala a fost inchisa in anul 1830 , odata cu moartea lui Dinicu Golescu si redeschisa in anul 1850 de Zoe Golescu , sotia intemeietorului. Scoala a functionat in localul propriu dupa anul 1865. Patina timpului si-a pus amprenta peste ctitoria lui Dinicu Golescu fiind nevoie de constructia altui local. In anul 1937 noul sediu al scolii a fost dat in folosinta. In anii 1970 si 1997 scoala s-a extins pastrand neschimbate pana azi noile spatii .

c) Scoala Enculesti Scoala a fost construita in 1940 avand o evolutie liniara in ceea ce priveste investitile sau schimbarile survenite . Initial era separate de Scoala Valea Mare dar in anul 2000 a devenit subordonata acesteia.

Galerie foto