Scoala Gimnaziala Nr.2 Darmanesti
Darmanesti, Bacau

Prezentare

Misiunea şcolii:

"Suntem o familie! Împreună construim, învăţăm, inovăm, păstrăm tradiţiile! Suntem o şcoală deschisă, pentru comunitate! Pregătim viitorii absolvenţi pentru integrarea într-o societate în schimbare."

Aşezarea urbană Dărmanesti este situată în zona de confluenţă a râului Uz cu râul Trotuş. Aşezat în centrul Depresiunii Dărmăneşti, oraşul cu acelaşi nume se învecinează: la nord cu oraşul Comăneşti şi comuna Asău, la sud comuna Dofteana şi o porţiune a judeţului Covasna , la est comuna Berzunţi şi comuna Poduri, iar la vest comuna Agaş şi judeţul Harghita.

Omul a trait aici, în ţinutul străbătut de ape cantat în balada din vremuri străvechi. Natura, viaţa, istoria l-au făcut pe omul acestor meleaguri răbdător, cinstit, harnic, iubitor de dreptate şi adevar.

Acest ţinut al Dărmăneştiului face parte din minunatul peisaj al Carpaţilor Orientali. Natura darnică a înzestrat aceste locuri cu harul frumuseţii, pentru că nu se putea ca, între legendara Vrance la sud şi autoritara zonă a Neamţului la nord sa nu existe ceva pe masura celor două.


Şcoala s-a înfiinţat în 1908, la 100 de ani după înfiinţarea bisericii "Sfântul Nicolae". Aceasta după informaţia din Revista Economică şi Culturală apărută la Bacău în 1909. Informaţiile de arhivă însă ne arată că şcoala din satul Boiştea s-ar fi înfiinţat în anul 1918.

La început şcoala a funcţionat în casa lui Gh. Asandei, zis Cerbu, amplasată la şosea, pe stânga pârâului Boiştea, lângă podul Boiştea, aproape de casa parohială ortodoxă a parohiei Boiştea, mistuita de flăcări, precum si de biserica din Boiştea.

În 1935 s-a dat în folosinţă noul local de şcoală tip Spiru Haret, la marginea satului şi marginea Câmpului, cu 4 săli de clasă şi cancelarie. Inaugurarea s-a făcut în prezenţa ministrului învăţământului C. Angelescu. (Arhivele statului Bacău. Dosarul personal al educatoarei Mihailescu Virginia 1935, iunie, 25).

În 1960-1961, prin contribuţia voluntară bănească a locuitorilor, s-au construit în completare încă 5 săli de clasă, cancelarie, secretariat, cabinetul directorului, sală pentru depozitarea materialului didactic.

În perioada 1970-1972 s-a construit şi s-a dat în folosinţă construcţia supraetajată compusă din şase săli de clasă şi un depozit pentru material didactic, cancelarie şi secreriat.

În anul şcolar 1973-1974 s-a construit în curtea scolii o clădire în care s-au amenajat 4 ateliere şcolare.

În anul 2004 s-a construit în curtea şcolii o sală de sport, cu o suprafaţă construită de 1102,24 mp cu anexe cu tot, numai sala de sport având o suprafaţă de 852,76 mp. Şcoala primara Boiştea, a devenit după 1948 Şcoala Nr.2 Dărmăneşti iar dupa 1964 Şcoala Generală cu Clasele I-VIII Nr.2 Dărmăneşti.

Şcoala CU Clasele I-VIII Nr.2 Dărmăneşti a fost inclusă pentru 2005-2007 în Programul de modernizare a infrastructurii şcolare finanţat de Banca Europeană de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvernul României. Aceasta va face ca şcoala să devină cea mai modernă din oraş prin asigurarea condiţiilor de şcolarizare, sanitare şi de mediu în scopul creşterii calităţii învăţământului.