Scoala de Arte si Meserii Sarichioi
Sarichioi, Tulcea

Prezentare

ŞCOALA DE ARTE ŞI MESERII

S A R I C H I O I

JUDEŢUL TULCEA

NR. TEL/FAX 0240563532

Teritoriul comunei Sarichioi este situat în partea de sud-est a judeţului Tulcea, în câmpia lacustră a Razimului. Spre est, limita o formează apele lacului Razim, iar spre nord şi vest înălţimile Dealurilor Tulcei şi ale Podişului Babadag. Aceste dealuri străjuie câmpia joasă, piemontană, care însoţeşte ţărmurile lacurilor Babadag şi Razim. Localitatea Sarichioi este amplasată în câmpia amintită, pe malul lacului Razim, care face parte din aria de lacuri a Dobrogei maritime.

Aşezată într-o zonă de contact a uscatului cu apa, prin climatul, vegetaţia, solurile, geneza şi înfăţişarea sa actuală, zona se comportă ca o unitate bine individualizată fizico-geografic. Aceasta se prezintă sub forma unei suprafeţe larg desfăşurate, cu înălţimi cuprinse între 30-40 m.

Teritoriul localităţii este lipsit de cursuri de apă cu debit permanent, văile existente, prezintă apă numai la viiturile de scurtă durată în timpul averselor, fără a provoca inundaţii. Apele subterane sunt cantonate în depozite calcaroase şi în stratul de loess gros de 20-25 m. Pânza de apă freatică se află la adâncimi de 20-25 m şi chiar mai mult, constituind astfel o dificultate în alimentarea cu apă.

Clima orizontului analizat este condiţionată de o serie de factori ca: poziţia localităţii în imediata apropiere a lacului Razim, Deltei Dunării şi a Mării Negre şi configuraţia generală a reliefului.Temperaturile medii anuale se menţin între 10-11 grade C. Elementul principal al climei în localitate îl reprezintă precipitaţiile reduse sub 400 mm/an, fapt ce se reflectă printr-o ariditate accentuată, zona fiind cea mai călduroasă şi cea mai secetoasă de pe întregul cuprins al ţării. Zilele cu ninsoare sunt reduse, dar din cauza vântului cu predominanţă nordică, stratul de zăpadă este troienit, fapt ce îngreunează transporturile, drumurile fiind repede înzăpezite.

Sarichioi - localitate de centru, reşedinţă de comună, are în componenţa sa, din anul 1968, localităţile: Enisala, Zebil, Sabangia şi Viterna. În toate satele funcţionează şcoli,arondate şcolii de centru .

Denumirea localităţii Sarichioi este turcească, însemnând ,,sat galben" (,,sarî" = galben, însorit şi ,,koy" = aşezare, sat), denumire dată localităţii din cauza stratului de loess, a culorii stufului cu care se acopereau casele şi se construiau gardurile, dând o nuanţă de galben.

Localitatea datează aproximativ din anul 1651, când s-au aşezat pe un teritoriu cu o veche locuire geto-dacă, tătarii, turcii şi apoi ruşii-lipoveni.Ruşii-lipovenii sunt ruşi de origine, însă datorită nesupunerii lor faţă de biserica ortodoxă, au fost persecutaţi, fiind nevoiţi să emigreze. Unii dintre ei s-au stabilit pe malul Lacului Razim, concentraţi astăzi în localitatea Sarichioi, cea mai veche şi cea mai mare localitate cu acest specific.

Structura naţională a populaţiei este omogenă, formată din ruşi-lipoveni (89,50%) şi din români (268 locuitori). Marea majoritate a populaţiei este de religie ortodoxă, de rit vechi. Populaţia este stabilă, neexistând migraţie între populaţia de la sat la oraş, ci doar plecări temporare şi definitive în căutare de lucru în străinătate: Spania, Italia etc.

Condiţiile pedoclimatice au favorizat caracterul agricol al zonei, iar vecinătatea cu cel mai mare lac din ţară şi Marea Neagră, a făcut ca vechile ocupaţii, pescuitul şi actual turismul, să constituie direcţiile principale de dezvoltare economică a localităţii.

Datorită reliefului puţin fragmentat, legăturile localităţii cu satele componente şi centrul de judeţ-municipiul Tulcea, se fac cu uşurinţă prin intermediul DJ 22 A. Oraşul cel mai apropiat comunei Sarichioi, la o distanţă de 18 Km, este oraşul Babadag, iar distanţa până la municipiu Tulcea, este de 29 Km.

Galerie foto