Scoala Gimnaziala "Andrei Muresanu" Deva
Deva, Hunedoara

Prezentare

     În partea de sud-vest a municipiului Deva, în toamna anului 1974, se înfiinteazã Scoala Generalã Nr. 5 Deva. Unitatea avea un efectiv de 734 de elevi, înscrisi în 20 de clase.

     Cei dintâi învãtãtori: Caba Dorina (I.A), Crãciunel Andronic (I.B), Mitea Elena (I.C), Rusneac Olga (I.D), Lup Aurora (I.E), Adam Florica (II.A), Gros Maria (II.B), Ciupa Petru (II.C), Susan Angela (III.A), Poenar Elena (III.B), Groza Maria (IV.A), Bacâzu Florica (IV.B).

     Primii profesori diriginti: Mateucã Sever (V.A), Gavaziuc Dumitru (V.B), Strobl Silvia (VI.A), Gherman Corina (VI.B), Benta Ileana (VII.A), Boca Cornelia (VII.B), Contevici Vioara (VIII.A), Sârbu Aurelian (VIII.B).


     În 1999, odatã cu aniversarea a 25 de ani de la înfiintare, institutia preia numele unui mare revolutionar, poet si pedagog transilvãnean, devenind Scoala Generalã "Andrei Muresanu" Deva. Cu acest prilej, este editat "Anuarul" Scolii, cuprinzând date, gânduri si sentimente din primul sfert de veac, precum si un numãr omagial al revistei "Sperante".

    În anul 2000, se inaugureazã cursurile de varã pentru învãtarea limbii engleze, în colaborare cu fundatia nordamericanã „Teachers for Tomorrow" si este lansat concursul national de creatie „Sufletul pãmântului românesc în legende". Scoala câstigã primul proiect în cadrul programului "P&G - un calculator, o sansã pentru viitor".

    Anul 2001 marcheazã constituirea Fundatiei "Copil în Europa", iar în cadrul programului de Parteneriate scolare, initiat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturalã Cluj-Napoca, proiectul scolii, intitulat "Împreunã în noul mileniu", primeste finantare. Eleva Florea Larisa, clasa a VIII - a a obtinut premiul I absolut, cea mai mare nota din concurs, la Olimpiada Nationala de Chimie de la Zalau.

     În 2003, am organizat proba practicã a Olimpiadei Nationale de Chimie, clasa a VIII-a, la acest concurs, elevul nostru Radu Groza Constantin obtinând premiul I absolut, cea mai mare notã la proba teoreticã si diploma pentru cel mai mare punctaj din concurs.

     Scoala beneficiazã de Proiectul PHARE "Accesul la educatie al grupurilor dezavantajate".

     In 2004, cu prilejul aniversãrii a 30 de ani de existentã, se dezvelesc basorelieful patronului scolii si o placã memorialã dedicatã evenimentului.

     În anul 2005 am gãzduit Seminarul "Educatia economicã din învãtãmântul preuniversitar Hunedoara", cu participarea domnului John Rodgers, consilier economic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

     In 2006 am organizat seminarul international cu tema "Proiectele de cooperare internationalã - mijloc de armonizare si cunoastere de sistemelor educationale din Europa", cu participarea presedintelui AEDER.

Galerie foto