Colegiul National "Mircea cel Batrin" Ramnicu Valcea
Ramnicu Valcea, Valcea

Prezentare

Str. Carol I, Nr. 41, Ramnicu-Valcea, R O M A N I A
Cod 240178, Tel. (004) 0250 731874, 0350 407950
E-mail:
office@mircea.unet.ro

 

- 1920 Scoala de Fete cu durata de 8 ani;
- 1929 Liceu de Fete cu durata de 8 ani;
- 1948 Scoala Medie de cultura generala (de fete);
- 1956 Scoala Medie de cultura generala cu caracter mixt;
- 1961 Se adauga Scoala Generala de 8 ani, devenind Liceu de cultura si cu
profil de educatie fizica;
- 1970 Liceul de Matematica Fizica "Vasile Roaita";
- 1982 Liceul Industrial nr. 7;
- 1990 Liceul Teoretic "Mircea cel Batran";
- 1999 Colegiul National "Mircea cel Batran".

       Sub impulsul ideilor iluministe, s-a infiintat si in orasul nostru Ramnic o retea de scoli de cultura generala si tehnico-profesionale care absorb, cu examen de admitere sau fara, absolventi ai scolilor primare cu clasele I – IV.
       In perioada interbelica functionau in Ramnic urmatoarele forme de invatamant:

- Invatamant primar cu clasele I - IV, gratuit si obligatoriu;
- Invatamant secundar de cultura generala;
- Scoala Normala cu clasele I- VIII;
- Seminarul Teologic "Sfantul Nicolae";
- Scoala de Arte si Meserii;
- Scoala de Menaj de Fete;
- Scoala Comerciala - curs inferior;
- Scoli profesionale de ucenici, ai caror elevi se specializau in diverse meserii in ateliere mestesugaresti particulare. Elevii erau indrumati sa frecventeze clasele gimnaziale V-VII, special organizate pentru ei.
                        ** *
        Colegiul National "Mircea cel Batran" din Ramnicu-Valcea are o istorie interesanta, devenita, aproape, legenda, privind inceputurile acestei unitati de invatamant, care se regasesc in anul 1915, cand a aparut initiativa infiintarii "Institutului modern de domnisoare - Zoe Bulat" cu clasele I-V. Activitatea institutului era pusa sub controlul Ministerului Instructiunii Publice.
        Institutul a functionat numai in anul scolar 1915 - 1916, ca dupa terminarea primului razboi mondial sa-si reia activitatea in 1918 cu clasa I cu 22 de eleve; clasa a II-a cu 14 eleve; clasa a III-a cu 21 de eleve; clasa a IV-a cu 8 eleve si clasa a V-a cu 11 eleve, efectiv destul de mare pentru acel timp. Elevele, pregatite in pensioane particulare, dadeau examene la sfarsitul anului scolar cu profesorii liceului de baieti, ceea ce le asigura dreptul de a obtine diplome recunoscute de stat. Dar taxele scolare ale institutiilor particulare fiind enorme pentru cei mai multi parinti, Ministerul Instructiunii Publice le-a venit in ajutor, admitand pentru anul scolar 1919 – 1920 ca elevele din cursul superior, clasele V-VIII, sa fie inscrise alaturi de baieti sub forma claselor mixte. Solutia Ministerului a permis directorului liceului de baieti si comitetului scolar sa se gandeasca la punerea bazelor unei scoli secundare de fete. In anul scolar 1920 – 1921, se infiinteze clase extrabugetare de baieti pe langa celelalte intretinute de stat. Dupa acest model, se inscriu la liceu si 160 de eleve grupate in patru clase extrabugetare. Astfel se pun bazele primei scoli de fete cu program asemanator liceului de baieti. La 15 august 1921, profesorii au ales in unanimitate ca directoare a primei Scoli de Fete din Ramnic pe Anastasia Penescu, profesor titular la Scoala Normala de Fete.
        Intrucat spatiul pus la dispozitie de catre Liceul de Baieti nu mai corespundea numarului mare de clase si de eleve, conducerea si comitetul scolar hotarasc cumpararea unei cladiri, care, cu unele amenajari si extinderi, sa poata asigura functionarea normala a cursurilor. Pentru crearea de fonduri se pregatesc serbari scolare, se apeleaza la donatii si se maresc taxele scolare, ajungand in septembrie 1923 la 2000 lei pentru o eleva din cursul inferior si 3000 lei pentru o eleva din cursul superior, si o cotizatie din partea parintilor de 50 de lei anual. Ministerul Instructiunii contribuie cu 800.000 lei, iar Comitetul scolar cu 450.000 lei. Astfel, in anul scolar 1925 – 1926, Liceul de Fete se muta in local propriu pe strada General Praporgescu nr. 36. Conditiile sunt acceptabile: sali de clasa
corespunzatoare, dotate cu mobilier scolar nou.
        Procesul de invatamant se desfasoara
normal, liceul fiind incadrat cu cadre didactice calificate. Functionand numai cu sectie literara, elevele din clasele VII-VIII (curs superior) nu sustineau teze trimestriale la matematica, iar clasa a VIII-a nici la fizico-chimice. Intre anii 1920 -1 1925, 1931, 1933 si in trimestrul 1 al anului 1934 - 1935 cunostintele elevelor erau apreciate cu calificativele; foarte bine, bine, suficient si insuficient. In restul anilor scolari, notarea se facea cu note de la 10 la 1.
        Disciplina elevelor in scoala si in afara de scoala era reglementata prin legea si regulamentul elaborate de Minister. Uniforma scolara, emblema scolii, numarul matricol si carnetul de identitate erau obligatorii pentru toate clasele. Abaterile de la disciplina
scolara erau sanctionate de conferinta profesorilor si puteau ajunge pana la eliminarea definitiva din toate scolile statului, cu aprobarea Ministerului. In asemenea cazuri, Ministerul comunica tuturor scolilor numele elevei sanctionate pentru a nu fi inscrisa.
        Manualele scolare, tiparite in tiraje insuficiente si cu preturi ridicate, erau greu de procurat pentru majoritatea elevelor. Din aceasta cauza se foloseau manuale vechi, cumparate, indeosebi, de la anticariate. Remarcam calitatea procesului instructiv educativ datorat muncii altruiste, responsabile si entuziaste a cadrelor didactice, care au pregatit numeroase promotii de eleve, multe dintre acestea continuandu-si cu succes pregatirea in forme de invatamant superior.
        Incepand cu anul scolar 1948 - 1949, ca urmare a Legii de Reforma a Invatamantului adoptata la 3 august 1948, in viata Liceului de Fete din Ramnicu-Valcea au loc schimbari profunde, unele neconforme cu dezvoltarea invatamantului romanesc, liceul devine scoala medie de cultura generala, durata se reduce de la 12 ani la 11 ani, iar ulterior, incepand cu 1951 se reduce de la 11 ani la 10 ani. In anul 1954 se desfiinteaza Scoala Medie Tehnica de Comert si se infiinteaza Scoala Tehnica Sanitara. Localul Scolii Medii de Fete, din strada Praporgescu nr. 36, devenit neincapator pentru cele 27 de clase cu 857 de eleve, este transferat Scolii Tehnice Sanitare, iar Scoala Medie de Fete primeste in schimb localul din strada Arges, nr. 52, ramas liber prin desfiintarea SMTC, local in care functioneaza si
astazi. 
                        * * *
        In viata Scolii Medii de Fete s-au produs, la inceputul anului scolar 1956 - 1957 transformari spectaculoase: Institutul modern de domnisoare cu clasele I-V infiintat in anul scolar 1915 - 1916, a devenit, dupa 41 de ani de activitate, 1956, Scoala Medie mixta prin
comasarea claselor Scolii Medii Tehnice de Comert - in lichidare, si prin admiterea in clasa a V-a si a VIII-a a candidatilor din randul baietilor si fetelor. S-a numit o conducere noua, director - profesor Ionica Georgescu, si director adjunct - profesor Vasile Roman, absolvent al Facultatii de Filologie din Cluj, promotia 1956. Inventivitatea, dinamismul si eficienta sunt cele trei coordonate ale activitatii colectivului profesoral si ale conducerii scolii.
        Intre cele doua scoli medii de cultura generala existente in Ramnic: Scoala Medie nr. 1 (fosta de baieti) si Scoala Medie nr. 2 (fosta de fete) s-a creat o adevarata stare olimpica, o intrecere din care au avut de castigat elevii. Rezultatele s-au concretizat in numarul mare de olimpici la toate disciplinele, in confruntarile dure privind admiterea in invatamantul superior si in alte domenii cultural – sportive,
scoala noastra ocupand locuri fruntase in aceasta competitie loiala.
        In paralel, conducerea scolii s-a straduit sa asigure conditii optime de functionare procesului instructiv - educativ, luand masuri de reabilitare a noii locatii. Printre lucrarile importante mentionam inlocuirea tuturor dusumelelor din lemn ale celor doua pavilioane cu plansee de beton intre etaje, parchetarea tuturor salilor de clasa si confectionarea estradelor pentru catedre, mobilier scolar nou, laboratoare
etc. A fost imprejmuita curtea scolii cu gard din stacheti de brad si stalpi de stejar, inalt de 1, 80 m. pe o lungime de circa 600 m. Aprilie 2006:

        Documentar intocmit de Prof. Vasile Roman, fost director al Colegiului National "Mircea cel Batran" 
Istoricul complet la http://cnmircea.ro