Colegiul Tehnic de Comunicatii "Nicolae Vasilescu-Karpen" Bacau
Bacau, Bacau

Prezentare

Onorându-şi statutul de Școală europeană și tradiția în pregătirea generală și profesională, Colegiul Tehnic de Comunicații "Nicolae Vasilescu-Karpen" Bacău oferă cursanților (din Bacău și din zonele defavorizate: Botoşani, Vaslui, Neamţ, zona ocupaţională Comăneşti, dar şi din celelalte zone ale judetului si ale ţării), oportunitati diverse si eficiente de educatie, şanse egale de ocupare a locurilor de muncă printr-un invatamant de înaltă calitate în domeniile electronică, automatizări, telecomunicaţii, telematică, echipamente de calcul, retele de calculatoare, instalaţii electrice, servicii poştale, activităţi economice, informatică şi estetica şi igiena corpului omenesc.

 

Colegiul nostru se dedică astfel dezvoltării personale şi profesionale a elevilor, în condiţii de calitate a procesului educaţional, asigurându-le şanse de integrare socio-profesionale şi de continuare a învăţării de-a lungul vieţii.

 

Misiunea şcolii este de furnizare de resurse umane pentru piaţa muncii în specializări legate de sectorul de telecomunicaţii, poştă sau adiacente. Dacă dezvoltarea tehnologică şi distribuirea eficientă a bunurilor şi serviciilor sunt aspecte importante pentru creşterea economică, nivelul de calitate al resurselor umane ale unei ţări este deasemenea esenţial.


În anul 1967, Ministerul Transporturilor şi Telecomunicațiilor era Gheorghe Airinei, care a dus o muncă susţinută pentru a obține un volum foarte mare de investiții pentru sectorul telecomunicațiilor. De altfel, acesta, recunoscut ca un bun specialist, a ajutat la realizarea serviciului special de telecomunicații. Practic, sub supravegherea şi din dorinţa ministrului a început telefonizarea României. Singura scoală de nivel mediu de profil era la București și, la scurt timp după aceasta s-a înfiinţat una şi în Ardeal, la Oradea. Din 1966 s-a introdus în țară un nou sistem de telecomunicații. În același an, ministrul a insistat pe lângă cabinetul nr. 1 pentru înființarea unei școli de profil în Moldova. Fiind originar din județul Bacău, a obținut aprobarea ca locația să fie chiar în oraşul Bacău. Pe terenul unde urma s[ fie construită clădirea era o stație meteo de semnalizare a fenomenelor meteorologice pentru aeroportul din Câmpul Poștei. Tot terenul a fost preluat de Ministerul Telecomunicațiilor, secția investiții. Titulatura de contract era Direcția Județeană de Postă şi Telecomunicații, prin ordinul ministrului.

 

Așadar, ideea a prins contur în 1966, iar în anul următor s-a realizat documentația pentru construirea Complexului școlar PTTR Bacău. Ca urmare a adresei nr. 6649/1967 a Direcției de Sistematizare, Arhitectură şi Proiectarea Construcțiilor Bacău s-a emis ordinul nr. 2359/30 martie 1967 al Întreprinderii comunale Bacău, prin care se acordă avizul pentru "racordarea viitorului Complex școlar PTTR la rețele de apă și canalizare a orașului". Proiectul standard nr. 291/1967 conține 150 de pagini în care se găseau planurile de construcție, de situație, de alimentare cu energie electrică, dotări echipament pentru clădirea școlii, pentru internat, pentru cantină şi sala de sport. Pentru fiecare dintre corpuri a existat câte un proiect standard după care s-au ridicat toate clădirile școlare.

 

Proiectul nr. 36/1968 cu titlul "Complex Şcolar DJPT Bacău" cuprindea 260 de piese scrise şi a fost realizat de un colectiv de ingineri şi arhitecți: director ing. Chichi Şt. , director adj. ing. Stanciu V. , arhitect şef Niculiu L. şi şef de proiect, arhitectul Jicmon D. Proiectul a primit calificativul "Bine". A fost sprijinit financiar, ca şi celelalte, de altfel, de Direcția Județeană de Postă şi Telecomunicații Bacău, Serviciul Investigații şi Dezvoltare. Piesele au fost proiectate separat pentru fiecare corp de clădire: școala cu 8 săli de clasă (parter, 1 etaj - astăzi reprezintă corpul B al școlii), cantină cu 488 de locuri (cu subsol, parter şi 3 etaje) și cantină tp 600/3 (cu subsol şi parter). Directorul Serviciului Investigații și Dezvoltare, ing. Nicolau Th. , a aprobat suma de 1940,7 mii lei, reprezentând valoarea proiectului cantinei, prin adresa nr. 37/17 iunie 1968. Cantina reprezenta obiectivul nr. 3 al proiectului principal, iar scoala cu 8 săli de clasă obiectivul nr. 4 cu valoarea de 9500 mii lei. Ca și cantina, școala era construită pe baza unui proiect Tip C, nr. 953 I PCT, aprobat cu ordinul nr. 310-23mai 1964, pe baza căruia erau construite toate şcolile din mediul urban, din țară, conform principiului de sistematizare și uniformizare specifică regimului comunist.

 

Dosarul nr. 83 din arhiva școlii conține proiectele cu documentația Grupului Școlar PTTR Bacău. Proiectul Tip nr. 1041/I. M.,aprobat cu nr. 8/01.11.1967 poarta denumirea "Mobilier pentru cantine", Proiectil nr. 66/1967 si proiectul nr. 1366/4.11.1974 privesc extinderea Grupului Școlar PTTR Bacău și construirea sălii de gimnastică pentru licee si scoli generale, realizat sub direcția arhitectei Aposteanu.

 

Așadar, ca urmare a politicii de dezvoltare a telecomunicațiilor în România și de asigurare a personalului specializat in exploatare și întreținere a luat ființă la Bacău, în anul școlar 1969, prin ordinul Ministerului Transporturilor și Telecomunicațiilor, nr, 315/august 1969, Școala Profesională de postă și Telecomunicații Bacău, care avea ca principal obiectiv pregătirea cadrelor de specialitate in domeniul posta-telegraf-telefon-radio pentru toata zona Moldovei și era subordonata direct Ministrului Transporturilor și Telecomunicațiilor.

 

În 1970, Școala Profesionala devine Grupul Școlar de Posta -Telegraf-Telefon-Radio Bacău. În anul următor, în baza Decretului Consiliului de Stat nr. 87/16 marți 1971, se transforma în Liceul Industrial de Posta si Telecomunicații Bacău, liceu care pe parcursul anilor va schimba denumirile: 1974 -Grup Școlar Industrial de Posta si Telecomunicații Bacău, 1984 -Liceul Industrial nr. 3 Bacău 1991 -Grup Școlar Industrial de Posta și telecomunicații Bacău, 1992 -Grup Școlar Industrial de Poştă și Telecomunicații "Nicolae Vasilescu - Karpen" Bacău, 2002-Grup Școlar de Postă și Telecomunicații "Nicolae Vasilescu -Karpen" Bacău, 2005-Colegiul Tehnic de Comunicații "Nicolaie Vasilescu -Karpen" Bacău. Încă din 1982, în cadru unui Consiliu de administrație al școlii s-a făcut propunerea de a schimba numele liceului, care ar fi trebuit sa fie al unei personalități cu renume în domeniul tehnicii și telecomunicațiilor. Abia dupa 1990, o scoală cu un asemenea profil a putut primi denumirea emblematica după numele fostului director al Şcolii Profesionale de Poştă-Telegraf-Telefon, deschisa la 1 noiembrie 1905 în București și anume inginerul și savantul roman în domeniul radiocomunicațiilor, Nicolaie Vasilescu-Karpen. Acesta avea o mare încredere în puterea electricității, încât "el considera ca ea participa practic, in toate fenomenele pe care le întâlnim, fie ca e vorba de zborul planat al pescărușilor sau de rezistenta betonului armat, ca sa nu mai vorbim de mașinile și aparatele electrice".

 

Școala de profil poştă şi telecomunicații, instituție reprezentativă a învățământului tehnic și profesional băcăuan, își desfășoară activitatea de 35 de ani, școlarizând elevi și formând adulți în domeniul telecomunicațiilor și poștei, precum și în domeniile conexe, electronică, electrotehnică, tehnică de calcul. În ultimii ani, ca urmare a schimbărilor produse pe piața muncii, oferta educațională s-a modificat adaptându-se rapid și eficient noilor cerințe, creând noi specializări.

 

Apariția școlii de telecomunicații în are ca punct de plecare anul 1969, când prin ordinul M. T.Tc. se înființează Scoală Profesională P. T.T. R Bacău, având specializarea "electromecanici rețele de telecomunicații".

 

În 1970 apare Grupul Școlar P. T.T. R. Bacău (conform ordinului M. E.I. nr. 3006) cu clase de profesională şi postliceală. Începând din 1971, prin H. C.M. nr. 739, grupului școlar i se adaugă clase de liceu cu specializarea "poştă și telecomunicații".

 

În numai 20 de ani, până în 1989, școala se dezvoltă continuu, atât din punct de vedere al infrastructurii (corp de clădire cu săli de clasă şi laboratoare, cămin, cantină, sala de sport, poligon de aplicaţii practice) cât şi din punct de vedere la dotărilor. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul Direcției de Poștă şi Telecomunicații Bacău, scoala având dublă subordonare atât față de M. E.I. cât și față de M. T.Tc. Din 1990, scoală primește denumirea de Grup Școlar de Poștă și Telecomunicații "Nicolae Vasilescu Karpen" având clase de profesională, liceu şi școală postliceală.

 

Școala a școlarizat elevi pe filiera tehnologică - profil tehnic şi servicii - cu următoarele specializări: tehnician telecomunicații, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician electronist, tehnician activități postale, tehnician activități economice.

Galerie foto