Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Tileagd-Bihor
Tileagd, Bihor

Prezentare

Aşezare geografică: Localitatea Tileagd, din judeţul Bihor, face parte din grupul comunelor mari din judeţ .Populaţia este formată din următoarele naţionalităţi: români, maghiari,rromi, slovaci. Centru Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd se află situat pe strada Unirii nr.38 la o distanţă de 22 km de oraşul de reşedinţă -Oradea , la 17 km de Aleşd ,care este cel mai apropiat oraş, aflat într-o zonă de câmpie, situată pe malul stâng al Crişului Repede.
Argumentul nostru de înfiinţare şi funcţionare are următoarele avantaje:
- un grad mai mare de deschidere spre comunicare;
- un grad mai mare de libertate şi flexibilitate;
- promovare corectă a egalităţii , demnităţii şi responsabilităţii;
- colaborare prin nondiscriminare;
- mijlocul eficient de a face să apară comunităţi tolerante şi binevoitoare;
- împlinirea idealului educaţional pentru toţi;
CSEI Tileagd este o şcoală incluzivă deschisă, tuturor educabililor din zona comunei noastre şi din tot judeţul, funcţionează în regim de zi cu internat, contribuind la realizarea obiectivelor, principiilor, criteriilor şi finalităţilor Reformei învăţământului, venind cu două elemente proprii care o diferenţiază:
- un alt fel de elev
- un alt mod de organizare a acţiunii de învăţare, reabilitare, compensare, integrare.
Oferta de servicii educaţionale oferite de CSEI Tileagd cuprinde:
a)Extinderea acţiunii de consiliere şi orientare şcolară şi chiar terapie asupra copiilor din clasele terminale de la şcolile din împrejurimi. Acest lucru se va realiza prin parteneriate cu aceste şcoli beneficiare şi prin acţiuni de diseminare a realităţilor instituţionale prin echipe de promovare şi prin acţiuni organizate la nivel de instituţie.
b)Evaluarea, diagnosticarea şi urmărirea evoluţiei şcolare a copiilor cu CES, prin intermediul comisiei interne de evaluare continuă conform art.24 din HG1437/2004 privind Comisia pentru protecţia copilului.
c)Realizarea adaptării curriculare pentru copii cu CES integraţi în învăţământul de masă şi propuneri de servicii de sprijin şi/sau terapii specifice după caz.
d)reorientarea sistemului de relaţii în special prin extinderea parteneriatului
-parteneriat cu instituţiile şcolare din împrejurimile Tileagdului;
-parteneriat cu Administraţii publice din comunele judeţului Bihor;
-parteneriat cu intreprinderi economice ;
-extinderea relaţiilor cu familiile copiilor;
e) Integrarea copiilor cu abandon şcolar-integrarea romilor şi a altor naţionalităţi.
f)Complexul de activităţi socio-educaţionale urmăreşte să sprijine creşterea şanselor de obţinere a independenţei socio-economice prin activităţi specifice
-activităţi de socializare;
-activităţi gospodăreşti;
-activităţi de terapie ocupaţională;
-activităţi de loisir;
-activităţi instructiv educative;
-activităţi kinetoterapeutice;
-activităţi terapeutice recuperatorii.
g)Activităţi de consiliere şi asistenţă psihopedagogică a elevilor dar şi a părinţilor.
Valori, sintagme cheie ale CSEI Tileagd:
• ŞANSE EGALE PENTRU TOŢI COPII • PREGĂTIRE PENTRU PROFESIONALIZARE ŞI INTEGRARE ÎN COMUNITATE • VALORIZARE SOCIALĂ
Scurt istoric :
Şcoala a luat fiinţă la 15 octombrie 1963 în localul taberei de elevi de la Nucet, jud. Bihor. Cursurile şcolii au început la 15 .01. 1964, cu clasele I-IV cu un efectiv de 48 elevi, băieţi şi fete.Din 15 septembrie 1965 într-un local vechi dar cu spaţii aproape de necesităţile unei şcoli ,încep cursurile în Şcoala Ajutătoare Tileagd.
Clădirea veche este monument istoric, se află în patrimoniul statului, în evidenţa cu nr. de cod 058221 şi datează din secolul al XVII-lea, a fost construită în stil baroc .Localul a intrat în reparaţii capitale fiind terminat abia la începutul anului 1966 când s-au reluat cursurile. În anul 1968 se înfiinţează Şcoala Ajutătoare Popeşti unde au fost transferaţi băieţii rămânând şcoală numai pentru fete.
An de an a crescut numărul elevilor, ceea ce a făcut ca autorităţile să ia măsuri de construire a unui local cu 14 săli de clasă, un internat, un grup alimentar şi o spălătorie. Acestea se întâmplau prin anii 1975-1976.
Unitatea noastră cuprinde în prezent copii cu dificultăţi de învăţare, de ambele sexe cu vârste cuprinse între 8-18 ani, ocrotirea acestora realizându-se în clase formate omogen, astfel fiecare clasă este formată din copii de aceeaşi vârstă, în cazuri mai puţin frecvente de vârstă apropiată, diferenţa de vârstă fiind datorată repetenţiilor de la şcoala de masă.
În anul 2006 ne-am tranformat în Centru Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd.