Şcoala Gimnazială " Viceamiral Ioan Murgescu "
Valu lui Traian, Constanta

Activităţi

Proiectul ”Civi-Mateca”

Proiectul ”Civi-Mateca” este câştigătorul programului de responsabilitate socială „Heineken pentru Comunităţi” lansat de „Heineken” şi Asociaţia CSR – Nest, în orașul Constanţa.

Joi, 29 ianuarie 2015, la ora 16.00, în sala Teatrului National de Opera si Balet “Oleg Danovski” din Constanța s-a desfasurat Gala Civi-Mateca, festivitate de premiere a echipelor castigatoare ale concursului cu acelasi nume, care a marcat inchiderea proiectului “Civi-Mateca “ , implementat de către”Asociatia “Civicum Voluntaris”.

În proiect au fost angrenaţi 800 de elevi din 50 de unităţi de învăţământ, aflate în municipiul Constanţa şi în alte opt localităţi: Agigea, Cumpăna, Eforie, Lumina, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol şi Valu lui Traian. Cele mai reuşite zece scurt-metraje au fost premiate.

Școla Gimnaziala Viceamiral Ioan Murgescu, Valu lui Traian, a participat la acest proiect cu patru echipe, ale claselor V-VIII.  Din cele patru echipe participante, s-a remarcat echipa claselor a VI-a, alcatuita din elevii Punga Cristian, Tugurel Andreea, Ionita Izabela, Cazacu Constantin,si coordonata de profesorul Dedu Ionel,  au castigat premiul I cu scurt-metrajul Și cărțile au suflet” .

 

Educaţia multiculturală

Educaţia multiculturală a devenit o temă de actualitate in scoala si societatea românească. Educaţia multiculturală promovează atitudini tolerante, deschise, de acceptare şi înţelegere firească  a raportului ”eu-celălalt’’  şi a noţiunii de străin, recunoaşterea şi respectarea diferenţelor culturale prin valorificarea pozitivă a relaţiilor de egalitate între oameni şi nu prin aplicarea polarităţii superior-inferior.

Identităţile multiple, tradiţiile şi obiceiurile se fac simţite chiar şi în comunităţile mai mici, rurale. Interculturalitatea aduce în societate un plus de cunoastere si de imbogatire culturală.

In acest sens, in data de 30 aprilie 2015, o parte din elevii Scolii „Viceamiral Ioan Murgescu” au participat la proiectul multicultural „Prietenie şi armonie la Valu lui Traian”, aflat la prima ediţie.

In cadrul acestei activităţi au fost prezentate câteva dintre sărbătorile de primăvară musulmane (Nevruzul şi Hîdîrlezul) şi creştin-ortodoxe (Sf. 40 de Mucenici; Sâmbata lui Lazăr; Duminica Floriilor şi Invierea Domnului). Elevii au aflat astfel care sunt obiceiurile şi tradiţiile specifice acestor sărbători.

Prin intermediul acestui proiect, copiii indiferent de etnie sau religie, au putut afla lucruri noi şi interesante despre cei cu care convetuiesc, cei care le sunt colegi sau prieteni. Aceştia au avut ocazia să-şi dea seama că şi ceilalţi sunt la fel, deşi există trăsături prin care diferă, trăsături care îi particularizează şi îi fac să fie valoroşi, pentru un viitor cât mai bun împreună.