Scoala Gimnaziala Nocrich
Nocrich, Sibiu

Alte date

Meleaguri încărcate de istorie

Satele care alcătuiesc , în prezeant , comuna Nocrich sunt: NOCRICH , FOFELDEA , ŢICHINDEAL şi GHIJASA DE JOS.

Cel mai vechi sat al comunei , atestat documentar , este satul Nocrich(1263-terra Nogrech). Săpăturile arheologice , organizate sau descoperirile ocazionale în satele Ţichindeal, Ghijasa de Jos, Nocrich dovedesc o locuire mult mai timpurie a acestor localităţi , cel puţin din neolitic şi foarte clar reprezentată pentru perioadele dacică şi romană.

Nocrich-ul a fost vreme de secole, centrul Scaunului Săsesc Nocrich , cel mai important centru administrativ-teritorial de pe Valea Hârtibaciului.

Satul Ţichindeal este sediul unui protopopiat la anul 1700. Unul dintre aceşti protopopi de Ţichindeal , semnează actul unirii cu Roma , alături de alţi 40 de protopopi din Transilvania.

Tot în Ţichindeal se înfiinţează prima şcoală în limba română , în anul 1780 , de pe Valea Hârtibaciului , urmată de cele din Alţâna-1782 şi Agnita-1790.

Samuel Bruckenthal s-a născut la Nocrich , în anul 1721 ca fiu al judelui regal Michael Breckner , înnobilat ''won Bruckenthal''.

August Treboniu Laurian , născut la Fofeldea în 1810 este o personalitate a istoriei şi culturii româneşti .

Alte personalităţi născute în zonă: Ioan Bunea-profesor şi publicist , născut la Fofeldea , Valeriu Teconţia-ziarist şi publicist , născut la Nocrich , Nicolae Petra-Petrescu-economist , publicist , director al băncii ''Cordiana'' , Teodor Aaron-prepozit capitular şi teolog renumit , născut la Ţichindeal , Midl Kurt-compozitor , născut la Nocrich Alexandru Augustin-general-medic , preşedinte al Crucii Roşii mondiale-1972-1974 , născut la Ghijasa de Jos , etc.

Bisericile româneşti din satele Ţichindeal şi Fofeldea , ''monumente istorice'' sunt pictate în frescă de către fraţii Grecu din Săsăuşi , la începutul sec. ala XIX-lea . Biserica-cetate săsească de la Hosman este una dintre cele mai bine păstrate biserici-cetate de pe Valea Hârtibaciului.

(MATERIAL ÎNTOCMIT DE : PROFESOR ISTORIE-MIHULEŢ ACHIM)