Scoala Gimnaziala “Constantin Brancoveanu” Vasilati
Vasilati, Calarasi

Informaţii utile

INFORMATII CLASA PREGATITOARE

AN SCOLAR 2015 – 2016

SCOALA GIMNAZIALA „CONSTANTIN BRANCOVEANU” VASILATI

clasele pregatitoare functioneaza in incinta scolii, cladirea din locatia B, ( scoala de langa primarie), avand mobilier adecvat varstei;

 

SCOALA PRIMARA NR. 1  POPESTI

clasa pregatitoare functioneaza in regim de predare simultan, in incinta scolii Popesti, avand mobilier adecvat varstei;

 

SCOALA PRIMARA NR. 2  PROZANIC

clasa pregatitoare functioneaza in regim de predare normal, in incinta scolii Prozanic, avand mobilier adecvat varstei;

 

Încep inscrierile in clasa Pregatitoare

ANUL SCOLAR 2015 - 2016

ZIUA PORTILOR DESCHISE

In fiecare din unitatile de invatamant arondate PJ Vasilati in care functioneaza clase pregatitoare in anul scolar 2015 – 2016, se organizeaza „Ziua portilor deschise” in data de 20 februarie 2015.

 

INTALNIRI CU PARINTII

In intervalul 16 – 27 februarie 2015, in fiecare gradinita se organizeaza intalniri cu parintii, pentru informarea si consilierea lor in privinta inscrierilor in clasa pregatitoare.

 

PROGRAM DE COMPLETARE A CERERILOR DE INSCRIERE IN CLASA PREGATITOARE AN SCOLAR 2015 - 2016

In perioada 16 februarie– 13 martie in fiecare gradinita, se organizeaza intalniri cu parintii, pentru completarea cererilor de inscriere in clasa pregatitoare, in intervalul orar 8:00 – 12:00.

 

PROGRAM DE COMPLETARE SI VALIDARE A CERERILOR DE INSCRIERE IN CLASA PREGATITOARE AN SCOLAR 2015 - 2016

In perioada 16 februarie– 13 martie, la sediul Scolii Gimnaziale „Constantin Brancoveanu” Vasilati, cabinetul SIIIR, se desfasoara completarea in aplicatia informatica a cererilor de inscriere in clasa pregatitoare, in intervalul orar 8:00 – 15:00, de luni pana sambata.

 

ACTE NECESARE INSCRIERE CLASA PREGATITOARE

AN SCOLAR 2015 – 2016

• Cerere-tip de înscriere,

 

• Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal,

 

• Copie si original al certificatului de nastere al copilului,

 

• Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea

clasei pregatitoare/clasei I (acolo unde este cazul).,

 

• Alte documente care sa ateste îndeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo

unde este cazul).

 

EVALUAREA DEZVOLTARII PSIHOSOMATICE

 

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice se efectueaza in intervalul 17 februarie – 11 martie, in intervalul orar 10:00 – 18:00, la sediul Scolii ”Spiru Haret” Oltenita (fosta scooala nr.1), dupa contactarea secretariatului scolii la telefonul 0242515002 si obtinerea programarii.

Pentru prezentarea la evaluarea psihosomatica trebuie ca parintele sa aiba urmatoarele documente:

-          copie certificat nastere copil,

-          adeverinta medicala de la medicul de familie, din care sa rezulte ca copilul este apt pentru scoala.

 

.....................................................................................................................................................................

Încep inscrierile in clasa Pregatitoare ȘI CLASA I

Copilul tău împlinește 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2014 și dorești înscrierea lui în clasa pregătitoare?

Copilul tău împlinește 6 ani după 31 decembrie 2014 și dorești înscrierea lui în clasa pregătitoare? – Prezintă-te la IȘJ Călărași/unitatea de învățământ pentru condiliere conform art. 6, alin. 4 al OMEN 3111/14.02.2014, Anexa 2!

Copilul tău împlinește 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2014 și dorești înscrierea lui în clasa I? - Prezintă-te la IȘJ Călărași/unitatea de învățământ pentru consiliere conform art. 45, alin. 3 al OMEN 3111/14.02.2014, Anexa 2!

Dacă răspunsul este DA la una dintre întrebările de mai sus ai nevoie de evaluarea dezvoltării psihosomatice a copilului.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi:

1. Adresează-te medicului de familie pentru o evaluare somatică a copilului.

2. Depune cererea în vederea evaluării psihologice însoțită de evaluarea medicului de familie la centrul de testare de care aparții.

Ø Scoala Gimnazială “Spiru Haret”-Oltenița, str. M. Eminescu, nr. 23, tel: 0242/515.062; persoane desemnate de CJRAE să realizeze evaluarea psihosomatică: Cristea Georgeta, Capsa Mariana, Gadea Catalina, rezerva Mihnev Marina.

Ø Școala Gimnazială nr. 1 Lehliu Gară – str.Viitorului nr.9; tel:0242/640.573; persoane desemnate de CJRAE să realizeze evaluarea psihosomatică: Arapache Verginia, Marin Luminița, rezervă Neacșu Ioana.

Ø Centrul Judetean de Resurse și Asistență Educațională – Călărași, str. București, nr.72, tel: 0242/317.042; persoane desemnate de CJRAE să realizeze evaluarea psihosomatică: Buneru Elena, Meleacă Cristina, Vlad Liliana, Codreanu Daniela, Archiudean Nicoleta, Leaută Lăcrămioara, rezerve Dăbăcan Ana Maria.

3. Prezintă-te la evaluarea psihologică în funcție de programare!

Evaluarea dezvoltării psihosomatice se realizează în intervalul

18 februarie – 12 martie 2014 la centrele mai sus menționate.

Programul Centrelor de Evaluare 1000- 1800

.................................................................................................................................................................................................................................................

ÎNSCRIEREA ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR 2013 -2014

 

CINE SE POATE ÎNSCRIE ÎN CLASA PREGĂTIT OARE?

· Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv.

· La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

· Orice altă situație va fi rezolvată de către inspectoratele școlare, în interesul educațional al elevului și în conformitate cu cadrul legal.

CINE INTRĂ DIRECT ÎN CLASA I ?

· Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscriși, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare.

· La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

· Orice altă situație va fi rezolvată de către inspectoratele școlare, în interesul educațional al elevului și în conformitate cu cadrul legal.

· Aceste prevederi se aplică pentru anul școlar 2013-2014.

LA CE UNI TATE DE Î NVĂȚĂMÂ NT P OT SĂ ÎNSCRIU COPILUL?

· Părintele poate opta:

a. pentru înscrierea la școala de circumscripție – în această situație, copilul este automat înscris.

b. pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție – în această situație, copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și specifice de departajare.

· părintele poate solicita ca locul la școala de circumscripție fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care părintele a făcut opțiunea.

UNDE VOR AVEA LOC ÎNSCRIERILE ?

· La unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.

· Cererile-tip de înscriere pot fi completate și validate direct la unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.

· Cererile-tip de înscriere pot fi completate și online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesând căsuța de pe prima pagină, intitulată Înscriere în învățământul primar.

Formularul va fi disponibil online din data de 2 aprilie.

· În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învățământ la care dorește înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

CARE SUNT ACTELE NECESA RE ÎNS CRIERII?

· Cerere-tip de înscriere

· Copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

· Certificatul de naștere al copilului

· Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul).

· Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul).

CARE E STE CALENDARUL ÎN SCRIERILOR?

· Înscrierile vor avea loc în două etape. La etapa a doua participă doar cei care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ, după prima etapă.

A. Prima etapă: 02– 22 aprilie

- de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00

- sâmbăta, între orele 08.00 – 13.00

- părinții pot fi programați pentru înscriere de către unitatea de învățământ

B. A doua etapă: 08 17 mai

· Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinși în nicio unitate de învățământ, părinții vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.

· Unitățile de învățământ sunt obligate să afișeze situația copiilor înscriși și a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.

CARE SUNT CRITERIILE DE DEPARTAJARE PE CARE UNITĂȚILE

DE ÎNVĂȚĂMÂNT LE APLICĂ ATUNCI CÂND SUNT MAI

M ULȚI COPII PE LOC?

I. Criterii generale:

· Are un anumit tip de handicap

· Este orfan de unul sau de ambii părinți

· Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial

· Are un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ dorită

II. Criterii specifice:

· Sunt aplicate după criteriile generale și numai dacă acestea nu reușesc să facă departajarea între copii, cu excepția situațiilor prevăzute de Metodologie.

· Sunt elaborate de către fiecare unitate de învățământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinți/tutori legali și nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale, indiferent de condiția socială, financiară, indiferent de naționalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

DE UNDE ÎȘI VOR PUTEA LUA P ĂRINȚII INFO RM AȚII?

· Din patru surse:

1) Internet - Inspectoratele școlare generale vor crea, pe prima pagină a site-urilor lor, o rubrică, denumită Înscrierea în învățământul primar 2013, care poate fi accesată și de pe site-ul Ministerului Educației Naționale, www.edu.ro, la rubrica Înscrierea în învățământul primar 2013. Pagina devine valabilă începând cu data de 25 martie.

2) Direct de la școli, cu ocazia evenimentului Ziua porților deschise. Fiecare unitate de învățământ în care există clasa pregătitoare are obligația organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 30 martie 7 aprilie. Părinții și copiii vor putea vizita spațiile și vor putea discuta cu cadrele didactice.

3) De la grădinițe. În perioada 1-12 aprilie vor fi organizate întâlniri pentru informarea și consilierea părinților ai căror copii se află în grădință și care vor fi cuprinși în învățământul primar în anul școlar 2013 – 2014.

4) Telverde poate fi apelat numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru județ (ex. Arad - 257).

UNDE SE ORGANIZEAZĂ CLASA P REGĂTITOARE?

· Clasa pregătitoare face parte din învățământul primar.

· Clasa pregătitoare se poate organiza atât în spațiile școlilor, cât și în incinta grădinițelor, în funcție de situația particulară a fiecărei unități de învățământ.

· Pentru informarea părinților și a publicului interesat și pentru a permite părinților luarea unor decizii în cunoștință de cauză privitoare la opțiunea pentru o unitate de învățământ sau alta, fiecare unitate de învățământ va pune la dispoziție și informații referitoare la locul de desfășurare a activității corespunzătoare clasei pregătitoare (în spațiul școlilor sau a grădinițelor), la posibilitatea organizării programului „Școala după ș