Scoala Gimnazială "Grigore Antipa"
Botosani, Botosani

Activităţi extracurriculare

Activitățile și proiectele europene derulate la Școala Gimnazială

Grigore Antipa” Botoșani

 

 

 

 

   Școala Gimnazială „Grigore Antipa” din Botoșani are o vastă experiență în ceea ce privește activitățile și proiectele europene, obiectiv care se regăsește și în  deviza școlii: „Pune baze solide viitorului tău într-o școală la standarde europene!”

   Începând din anul 2008, și până în prezent, școala noastră a obținut de trei ori consecutiv titlul de Școală europeană.

  În anul 2009, în cadrul proiectului  de parteneriat cu Collège Molière din Beaufort en Vallée, Franţa s-a obţinut din partea Académie de Nantes, Ministère de l’Education Nationale  de la Jeunesse et de la Vie Associative de France şi Ministère de l’Enseignement  Supérieur et de la Recherche de la France, omologarea oficială a înfrățirii între cele două instituţii şcolare. Școala noastră a susținut stagii de practică pedagogică a unor studenți sau asistenți lingvistici francezi Alexis Messmer, în anul şcolar 2004-2005, Marion Lièvre 2005-2006, voluntarul francez, Eléonore Weill, în anul şcolar 2010-2011 și masterandul Célia Maréchal în anul şcolar 2014-2015 dar a și beneficiat de suport pentru cadrele didactice din școală care au participat la un schimb de experiență cu Collège Molière.

   Școala Gimnazială „Grigore Antipa” a coordonat  Proiectul Multilateral Comenius „Young - Bridges for the future” desfășurat în perioada 2009-2011 în colaborare cu şcoli din Germania, Italia, Grecia, Polonia, Bulgaria şi Turcia, proiect care a avut la bază proiectul eTwinning „The world we live in”. În 2011 același proiect a primit distincţia EUROPEAN LABEL 2011 pentru inovare în domeniul predării şi învăţării limbilor străine.

   Un alt Proiectul Multilateral Comenius la care școala noastră a participat a fost „A rainbow over Europe: Culture, Education, Traditions, Art, History” derulat în perioada 2011-2013 împreună cu celelalte șapte țări partenere: Italia, Germania, Polonia, Estonia, Spania, Turcia şi Lituania. Și acest proiect a fost premiat ca exemplu de bună practică de colaborare Comenius - eTwinning în  campania „eTwinning şi Comenius – șapte ani de colaborare”.

   Tot în cadrul activităților e-Twening s-a remarcat „GAMES WE PLAY” în parteneriat cu Lituania şi Turcia în anul 2014.

În anul scolar 2015 am avut prilejul de a face parte in cadrul unui proiect transfrontalier cu Republica Moldova, prin intermedui caruia am sustinut diferite tipuri de activitati de predare integrata a limbii romane.

   Formarea și perfecționarea cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” în domeniul activităților și al proiectelor europene a cuprins cursuri de scriere de proiecte „Erasmus+”, metode de educație nonformală în context european, dezvoltarea activităților de învățare în context Erasmus, congrese, conferințe și simpozioane internaționale, activități și mobilități „Leonardo”, parteneriat cu BRIGHT MEDIA, proiect ACEMISE, volutar SEV, proiecte.

   Participarea ca îndrumători, organizatori, evaluatori sau mentori la concursuri internaționale „Made for Europe” - obținerea unui premiu din partea Comisiei Europene pentru „Poveste de mobilitate”, „Euroșcolarul”, „Cangurul”, „Suntem copiii Europei”, „Eurojunior” sau ”Cu Europa ...la joacă” este o altă preocupare a personalului didactic și al copiilor din școala noastră.