Liceul Tehnologic "Petre S. Aurelian" Slatina
Slatina, Olt

Prezentare

PETRE S. AURELIAN este una din figurile cele mai proeminente ale Romaniei de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, care si-a lasat amprenta in plan economic si politic si de asemenea un pionier al stiintei si invatamantului românesc. Economist, agronom, gazetar, om al scolii, autor de manuale scolare, fondator de reviste, ministru in mai multe randuri, membru al Academiei Romane si presedinte al acesteia, adept si promotor al protectionismului inventiei romanesti, PETRE S. AURELIAN s-a nascut la 12 decembrie 1833, in orasul Slatina - Olt ca fiu al dascalului GHEORGHE ARDELEANU, organizatorul scolii in limba romana, numita scoala ,,IONASCU " Slatina.
A urmat scoala ,,Ionascu" Slatina, apoi Colegiul ,,Sfantul Sava" Bucuresti.

A absolvit cursurile Scolii Economice si Agronomice de la GRINDOU - Franta (obtinand titlul de doctor).
A infiintat prima Scoala Superioara de Agronomie si Horticultura din Romania.
Ca ministru, a militat pentru cresterea retelelor de scoli si instruirea fetelor.
A realizat, prin lucrarea "TERRA NOSTRA", prima monografie a Romaniei.
A fost organizatorul primelor expozitii economice internationale ale Romaniei.
Ca presedinte al Academiei Romane, a inzestrat-o cu toate cele necesare bunei functionari si a militat pentru impunerea si realizarea unui dictionar etimologic romanesc.

A elaborat manuale de economie pentru invatamantul secundar si superior romanesc.

Este autorul a zeci de lucrari din domeniul economic si politic.
S-a stins din viata in Bucuresti, la 25 ianuarie 1909.

Dezvoltarea economica a Slatinei a impus necesitatea pregatirii de cadre didactice in acest domeniu. Primele date despre învatamântul economic se gasesc într-un catalog al Gimnaziului real Slatina si în Anuarul din 1901-1902, unde este mentionata existenta "unei clase economice".
În 1922, la interventia Comitetului scolar Olt, a câtorva comercianti si industriasi si cu aportul sefilor politici Alexandru si Vasile Alimanasteanu, Ministerul Instructiei Publice, prin acordul 90-292 din 7 octombrie, aproba fondarea Scolii Elementare de Comert. 
În 9 octombrie 1925 se fondeaza Scoala Comerciala Superioara, iar în 1926, Scoala Comerciala cursuri serale. În 1936, Scoala devine Liceul Comercial, purtând numele marelui diplomat român N.Titulescu.

Desfiintarea Liceului Comercial în 1948, ca urmare a reformei învatamântului, a vaduvit timp de mai bine de 30 de ani judetul de cadre de nivel mediu pregatite pentru sectoarele economice si administrative. Dezvoltarea impetuoasa din punct de vedere industrial si economic a judetului, implicit a municipiului Slatina, transformarea vechiului târg din 1948 într-un oras dezvoltat cu pretentii de modernizare a necesitat regandirea la un nivel superior a modului de realizare a comertului.
Existau numeroase cereri din partea parintilor în aceasta privinta, pe care numai profilele industriale si de biologie-chimie nu le mai satisfaceau. În plus, existenta scolii de subofiteri de politie la care majoritatea elevilor solicitau completarea studiilor în profilul drept si administratie publica, sporea gradul de necesitate al unui asemenea profil. 
Liceul dispunea de asemenea de o baza materiala si o încadrare care facea posibila preluarea din mers si a altor profile de specialitate. În felul acesta, împreuna cu domnul profesor Dumitru Nica, inspector la Inspectoratul Scolar Judetean, s-au început tatonarile de rigoare la nivel de minister si în final s-a obtinut aprobarea ca, începând cu anul scolar 1979-1980, sa functioneze în cadrul Liceului "Radu Greceanu" doua clase de comert si contabilitate, în clasa IX-a în treapta întâi, din care urma sa ramâna una singura în treapta a II-a. 
La învatamântul seral nu s-a limitat numarul de clase, ceea ce a facut ca anul scolar 1983-1984 sa functioneze nu mai putin de 7 clase curs seral si 5 de drept administrativ. 
Faptul ca noul profil adus în liceu a fost un succes, mai ales ca am avut si sansa de a gasi pentru disciplinele de specialitate oameni destoinici si foarte bine pregatiti respectiv Rosulescu Lidia, apoi Stroe Georgeta si altii este demonstrat de numarul mare de solicitanti la înscrierea pentru examenul concurs treapta I-a: 5-7 pe loc. Interesul a crescut dupa prima serie de absolventi, toti încadrati în productie sau cu acces în învatamântul superior. 
Un moment mai putin fericit în evolutia învatamântului economic în cadrul Liceului "Radu Greceanu" se înregistreaza în cursul anilor 1988-1989, când are loc imixtiunea nefondata a conducerii ISJ potrivit caruia profilul economic era profil industrial si necesita înlocuirea cadrelor de specialitate cu "binevoitori" neplatiti din cadrul liceului sau din afara, precum si renuntarea totala la maistri de instruire practica. S-a gasit întelegerea necesara în rândul unitatilor comerciale care patronau profilul si prin tatonari, tergiversari, s-a reusit sa fie salvat profilul economic. 
Până în 1997, secţia economică a funcţionat în cadrul Colegiului Naţional "Radu Greceanu" Slatina.
În 1998 apare o noua unitate scolara prin asocierea Grupului Scolar Economic Administrativ cu Grupul Scolar Industrie Usoara, conform ordinului MEN nr.3291 - Grupul Scolar Economic Administrativ si Prestari Servicii, avandu-l ca director pe Dumitru Nica.
În 19 septembrie 2000, ca unitate reprezentativa pentru învatamântul judetean si national, grupul scolar primeste numele de "Colegiul Economic Petre S. Aurelian". 
În concluzie, anul 2001 este anul împlinirii unui vechi ideal, cel al dezvoltarii învatamântului economic, pentru care au luptat mai multe generatii în decursul timpului. În prezent, Colegiul Economic "Petre S. Aurelian" Slatina este una dintre cele mai importante unitati scolare de elita ale municipiului.