Scoala Gimnaziala "Pamfil Seicaru" Orsova
Orsova, Mehedinti

Prezentare

Situată la poalele Munţilor Almăjului, pe malul golfului format de Dunăre la confluenţa cu apele Cernei, Şcoala cu clasele I-VIII "PAMFIL ŞEICARU" ORŞOVA beneficiază de o aşezare binecuvântată de Dumnezeu. Soarele se reflectă în apele Dunării la câţiva metri de şcoala noastră, iar vegetaţia de un verde inconfundabil o cuprinde de cealaltă parte. Clima neobişnuit de blândă constituie un element favorabil mediului natural de excepţie, în care sunt plasate construcţiile şcolii noastre.

În urmă cu 300 de ani, în anul 1660, sub stăpânire otomană, au apărut în Orşova primele şcoli, un seminar mahomedan şi o şcoală elementară. La 1 noiembrie 1830 se înfiinţează o şcoală particulară grecească, iar în 1836 ia fiinţă o şcoală cu trei clase cu predare în limba germană, numită „Unterschule”. La 18 decembrie 1874 s-a deschis la Orşova „Şcoala superioară poporală de stat pentru băieţi”, care în 1880 se transformă în „Şcoala civilă de băieţi”. În anul 1886 se deschide şi „Şcoala civilă particulară de fete”, devenită instituţie de stat în 1908. Ambele şcoli erau însă cu predare în limba maghiară. În toamna anului 1919, după Unirea de la 1 Decembrie 1918, „Şcoala civilă” devine şcoală românească. Într-o regiune cu o populaţie în întregime românească, cum era în jurul Orşovei, graiul românesc s-a auzit şi sub odioasa stăpânire maghiară. Dascălii noştri români au rezistat şi şi-au primit răsplata, sufletele lor au rămas neatinse de falsele învăţături ale istoriei maghiare. În primii ani de stăpânire românească, cadrele didactice au muncit cu multă râvnă, organizând cursuri de limba română pentru populaţia minoritară şi contribuind din plin la promovarea a tot ceea ce era românesc.

În anul 1925 cele două şcoli civile s-au transformat în gimnazii, acestea unindu-se în 1933 şi formând „Gimnaziul mixt”. An de an numărul elevilor sporea şi pentru a-i cuprinde pe toţi a fost construită o nouă clădire, unde şcoala a funcţionat până la strămutarea în noua Orşovă. Odată cu construcţia Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie „Porţile-de-Fier”, oraşul vechi începe să fie strămutat pe noile amplasamente.

În anul 1969 se inaugurează şcoala din zona de nord a oraşului. În anul 1975 va lua fiinţă Liceul de Marină Orşova, care va funcţiona în clădirea Şcolii Generale până în 1982, când toate clasele I-VIII se vor muta în această clădire. În septembrie 2006, Şcoala cu clasele I-VIII Orşova s-a separat în două unităţi de învăţământ: Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Orşova, rămasă în vechea clădire şi Şcoala cu clasele nr. 2 Orşova, care funcţionează într-o clădire recent construită.