Gradinita cu program prelungit Nr.1 Zalau
Zalau, Salaj

Prezentare

                  Grădiniţa este situată în partea centrală a oraşului Zalău, în nord-vestul României, la poalele Muntelui Meseş, aproape de centrul administrative al Municipiului Zalău, al Prefecturii Judeţului Sălaj, o zonă în care locuieşte o treime a populaţiei reşedinţei judeţului Sălaj, formată din două cartiere ( Brădet, Stadion) şi pieţele Iuliu Maniu şi Unirii.


                   Înfiinţată în anul 1952, Grădiniţa Nr.1 Zalău a fost prima grădiniţă din localitate, a purtat denumirea de ,,Grădiniţa 8 Martie", fiind situată pe aceeiaşi stradă, fosta Clujului, actuala Gheorghe Doja, într-un complex de clădiri vechi şi câteva anexe, având capacitatea de a găzdui 5 grupe cu 150 de copii. Grădiniţa 8 Martie a fost înfiinţată şi susţinută de către comunitatea evreiască din localitatea Zalău.

          Din aprilie 1973 unitatea se mută în localul nou sub antetul de ,,Grădiniţa cu Program Prelungit, Cuplată cu Creşa", având capacitate de 240 de copii în grădiniţă şi 100 de copii în creşă, repartizaţi în 8 grupe de preşcolari şi 3 grupe de antepreşcolari.

          În perioada anilor 1970-1989 populaţia şcolară a sporit consecvent prin construirea cartierelor Brădet şi Stadion şi a sporului de natalitate obligatoriu promovat de sistemul communist, ajungându-se la effective de 500 de copii în grădiniţă şi 80-100 de copii în creşă.

          Din anul 1998 unitatea funcţionează numai în regim de grădiniţă cu program prelungit, cu 10 grupe cu un efectiv variabil de copii, cuprins între 275-300 de copii, din care:8 grupe cu predare în limba română şi 2 grupe cu predare în limba maghiară, precum şi o grupă cu predare în limba germană.

          Din anul 1999 în unitate se implementează la două grupe Alternativa Educaţională ,,Step by Step", care se extinde treptat, ajungându-se ca în anul 2004 programul să fie implementat la 6 grupe.