Liceul Tehnologic Agricol "Alexiu Berinde" Seini
Seini, Maramures

Prezentare

Liceul Tehnologic Agricol “Alexiu Berinde” se află în oraşul Seini, localitate situată la limita judeţelor Maramureş şi Satu Mare, evidenţiată în plan economic prin rezultatele obţinute în domeniul agricol.

Liceul funcţionează din anul 1952, când era cunoscut ca Şcoala Medie Pomi – Viticolă. În 1962 şcoala s-a transformat în liceu de cultură generală, iar în 1971 a devenit liceu de specialitate cu denumirea de Liceul Agroindustrial Seini. În anul 1992 şi-a schimbat denumirea în Grupul Şcolar Agricol Seini, iar în 2001 i s-a agăugat numele “Ion Ionescu de la Brad”.

Din 1 septembrie 2014, primește denumirea de LICEUL TEHNOLOGIC AGRICOL ”ALEXIU BERINDE”.

În martie 1879, Alexiu Berinde este numit preot paroh la Seini.

Alexiu Berinde s-a implicat în zidirea bisericii noi, a construit la Seini Casa parohială, care avea 8 camere, casă pentru cantor şi făt, lăcaş pentru şcoala confesională, acareturi, trei case în cele trei cimitire, pentru gropari, toate ridicate cu  piatră şi chirpici.

Construirea lăcașului pentru școala confesională reprezintă momentul de pornire al școlii seinene în limba română, dându-i lui Alexiu Berinde din acel moment, atributul de fondator al școlii seinene.

Ca semn de recunoștință, peste ani,  pentru sprijinul acordat comunității seinene, începând cu septembrie 2014, întregul învățământ seinean se reunește într-o singură unitate de învățământ care îi poartă numele, Liceul Tehnologic Agricol ”Alexiu Berinde”.

Şcoala noastră asigură calificarea tinerilor în domeniul agricol în diferite specializări: technician agronom, horticultor, tehnician veterinar, tehnician în activități economice

Elevii provin în majoritate din localitatea Seini, din localităţile limitrofe oraşului Seini, din judeţul Satu Mare, precum şi din diferite alte zone ale judeţului.

Cursurile se desfăşoară într-un singur schimb, de la ora 800 la ora 1400 conform orarului, cu excepţia claselor de seral, care frecventează cursurile de la ora 1500 la ora 2000.

Componenta dominantă a procesului instructiveducativ este foarte buna pregătire teoretică şi practică de specialitate a absolvenţilor, care, fie au urmat studii universitare, fie   s-au angajat conform pregătirii (în ţară sau în străinătate), au făcut cinste şcolii şi dascălilor ei în judeţ sau în alte localităţi din ţară.

Majoritatea fermierilor agricoli din judeţ sunt absolvenţi ai şcolii noastre. De asemenea un număr de 8 absolvenţi au revenit în şcoală în calitate de profesori sau maiştri instructori.

Calitatea învăţământului din şcoală este reflectată şi în rezultatele obţinute în fiecare an la olimpiadele naţionale pe discipline, mai ales la cele de specialitate agricultură şi veterinară.

Baza de instruire practică este asigurată prin ferma didactică a şcolii împărţită în două sectoare : 1 legumicol şi floricol alcătuit  dintr-o seră înmulţitor, o sera de producţie şi 5 solarii în incinta liceului şi 2 agricol şi pomicol, la ferma şcolii, unde avem diverse specii pomicole şi de cultura mare  în care işi desfăşoară activitatea practică elevii. La acestea se adaugă laboratoarele, cabinetele și biblioteca, existente în şcoală.