Școala Profesională Dumești
Dumesti, Iasi

Prezentare

Comuna Dumești este așezată la limita de nord-vest a județului Iași, la o distanta de 20 de km de municipiul. Iași. In componenta comunei intra satele: Dumești, Banu, Hoisești, Chilișoaia si Păușești. Suprafața aferenta comunei Dumești se încadrează geografic in Podișul Moldovenesc, subunitatea Câmpia Moldovei (subdiviziunea Jijia - Bahlui). Fiind mai coborâtă cu 200 - 300 m fata de subunitățile înconjurătoare, Câmpia Moldovei apare ca o depresiune cu altitudini cuprinse intre aproximativ 270 m - 30 m. Resursele principale sunt: agricultura, creșterea animalelor, prelucrarea lemnului si comerțul. Suprafața comunei este de 7138 de ha.

 

Inceputul scolii din Dumesti are loc dupa Unirea Tarilor Romane de la 1859, cand prin reforma invatamantului, patru clase primare devin obligatorii pentru toti copiii satului. Pana in 1896 scoala a functionat in spatii inchiriate de la taranii mai instariti, unde tineau lectii de regula preotul satului, invatatorii fiind rari. Incepand cu 1896 scoala a functionat in actualul corp de cladire al gradinitei, avandu-l ca invatator si director pe domnul Ion Dodon, care va fi dascal al scolii pana aproape de cel de-al doilea razboi mondial.

In perioada comunista, dupa Al Doilea Razboi Mondial pana in 1989, numarul de copii care au frecventat scoala a crescut de la cateva zeci la cateva sute, aceasta modernizandu-se prin noi corpuri de cladire, profesori calificati, navetisti sau localnici, iar de la patru clase, invatamantul a devenit obligatoriu la cinci, sapte, opt si zece clase.

Absolventii scolii noastre au continuat studiile medii sau superioare la Iasi, imbratisand o varietate de profesii, de la muncitori si ingineri, la profesori sau medici.