Liceul Tehnologic "Petru Rares" Vetrisoaia
Vetrisoaia, Vaslui

Prezentare

IMPORTANT!

PROIECTE DESTINATE ELEVILOR

POSDRU DINFO – materiale pentru consiliere

 

 

https://drive.google.com/folderview?id=0B1QUk_g43AMyfmNueFZleTZuRm55ek5scE9jQlZOUjFDOE16S1RESmJ6Tk55aWM0Y0ZUbjQ&usp=sharing

 

POSDRU DINFO - firme de exerciţiu

https://drive.google.com/folderview?id=0B1QUk_g43AMyfkhVSmJXWkp2dy1RdUk0WEhpYlFMMWtiZHlzS1dIT01DZFR0X2MwSUZ1NXc&usp=sharing

 

 

 

 

Scoala din Vetrisoaia a luat fiinţă în anul 1869 ca şcoală primară cu predare în limba română şi a funcţionat cu luna în diferite case ale cetăţenilor, aşa cum reiese din cele mai vechi date culese de la batrânii  satului. Între anii 1885-1886  a fost construit un local de şcoală prin contribuţie obştească (actuala clădire a Muzeului Satului), cu două săli, una de clasă, una de locuit pentru învăţător şi un antreu care le despărţea.

Din cauza lipsei de local pentru primărie, conducerea judeţului de atunci a hotărât schimbarea localului de şcoală în fostul conac boieresc de pe moşia călugărească a boierului Tugu, o clădire cu două săli de clasă şi un antreu, construit din cărămidă, care a intrat în funcţiune din toamna anului 1893.

Ca urmare a generalizării învăţământului obligatoriu  de 7 ani, prin legea privind reforma învăţământului din 1948, vechiul local al şcolii n-a mai putut satisface noile cerinţe. Astfel, a fost construit un nou local de  şcoală cu patru săli de clasă, laborator, holuri largi şi dat în folosinţă  în anul 1961. Ulterior ca urmare a creşterii populaţiei şcolare, acest local a fost extins cu încă trei săli de clasă şi un hol.

Până în anul şcolar 1990-1991 a funcţionat ca Şcoala cu clasele I-VIII, iar începând din anul şcolar 1991-1992 până în anul şcolar 2005-2006,  s-au  constituit şi două clase de ucenici care, ulterior au devenit de arte şi meserii.

La data de 27 Mai 2005, s-a atribuit şcolii denumirea de Şcoala cu clasele I-VIII ,,George Buznea” în cinstea patronului spiritual al şcolii, poetul George Buznea, originar din Comuna Vetrişoaia. În urma reorganizării unităţilor de învăţământ din Judeţul Vaslui, începând cu 1 septembrie 2006 până la 1 septembrie 2011, numele unităţii de învăţământ a fost Şcoala de Arte şi Meserii Vetrişoaia. De la 1 septembrie 2011 până la 1 septembrie 2012 s-a numit Grupul Şcolar Vetrişoaia, iar de la 1 septembrie 2012ca urmare prevederilor OMECTS nr. 6694/2011, a hotărârilor  Consiliului de Administraţie al şcolii şi Consiliului Local Vetrişoaia, şcoala, a primit numele de Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia, nume dat în cinstea voievodului Petru Rareş, în documentele căruia se fac primele referiri la meleagurile vetrişene.

În prezent activitatea şcolii se desfăşoară  pe patru nivele de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, în cinci corpuri de clădire. Două  corpuri au fost reabilitate recent şi extinse: un corp de gradiniţă în Simineşti cu două săli de grupă, hol larg, încălzire centrală, grup sanitar în interior ( 2008) şi corpul de şcoală din centrul comunei cu 7 săli de clasă ( dintre care un laborator modern de fizică-chimie şi două laboratoare de informatică), un hol larg, cancelarie, secretariat, arhivă, grupuri sanitare interioare, încălzire centrală, corp finalizat şi inaugurat în 2012.

Două corpuri au fost construite de la temelie: un corp de gradiniţă în Satu- Nou cu două săli de grupă, cancelarie, grupuri sanitare interioare, încălzire central (2008) şi un corp de şcoală cu patru săli de clasă, cancelarie, hol larg şi încălzire central (2008).

Şcoală mai are un corp vechi în Satu-Nou cu 5 săli de clasă şi un hol şi un corp de şcoală în satul Bumbăta reabilitat în anii 2008-2009, dar care este intrat în conservare.

Scoala noastra are vechi traditii in organizarea unor evenimente si activitati scolare si extrascolare, dedicate atat elevilor cat si cadrelor didactice, parintilor si tuturor membrilor comunitatii(Zilele Scolii, serbari scolare, concursuri pe diverse teme, activitati de ecologizare si protective a mediului, iesiri la pensie ale cadrelor didactice, Ziua Invatatorului, etc), toate acestea intarind cultura organizationala a institutiei noastre.

Unul dintre cele cele mai importante evenimente il reprezinta ,,Zilele Scolii”, eveniment de mare anvergura atat pentru scoala cat si pentru intreaga comunitate. Prima editie a Zilelor Scolii a debutat in data de 27 mai 2005, ocazie cu care a fost dezvelita placa comemorativa a poetului si traducatorului local George Buznea, devenit patronal spiritual al scolii. Evenimentul are loc de obicei la sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie, se desfafoara pe parcursul a 2-3 zile si cuprinde activitati diverse si deosebit de frumoase: programe artistice, expozitii cu lucrari ale elevilor, simpozioane pe diverse teme, concursuri de cultura generala, intreceri sportive, sfintiri si inaugurari ale corpurilor de scoala, etc.

De asemenea, incepand cu a III-a editie, (cea din 2007), are loc lansarea cate unui numar din Revista Scolii ,,Univers Scolar” , in care isi publica diverse articole atat elevii cat si cadrele didactice ale scolii.

La eveniment participă toată comunitatea şcolară ( elevi şi cadre didactice), părinţi, reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor locale şi judeţene, fii ai satului - foşti absolvenţi ai  şcolii din Vetrişoaia, profesori şi directori de la alte şcoli, foşti profesori şi directori ai acestei şcoli (pensionari), oameni de cultură( ex. scriitorul  Theodor Codreanu, etc).

Frumoasă şi cochetă, şcoala din Vetrişoaia este o şcoală prietenoasă, deschisă schimbărilor, cu vechi rădăcini în trecut, o şcoală pentru prezent, dar şi pentru viitor, o şcoală care îşi deschide larg porţile tuturor celor care vor să o cunoască.