Scoala Gimnaziala Nr.2 Roman
Roman, Neamt

Prezentare

SCOALA CU CLASELE I-VIII NR. 2 ROMAN ,,Costache Negri" Colegiul Tehnic ,,Danubiana" este situata in cartierul lipovenesc, din orasul Roman.
Municipiul Roman este situat in judetul Neamt, in partea de vest a Podisului Moldovei, in portiunea terminala a Culoarului Moldovei si aproximativ la mijlocul Culoarului Siretului. Orasul se intinde pe terasa de confluenta a Moldovei cu Siretul si pe terasele inferioare joase (de lunca) ale acestora. Localitatea a fost un targ vechi atestat documentar in anul 1392. A avut un rol important in aparare (prin cele doua cetati), cultural (Episcopia numita ,,Mitropolia Tarii de jos''), dar si administrativ, fiind resedinta tinutului cu acelasi nume.


Scoala a fost construita in anul 1876. Atunci a functionat ca scoala particulara evreiasca sub directia lui D. Lustgarten,numarandu-se printre cele mai vechi scoli din municipiu.
In anul 2006 a fost dat in folosinta un nou corp de scoala construit prin intermediul programului PHARE ,,Aces la educatie pentru grupuri dezavantajate ,,cu fonduri de la Banca Mondiala prin care s-a asigurat constructia noii cladiri si dotarea cu mobilier, material didactic etc. a noului corp de cladire.
Unitatea de invatamant are in subordine trei unitati de prescolari (Gradinitele cu P. N. nr. 1,3 si 5). Elevii nu beneficiaza de asistenta medicala printr-un cabinet medical propriu scolii, unii dintre cei de etnie rroma neavand nici medic de familie.
Populatia scolara este eterogena, fiind formata din elevi de etnie rroma, lipoveni si romani.