Scoala Gimnaziala Bucova
Bucova, Caras-Severin

Prezentare

 

Comuna Bautar , situata la poalele Muntilor Retezat si Poiana Rusca , Poiana Marului si Muntii Tarcului , cuprinde cursul superior al Vaii Bistrei si versantii sudici ai Muntilor Poiana Rusca si cei nordici ai Muntilor Tarcu si este situata la extremitatea nord-estica a judetului Caras-Severin , pe soseaua D.N. 68 intre orasele Otelu-Rosu si Hateg din judetul Hunedoara.

In perioada anilor 1950 – 1968 , in localitatea Bautar , au functionat 2 scoli cu clasele I-VIII dupa care s-au contopit si a ramas una singura cu clasele I-VIII si 2 scoli primare care functioneaza si in prezent , respectiv Scoala cu cls. I-IV Cornisor si Scoala cu cls. I-IV Bautar.

Spatiul scolar pentru elevii claselor I-VIII este compus din 2 localuri de scoala aflate la distanta de aproximativ 300 m intre ele , adica intr-un local functioneaza elevii ciclului primar , iar in celalalt local elevii claselor V-VIII.

Prima mentiune a scolii din satul Bucova dateaza din anul 1795 , cand frecventau cursurile scolare trei baieti si zece fete , limba de predare fiind limba romana. Numele primului invatator care s-a pastrat este al preotului Ion Albulescu , care a functionat intre anii 1850 – 1855.

Scoala din satul Bucova a fost scoala confesionala unita , activitatea acesteia desfasurandu-se sub conducerea preotilor din localitate.

Din anul 1878 cursurile scolare s-au desfasurat intr-un edificiu de piatra ridicat pe spesele comunitatii bisericesti , concomitant sporind si numarul elevilor care frecventau cursurile scolare ( 139 scolari ).

In anul 1911 s-a deschis o a doua scoala pentru tigani unde frecventau cursurile un numar de 53 copii din 191 copii de varsta scolara.

In perioada interbelica a continuat sa se acorde o atentie deosebita invatamantului de la sat. In anul 1924 frecventau cursurile scolii primare din satul Bucova un numar de 93 de elevi repartizati in 4 clase sub conducerea directorului scolii , Ion Groj.

Numarul copiilor care frecventau cursurile scolare va creste simtitor ajungand la 210 elevi in anul 1932.

Scoala primara de stat din satul Bucova a functionat in edificiul fostei scoli primare confesionale ( greco-catolice ) , fiind constituita din 3 sali de clasa , o cancelarie si locuinta pentru director. Pe langa scoala functiona si o cantina scolara dispunand de un fond de 7.000 lei in care luau masa 20 elevi.

In baza legii invatamantului din anul 1948 care isi propunea sa lichideze analfabetismul si scoala din Bucova a organizat cursuri de alfabetizare.

In anul 1960 scoala elementara de 4 ani s-a transformat in scoala de 7 ani cu 74 de elevi inscrisi in ciclul primar si 27 de elevi inscrisi in prima clasa de gimnaziu.

Din anul 1964 scoala devine scoala generala de 8 ani iar cu data de 01.09.1966 scoala deispune de un local nou cu 8 sali de clasa avand o suprafata totala de 920,59 m.p. ; efectivele de elevi fiind in jur de 130.

Scaderea numarului de elevi a determinat functionarea la invatamantul primar a claselor simultane mai multi ani la rand. Tot in aceasta perioada s-a construit si o magazine pentru lemne si grupul sanitar din curtea scolii.

In prezent scoala functioneaza in acelasi local , o sala de clasa fiind transformata in gradinita. Pe langa lucrarile de intretinere din fiecare an s-a realizat reparatia capitala a scolii printr-un proiect de reabilitare , a fost amenajat un grup sanitar in interiorul cladirii , s-a introdus apa curenta in scoala si incalzire centrala.

Toate scolile functioneaza intr-un singur schimb , la ciclul primar existand clase simultane.

Resurse umane

Elevi :

- ciclul preprimar : 21 copii

- ciclul primar : 34 elevi

- ciclul gimnazial : 43 elevi

 

Total grupe gradinita – 4

Total clase ciclu primar – 6

Total clase ciclu gimnazial – 7

 

Personalul didactic :

1 educatoare

2 invatatoare

8 profesori

Dupa modul de incadrare :

- titulari : 1 educatoare

2 invatatoare

5 profesori

Dupa gradele didactice:

-          gradul didactic I: 1 educatoare;

2 invatatoare;

2 profesori;

Invatamant preprimar:

- Micii pietoni;

-  Natura, prietena mea;

Invatamant primar:

-          Educatie pentru sanatate;

Invatamant gimnazial:

-          Educatie pentru sanatate;

Oferta extracurriculara:

-  Ansamblul folcloric” Dor de munte” – Scoala Gimnaziala Bucova + Gradinita Bucova;

- Ansamblul folcloric “Ciobanasul” – Scoala Gimnaziala Bautar + Scoala Gimnaziala Bucova;

- Formatia de dansuri Scoala Gimnaziala Bucova;

- grup vocal Scoala Gimnaziala Bucova;

- revista scolara- Scoala cu cls. I-VIII Bucova;

- serbari scolare;