Scoala Gimnaziala "Mircea Eliade" Oltenita
Oltenita, Calarasi

Prezentare

SCURT ISTORIC

Inceputurile invatamantului pe aceste meleaguri se pierd in negura vremurilor, chiar inainte de aparitia semnelor grafice, a alfabetului, daca prin aceasta intelegem experienta umana transmisa din generatie in generatie.

Constantin Sin Popa Dinu a pus baza primei scolii din satul Oltenita in anul 1838 pe 2 noiembrie. Dintr-un raport al revizorului scolar de Ilfov din 25 ianuarie 1844, adresat Eforiei Scoalelor, aflam ca in satul Oltenita  se “savarsise” deja localul scolii prin contributia obstei si a proprietarului mosiei ,dar ca lipsea in continuare intreg mobilierul necesar. Din contributia obstei era retribuit si candidatul de invatator. Cei 140 de “enoriasi”(capi de familie) ai satului contribuiau fiecare cu cate 2 lei, precum si cu o contributie totala de trei kile de bucate (cca 1200 kg).

Cursurile scolii aveau sa desfasoare cu mici intermitente datorate instabilitatii pe post a invatatorului ca si multe alte lipsuri materiale pana in toamna anului 1848, cand scoala se inchide in urma masurilor luate de autoritati. Ele aveau sa considere scolile si pe invatatori ca principali vinovati de instigarea la nesupunere fata de boieri si autoritati a locuitorilor satelor.

Scoala noastra - devenita dupa inglobarea satului Oltenita (Oltenita Veche) in orasul Oltenita (1950) - Scoala nr.3, continua traditiile celei mai vechi scoli din actualul municipiu.

Din anul 1974 scoala functioneaza in localul actual b-dul 22 Decembrie nr.76, iar din 01.09.2003 scoala se numeste <MIRCEA ELIADE>.

SITUATIA SOCIO-ECONOMICA

Datorita pozitiei sale geografice si beneficiind de un pamant fertil, vegetatie bogata, fauna diversa, clima temperata  etc. si fiind un vad bun de trecere peste Dunare, cap de pod si loc de depozitare de grane, vama, punct de carantina si granita, Oltenita si-a dobandit un  important rol economico social, lucru ce a determinat fondarea la 23 aprilie 1853 a orasului Oltenita.

In Oltenita exista un fond locativ bine dezvoltat, cu toate dotarile edilitar gospodaresti necesare. Toate acestea au determinat autoritatile locale sa propuna parlamentului Romaniei ridicarea localitatii la rang de municipiu, fapt ce s-a realizat la 22 octombrie 1997 cand, prin Legea nr.165 /1997, Parlamentul Romaniei a declarat orasul Oltenita ca municipiu.

Datorita situatiei economice, la nivel national, societatile comerciale mari au dat faliment (Santierul naval, Filatura, Turnatoria, ISCIP Ulmeni), nivelul veniturilor familiare este scazut, in general, forta de munca ocupata este predominant in industria usoara, alimentara, comert, activitati remunerate slab, o mare parte din tineri si nu numai, migreaza astfel catre zona bucuresteana, Bucurestiul aflandu-se la doar 60 km departare de Oltenita si in  strainatate (Spania, Italia).

Valorile dominante ale culturii organizationale sunt: egalitarism, cooperare, munca in echipa, respect reciproc, atasamentul fata de copii, respectul pentru profesie, libertate de exprimare, receptivitate la nou, creativitate, entuziasm, dorinta de afirmare. Se intalnesc si cazuri de individualism, competitie, rutina, conservatorism.

In ceea ce priveste climatul organizatiei scolare am putea spune ca este un climat deschis, caracterizat prin dinamism si grad inalt de angajare a membrilor institutiei scolare; este un climat stimulativ care ofera satisfactii, relatiile dintre cadrele didactice fiind deschise, colegiale, de respect si de sprijin reciproc.

Managementul scolii este asigurat de 1 director. Acesta este deschis si asculta sugestiile cadrelor didactice, face aprecieri frecvente si sincere la adresa acestora, le respecta competenta, le ofera o larga autonomie, ii sprijina si evita un control strict birocratic. Toate acestea se reflecta pozitiv in activitatea instructiv-educativa si in conduita cadrelor didactice.

Scoala functioneaza dupa un plan managerial propriu, colaborează bine cu autorităţile locale, cu părinţii elevilor, cu organele de poliţie, cu medicii aflaţi pe raza circumscripţiei sanitare umane în vederea prevenirii îmbolnăvirilor la copiii şi asigurării asistenţei medicale, atat pentru elevi cat si pentru cadrele didactice.

Pentru fiecare nivel de scolarizare, scoala dispune de intregul material curricular (planuri de invatamant si programe scolare, manuale, etc.). Programele disciplinelor optionale au fost elaborate de cadrele didactice ale scolii si avizate, in fiecare an scolar de inspectorul e specialitate din cadrul ISJ Calarasi. Unitatea noastra scolara a beneficiat de fonduri financiare pentru achizitionarea de echipamente, carti, materiale didactice.

Scoala « Mircea Eliade » Oltenita, isi desfasoara activitatea in 3 corpuri de cladiri : corpul A-Scoala cu cls.I-VIII « Mircea Eliade », corpul B-Gradinita cu Program Normal Nr. 2, corpul C-Scoala cu cls.I-IV « Dr. Constantin Deculescu », unde exista toate facilitatile : energie electrica, centrala termica, apa curenta, canalizare, telefon, fax, internet.