Scoala Gimnaziala Traian
Traian, Tulcea

Prezentare

 

 

PREZENTAREA ŞCOLII GIMNAZIALE TRAIAN
ISTORIC

Unul dintre satele componente ale localitatii Cerna este satul Traian, vechi sat dobrogean, aflat la o distanta de 8 km de Cerna si 55 km de Tulcea.

Prima mentiune a satului o avem din anul 1774, in lucrarea academicianului I.F.Schmidt intitulata Principatuum Moldaviae et Walachiae tabula geographica generalis ex autographis castrametatorum russicorum….Aici apare mentionat printre alte sate romanesti de pe malul drept al Dunarii, sub numele de Satul Nou. In anul 1850 este cunoscut ca Fantana Nedelii, pentru ca mai apoi, incepand cu anul 1920 sa se numeasca Traian, asa cum este cunoscut si astazi, anul 2012.

Denumirea actuala se datoreaza faptului ca la 12 km de sat se afla urme din Valul lui Traian , vechi castru roman.

Desi este un sat mic, cu 420 de gospodarii si aproximativ 1200 de locuitori, inima lui continua sa bata prin prezenta scolii, pe care eu am numit-o atunci cand am vazut-o pentru prima data, scoala ,,Domnului Trandafir’’.

Infiintata dupa 1871 de catre Nifon Balasescu, scoala din Satul Nou, azi Traian, avea in 1879 un numar de 8 elevi, fiind o scoala de baieti.

Primul invatator a fost Gheorghe Chisencu, un roman adevarat, culegator de folclor, colaborand in aceasta directie si cu Bogdan Petriceicu Hasdeu , acesta din urma publicandu-i materialul folcloric.

I-au urmat o serie de dascali, ajungand ca in zilele noastre, Scoala Gimnaziala Traian, sa aiba un numar de trei invatatori, 9 profesori, un profesor preot, 1 bibliotecara , 1 educatoare si 2 oameni de intretinere.

Azi, in aceasta scoala, invata un numar de 35 de elevi la ciclul primar, 55 elevi la ciclul gimnazial si 25 de prescolari.

Şcoala Gimnaziala Traian are un total de 5 săli de clasă ; 2 cabinete de fizica-chimie, respectiv biologie; un laborator AEL; o biblioteca; secretariat si cancelarie.

O scoala mica, vor spune unii, insa noi suntem ghidati de cuvintele regelui Ferdinand I: ,, Nu zidurile fac o scoala ci spiritul ce domneste intr-insa’’.

E normal sa vorbim acum despre cei care activeaza la Scoala Gimnaziala Traian, insa le purtam recunostinta si nu-i uitam pe toti cei care au slujit scolii, toti cei care au tinut vie flacara cunoasterii.

Misiunea scolii noastre este să dezvolte în parteneriat cu comunitatea locală un mediu favorabil învăţării, bazat pe valorile morale pozitive, în care fiecare individ să beneficieze de şansa dezvoltării sale ca persoană, astfel încât elevul să fie pregătit pentru o treaptă superioară de educaţie ca bun cetăţean al Romaniei şi al Uniunii Europene