ȘCOALA PROFESIONALĂ ”HORTENSIA PAPADAT BENGESCU ”
Ivesti, Galati

Prezentare

 

 Total personal 42. Vaccinați 20. ponderea este de 47,6 %

"Diferenţa dintre şcoala şi viaţă? În şcoală, înveţi o lecţie, apoi dai un test. În viaţă, ai de dat un test care te invată o lecţie. "

Tom Bodett

LICEUL TEHNOLOGIC  " HORTENSIA PAPADAT BENGESCU " este situat in comuna IVEŞTI , judeţul GALAŢI .

Adresa: Str. Eremia Grigorescu , nr. 422
Tel-fax: 0236/866188
adresa e-mail:hpbengescu@yahoo.com
 
TEL. VERDE 0800801100 (telefon gratuit), la care cetăţenii pot semnala toate nereglile apărute în organizarea şi derularea examenelor naţionale.
http://www.educatiepentruviitor.edu.ro- site destinat semnalării eventualelor fapte de coruţie.
 

SCURT ISTORIC AL ŞCOLII
 
 

La 1 mai 1865 îşi deschidea porţile, în Târgul Iveşti, prima şcoală publică de stat care a început cu 11 elevi, iar la sfârşitul anului număra 25 de elevi, toţi băieţi.

Primul mentor spiritual al învăţăceilor din Iveşti a fost  învaţătorul R.Gheorghiu. Peste doar patru ani, in 1869, lua fiinţă în Târgul Iveşti, o şcoală de fete,una din primele de acest fel din sudul Moldovei.

În 1918 funcţiona la Iveşti o şcoală pregătitoare pentru învăţători, curs secundar, cu anii I şi II, instituţie încartiruită iniţial în cazarma militară apoi, în imediata apropiere, respectiv casele Filipescu.

După primul razboi mondial apare în Târgul Iveşti Şcoala comercială, în care a predat, între anii 1926-1927 şi academicianul agronom Amilcar Vasiliu.

După al doilea război mondial,începând cu anii’50 pănă către sfârşitul anilor’60, în Iveşti-Târg, în casa în care s-a născut scriitoarea Hortensia Papadat–Bengescu, a funcţionat o şcoală tehnică viticolă.

Despre învătământul preşcolar, scriitoarea iveşteană  Casandra Lupescu spune că în anul 1919 ia fiinţă “Şcoala pentru copii mici” chiar într-o aripă a casei familiei Lupescu.

Şcoala din Iveşti-Târg(vechiul local al şcolii noastre) a fost construită din cărămidă, la sud de Biserică, fiind o unitate de învătământ cu faimă în zonă, şcolind copiii târgoveţilor iveşteni cât si pe cei din satele Plasei Iveşti.Construirea ei a început în 1896 şi avea patru săli de clasă, cancelarie, bibliotecă şi alte dependinţe.În acest local a funcţionat din 1911 şi o şcoală de adulţi.

În această şcoală a invăţat viitorul scriitor si general de aviaţie Anton Marin, generalul de geniu Alexandru Tarola, generalul dr.filolog Gheorghe Sava, generalul de aviaţie Săndulescu Stahie, generalul dr.chirurg Octav Bocăneala, scriitoarea Casandra Lupescu ş.a.

Atât în perioada interbelică cât şi după al doilea război mondial, această unitate şcolară a avut statutul de gimnaziu, aici învăţând şi elevi din alte localităţi, de o parte şi de alta a Siretului.

Dintre dascălii care au trudit cu folos pentru a clădi oameni şi caractere amintim pe: R.Gheorghiu, primul învăţător al acestei şcoli, învăţătorul Anghel Paşcanu (la sfârşitul sec.XIX şi începutul sec.XX), învăţătorii Costin şi Anghelin,directori  înainte şi în timpul  primului război mondial.

În deceniile doi şi trei ale sec.XX activau învăţătoarele Natalia Săvescu (mai distantă faţă de elevi) şi blânda doamnă Vasiliu, care era şi o bună profesoară de lucru manual.Încă înainte de intrarea României în primul război mondial, preotul paroh Alexandru Cristea era angajat şi ca învăţător suplinitor, iar către sfârşitul războiului, apare numele învăţătorului C.Baştea care va organiza faimosul cor al Besericii”Sf.Gheorghe” din Iveşti-Târg şi care, mai apoi va îmbrăţişa cariera armelor.

Generalul şi scriitorul Anton Marin, în lucrarea sa autobiografică”Din lumea lui Tonică”, arată că a avut ca învăţătoare la începutul cursului primar pe doamna Zaharia şi pe domnisoara Nicuţa Timotin(anii 1905-1906).

După primul război mondial, mulţi ani director al şcolii din Târgul Iveşti a fost învăţătorul Ion Sava, tatăl viitorului filolog şi general Gheorghe Sava.

 

 

 

 

Către finalul perioadei interbelice şi mai apoi, în primii ani ai regimului comunist, şcoala va fi deservită de învăţători cu mare dragoste de meserie , în pofida vremurilor deloc prielnice actului instructiv-educativ:Elena şi Aurel Caşu, Maria Ifrim, Irina Tudose, Maria Jandoveanu ş.a.

Actualul local al şcolii a fost construit în anii 1965-1966 parter plus etaj, având rolul de şcoală coordonatoare între unităţile de învatamnat iveştene.

La începutul anilor’70,pe lângă această unitate şcolară apare şi prima treaptă de liceu(clasele IX-X), iniţial cu profil textile, apoi agricol şi mecanic, transformată  în scurt timp în şcoală complementară profesională.Începând cu 1987-1988 a fost înfiinţată şi o clasă de liceu-curs seral(care nu a funcţionat decât trei ani, din păcate).

În vechiul local a funcţionat, pentru un timp, atelierul de croitorie al şcolii coordonatoare; din 1975 până în 1992, aici s-a instalat Casa Pionerilor; în final clădirea a fost reabilitată, devenind sediul Primăriei Iveşti.

Din 2002,şcoala coordonatoare poartă numele scriitoarei Hortensia Papadat Bengescu, ziua ei de naştere devenind ziua şcolii.

În 2004 a fost extinsă cu patru săli de clasă având , în prezent 13 săli de clasă, un laborator de informatică, un atelier de croitorie şi două ateliere mecanică, sală de sport şi grupuri sanitare moderne, bibliotecă cu peste 10000 volume.

Din 2005 poartă numele de Şcoală de Arte şi Meserii”Hortensia Papadat Bengescu” având învăţământ primar, gimnazial,profesional(şcoală de arte şi meserii) iar din 2009 şi invatamnat liceal, clasele a IX-a şi a X-a, curs de zi.

Din anul şcolar 2012-2013 ,în şcoala noastră funcşionează şi şcoală profesională

Între profesorii care s-au remarcat la această şcoală în ultimile decenii amintimpe:Grigore Tenie, Ion Stăncic,Ion Trăistaru,Emil Dumitrescu,Emil Motovelea,Tasia Coadă,Mihai Naltabar,Elena Taciu, Tache Chircă, Maria Goian,Nicolaie Roşu, Zuzi Haler,Dumitra Deleanu,Maria Puiu, Ionica Ciocan, Ifrim Manuela ş.a.

Dintre învăţători amintim pe Vasile Gheorghiu (fostelev al şcolii),Ileana Ilie, Ojoc Georgeta ş.a.

De la 1 septembrie 2011, unitatea noastră şcolară a devenit liceu tehnologic, sub numele de Grupul Şcolar “Hortensia Papadat Bengescu”.

De la 1 septembrie 2012 , şcoala noastră poartă denumirea de Liceul Tehnologic “H.P. BENGESCU” Iveşti.

Unitatea noastră de învăţământ a modernizat continu baza materială pentru instruirea elevilor  din resurse proprii , sperând că în următorii ani să beneficieze de reabilitarea şi dotarea cu echipamente necesare pregătirii de bază şi în specialitate

Viziunea şcolii:

“Şcoala noastră îţi oferă o şansă : de a reuşi prin tine însuţi .”

Misiunea şcolii :

O şcoală europeană care oferă o educaţie de calitate , corespunzătoare nevoilor de schimbare ale societăţii şi beneficiarilor ei , capabili să răspundă cerinţelor pieţei forţei de muncă din U.E. .

Formarea tinerilor la nivelul standardelor Europene , educarea lor pentru viată şi integrarea cu succes în societate .

 


Profilul scolii :

 

 

-2 educatori ,

-6 învăţători ,

-22  profesori ,

-2 ingineri ,

- 1 subinginer,

-2 maistri instructori ,

-personal didactic auxiliar - 3,

-personal nedidactic  – 6

Unitatea noastră de învăţământ a modernizat continuu baza materială pentru instruirea elevilor din resurse proprii , sperând ca în următorii ani să beneficieze de reabilitarea şi dotarea cu echipamente necesare pregătirii de bază şi în specialitate prin programul PHARE TVET RO .

 

SĂ FACEM CUNOŞTINŢĂ ......

ÎNVĂŢĂMÂNT PREȘCOLAR:

Grupa mare - educatoare Istrate Cornelia

Grupa mijlocie - educatoare Pânzariu Daniela 

ÎNVĂŢĂMÂNT PRIMAR  :

Clasa pregătitoare - înv. Soare Doinița

Clasa I - înv. Tudoran Geta Carmen

Clasa a II a - profesor înv. primar Gurguiatu  - Benescu Silvia

Clasa a III a - înv. Grigore Camelia

Clasa a IV a A - înv. Antohi Daniela

Clasa a IV a B - înv. Poenaru Șerbana

 

ÎNVĂŢĂMÂNT GIMNAZIAL :

  • Cls.  a V a -diriginte prof.    PALADE MARINA 
  • Cls.  a VI a A -diriginte prof.   MĂȘCĂ  DIANA - MAGDALENA
  • Cls.  a VI a B-diriginte, prof, BOBOCEA IOAN SEBASTIAN
  • Cls.  a VII a   - diriginte prof.  BUJOR COSTINA
  • Cls. a VIII a A-diriginte  prof.  GRIGORAȘ NICOLETA
  • Cls. a VIII a B- diriginte prof.  IFRIM MANUELA

ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL :
Clasa a IX a Textile - diriginte prof. ing. Dumitru Veronica
Clasa a IX a Mecanică -diriginte prof. Grigore Florin Eduard
Clasa a X a Textile - diriginte prof. Gorie Nicoleta
Clasa a X a Mecanică - diriginte prof. Stamatin Cătălina
Clasa a XI a Textile - diriginte maistru Ghiorghiu Ruxanda
Clasa a XI a Mecanică - diriginte subing. Pal Mioara.
 

Şcoala noastră are ca structura şi :

 

  • Grădiniţa cu program normal nr. 1 (2 grupe cu 57 preşcolari)