Scoala Gimnaziala "Petru Rares" Harlau
Harlau, Iasi

Prezentare

Orasul Hirlau se afla situat pe un stravechi si frumos plai romanesc, despre care Nicolae Iorga spunea ca este "...un mic targ cu vii frumoase, mai jos de Botosani, intr-un tinut inflorit ca o gradina, bogat in pasuni, in livezi, in prisaci in mori si iazuri".

Hirlaul a fost, in perioada secolelor XIV - XVI, unul din cele mai importante centre culturale, economice si politice ale Moldovei, fosta curte domneasca a Musatinilor, a marelui domnitor Stefan cel Mare si a fiului sau Petru Rares.

Acelasi Nicolae Iorga spunea ca "De aici, din Hirlau, au pornit atatea hotarari, atatea scrisori, atatea drumuri ale lui Stefan cel Mare. Aici si-au avut resedinta cei dintai domni de la rasarit ai tarii ...". In 1552 Alexandru Lapusneanu este proclamat domn al Moldovei acesta infiintand ulterior la Hirlau primul colegiul laic din tara.

Hirlaul a fost pentru o scurta perioada (doi ani) si capitala a Moldovei (resedinta domneasca) in timpul domniei lui Radu Mihnea (1624 - 1626).

Mergand din centru catre gara, pe partea stanga se afla cladirea veche a scolii. Din 1856 aici a functionat Scoala primara de fete, cladirea avand doar doua sali de clasa si o cancelarie. In 1927, 1969, 1988 cladirea se extinde succesiv. 

A adapostit pe rand gimnaziu mixt (1949 - 1953), liceul (1953 - 1959), scoala primara mixta (1959 - 1969), iar din 1969 devine scoala generala cu ciclu primar si gimnazial.