Scoala Nr.1
Targu Jiu, Gorj

Prezentare

PERIPLU TEMPORAL

Dascalimea a fost si este dintotdeauna o forta morala si spirituala care a ramas neclintita in fata generatiilor, a pus inainte de toate datoria fata de tara si neam, a risipit cu aceeasi generozitate, caldura sufleteasca, frumusetea vorbei unite cu fapta, lasand necazurile si tot mai acutele lipsuri personale la portiile scolii.
Caci scoala este un sanctuar in care copiii trebuie sa se infrupte din bunatate, blandete si intelepciune, sa creada, din toata sinceritatea inimii lor curate, ca viata o sa le fie fara piedici insuportabile, ca in anii lor de invatatura vor descoperi taine de care se vor minuna, dar cu care vor izbandi la randule in viata...

Scoala Generala nr.1 „Gheorghe Tatarescu” Tg.Jiu, denumire atribuita prin Decizia nr.4/20.02.1996 a Consiliului Judetean Gorj. Anul infiintarii unitatii scolare: octombrie 1945 printr-un ordin al M.E.N sub denumirea de Scoala Primara Mixta Nr.4 din sectorul Tg.Jiu – Romanesti. În perioada 1945 – 1949 – functionarea cursurilor scolare s-a realizat intr-un spatiu improvizat, dupa care din toamna anului 1949 se da in folosinta noul local cu 4 sali de clasa si o cancelarie. Din anul scolar 1952/1953 scoala schimba denumirea, devenind, odata cu infiintarea clasei a-V-a de fete – Scoala elementara nr.1 Tg.Jiu. Ulterior prin introducerea invatamântului general obligatoriu (1961) scolii i se va schimba denumirea, devenind Scoala Generala nr.1 Tg.Jiu. Anul scolar 1954/1955 marcheaza prima promotie de absolventi a 7 clase numai de fete, pentru ca sfârsitul anului scolar 1964/1965 sa marcheze prima promotie a 8 clase gimnaziale. Ulterior localul scolii este extins datorita cresterii populatiei scolare din circumscriptie, astfel:

•  in anul 1968 – se construiesc alte cinci sali de clasa (latura S);

•  intre 1973 – 1974 – este construita si data in folosinta cladirea aflata pe latura estica, cu destinatie pentru atelierele scoala (astazi sali de clasa) la etaj si, un spatiu pentru desfasurarea orelor de educatie fizica (parter);

•  in anul scolar 1978/1979 se construiesc si se dau in folosinta alte 8 sali de clasa si un laborator de chimie pe actuala parte de nord a localului (parter + 2 etaje).

Odata cu constructia imobilului scolar s-a realizat si o dotare didactico-materiala corespunzatoare, iar procesul de invatamânt s-a bucurat de o buna incadrare atât pentru invatamântul primar cât si pentru fiecare specialitate.