Scoala Gimnaziala Nr.1 Glina
Glina, Ilfov

Prezentare

Teritoriul comunei Glina, este o straveche vatra de locuire omeneasca. Terasa inalta a Dambovitei, a fost locuita din cele mai indepartate timpuri.Monumentele arheologice descoperite aici inscriu numele de azi al asezarii in randul localitatilor de frunte ale istoriei romanesti. Pe movila de la Glina s-au descoperit pentru prima oara, vestigiile unei culturi materiale datand din epoca bronzului. cca. 1700 i.H.R si care din acest motiv a fost desemnata cu numele de "Cultura Glina III".

 Creatorii acestei civilizatii, identificati si in alte parti ale tarii  (Dealul Melcilor Brasov, in anumite zone din Oltenia)  se ocupau cu agricultura, cresterea vitelor si foloseau unelte si arme din bronz.

Prima atestare scrisa a numelui "Glina" cunoscuta pana astazi o gasim intr-un document emis de Petru Voda cel Tanar in 1563, prin care se intarea dreptul unui fiu al lui Padure Logofat, asupra unui ogor in Glina. La sfarsitul secolului al XVI-lea, satul, la fel ca si alte asezari invecinate, erau inchinate manastirii Plumbuita. Un secol mai tarziu, in vremea lui Constantin Voda Brancoveanu 1688-1714, documentele amintesc de Radu Logofatul Glineanu.


Meleagurile au fost locuite din timpuri stravechi de oameni ce au apreciat colinele si valea Dambovitei, cea cu pamant roditor si bun pentru olarit si care au lasat istoriei Cultura Glina si Necropola de la Caldararu- Cernica.

Dezvoltata in jurul catunului Serbanica, comuna Glina cuprinde satele Catelu, Bobesti, Glina si catunul Manolache. Prima scoala datata dinainte de 1900, a functionat in catunul Serbanica, apoi a aparut in 1926 Scoala mixta de 4 clase, in 1952- Scoala elementara mixta de 7 clase Glina, in 1965 – Scoala generala de 8 clase nr. 91, in perioada 1986- 1991- Scoala cu clasele I-X nr 91 iar in prezent Scoala cu clasele I-VIII nr.1 Glina.

 Cladirea actuala P+1 a fost construita in perioada 1977-1979 si cuprinde 8 sali de clasa, un laborator pentru fizica- chimie- biologie si un atelier ( actuala sala de sport).

 In anii 2005-2006 cladirea a fost reabilitata integral si modernizata.