Scoala Gimnaziala P. H. Zangopol
Buzau, Buzau

Prezentare

Nou  In sectiunea Linkuri Utile sunt informatii

pentru inscrierea in Invatamantul Primar 2015

Invatamant primar 2013

 

Şcoala  Gimnaziala P.H. Zangopol Buzău a început să funcţioneze în anul 1927.

Scopul înfiinţării ei a fost de a asigura educaţia copiilor din cartierul Mihai Viteazul (locuit încă din 1924 de muncitorii C.F.R.).

Şcoala s-a numit la început ,,Şcoala primară mixtă nr. 8” şi a funcţionat în spaţii închiriate în case de pe str. General Moşoiu şi pe str. Lt. Th. Iacob nr.1.

Casele erau, din păcate, neîncăpătoare pentru numărul elevilor, care ajungea în anul 1928 -1929 la 128.

În primii ani au existat două posturi de învăţători: la cls. I şi a II-a preda Maria Enescu, iar la cls. a III-a şi a IV-a Constantin Ivaşcu. Un raport al vremii consemna că în cartier locuiau 283 de familii cu 182 de copii.

Având în vedere acest aspect al numărului prea mare de elevi, Primăria a repartizat un teren pe b-dul I. G. Duca (astăzi Stupăriei nr. 1) şi la 1 iunie 1932 s-a hotărât construcţia localului şcolii. Abia între 1935-1936 construcţia a fost ridicată de Petre şi Hrisula Zangopol, foştii proprietari ai morii Zangopol din cartier, cu condiţia ca şcoala să poarte numele ,,Şcoala primară mixtă nr. 10 Petre şi Hrisula Zangopol”, iar actul de generoasă donaţie a fost motivat ca fiind o măsură ,,de a strânge astfel de pe drumuri Şcoala nr. 10, ca să nu mai umble cu chirie prin case particulare şi insalubre”.

Acest nume s-a păstrat până în anul 1948, după care, până în1955 a redevenit ,,Şcoala primară mixtă nr. 8”. Suprafaţa construită era de 495 m2 şi cuprindea patru săli de clasă, o cancelarie, două holuri – unul la intrarea principală, altul la intrarea elevilor, un hol mare pentru recreaţia elevilor în timpul iernii, o cameră şi o cămară pentru servitori, fântână pe tuburi de beton, iar inaugurarea s-a făcut pe data de 3 octombrie 1935 în prezenţa Ministrului Instrucţiunii Publice şi Cultelor.

în 1957 s-au construit încă două săli de clasă şi s-au închis holurile de la intrarea în şcoală, iar în 1960 s-au adăugat construcţii noi şi sala de sport .

In prezent scoala a fost renovata,  la fel si sala de sport, curtea, terenul si gardul. Clasele sunt amenajate modern. Scoala dispune de incalzire centrala, elevii  beneficiaza de grupuri sanitare moderne.

Scoala