Scoala Gimnaziala Mirsid
Mirsid, Salaj

Prezentare

 

 

 

 

 

img_0003_400

SCOALA GIMNAZIALA MIRSID

img_0002_400


                              BINE ATI VENIT IN COMUNA MIRSID !!!

 

gate_porolissum_400

 Comuna Mirsid, avand o suprafata de 53,28 km2, este situata in zona centrala a judetului Salaj, pozitionata la contactul Depresiunii Zalau cu Dealul Dumbrava si culmea afundata a Muntilor Meses. Falierele marginale de la contactul cristalinului cu sedimentarul au facut posibila aparitia formatiunilor eruptive. Magura Moigradului si masivele Pomat si Citera sunt marturiile fragmentarii si scufundarii inegale a fundamentului cristalin.

Magurile mai sus amintite, aceste bastioane naturale de aparare, au constituit arealul de dezvoltare al celui mai faimos oras roman de pe teritoriul nord- vestic al Romaniei, respectiv Porolissum. Istoria comunei este strans legata de prezenta orasului roman Porolissum pe teritoriul ei. Complexul militar de la Porolissum a fost ridicat la rang de municipiu in anul 200 d. C., in timpul imparatului Septimius Severus, devenind un important centru militar, economic si social al regiunii, pastrandu-si rangul de capitala a Daciei Porolissensis. Pe un teritoriu de cca. 200 de hectare se pot si astazi admira ruinele a doua amfiteatre romane, ruinele unor temple si constructii publice si civile, ziduri si turnuri de aparare si multe altele. Descoperirile arheologice facute aici fac cinste acestei parti de tara prin expunerea lor in mari muzee din tara si din lume. Desi prezenta locuirii dacice pe aceste meleaguri a fost pusa in evidenta prin asezari bine constituite cu mult inaintea ocupatiei romane, prezenta castrului roman si a drumului imperial ce leaga Napoca de Porolissum au dus la o evolutie ascendenta a asezarilor marginale, schimburile intre unitatile tribale dacice si colonistii romani fiind evidente. Atestarile documentare ale celor patru localitati ce alcatuiesc comuna, Mirsid - sat resedinta de judet situat la o distanta de 14 km fata de municipiul Zalau, Firminis, Moigrad si Popeni se inscriu in intervalul cuprins intre prima jumatate a secolului al XIII-lea si prima jumatate a secolului al XV-lea (Mirsid - 1219, Moigrad - 1423, Firminis - 1332 si Popeni - 1387).

Populatia comunei numara la ultimul recensamant 2304 locuitori, din care 81,46% erau romani, 3,9% maghiari, 14,45% rromi si 0,19% alte nationalitati.

Economia comunei este una predominat agrara, desi comuna dispune de bogate resurse minerale utile cum sunt calcarele, tufurile vulcanice si dacitul.

Potentialul turistic al comunei este unul de exceptie. Prezenta Ansamblului arheologic Porolissum cu sistemul defensiv de turnuri de observatie pe inaltimile Pomet, Citera, Dealul Fericirii si La Poiana, atrage anual o multime de turisti. Complexul arheologic Porolissum este si destinatia multor excursii de studii pentru studentii facultatilor de istorie din tara si chiar din afara granitelor. Exploatarea fondurilor turistice natural si antropic de care dispune comuna Mirsid ar putea aduce importante schimbari in economia locala.