Scoala Gimnaziala Poganu
Poganu, Olt

Prezentare

 

Scoala cu clasele I-VIII Poganu, este situata in satul cu acelasi nume, in com. Verguleasa. Jud Olt, la 4,6 km fata de orasul Dragasani(jud. Valcea) si 34 km fata de resedinta de judet - mun. Slatina.

Scoala cu clasele I-VIIII Poganu are in componenta sa urmatoarele structuri:

Scoala cu clasele I-IV Cazanesti

G.P.N Dumitresti

G.P.N Poganu

G.P.N Verguleasa

G.P.N Valea Fetei

G.P.N Cucuieti

G.P.N Cazanesti


Scurtă monografie a Şcolii Generale Poganu


Poganu este aşezat la circa 24,25 grade longitudine estică şi la circa 44,39 grade latitudine nordică, in nord-vestul judetului Olt.  Dacă te urci pe  cel mai înalt vârf de deal şi te uiţi împrejur se deschide catre rasarit o panorama ce incanta ochiul: un relief  ce urca in trepte de unde soarele zambeste in fiecare dimineata; cand privesti la apus te infiori - lunca Oltului se deschide larg privirii impreuna cu raul ce a creat-o si ii asigura necesarul de apa in verile secetoase din sud.

Comuna Verguleasa este situată la 40 km nord de municipiul Slatina, ocupând un teritoriu deluros (in trepte)  în partea de est si lunca in partea de vest, întins înspre dealurile pomicole ale Otestiului  şi raul  Olt. Localitatea se învecinează la nord cu satul Dumitresti, la sud cu comuna Comanita, la est cu satul Oteşti - Com. Cungrea şi la vest cu municipiul Drăgăşani.  Accesul elevilor ce locuiesc la distanta de cativa kilometri de unitatea de invatamant Scoala cu clasele I-VIII Poganu se realizeaza fie cu ajutorul  microbuzului scolii; microbuzelor/autobuzelor Transbuz - Slatina(gratuit), fie cu mijloace particulare de transport in comun.


Număr de locuitori: >2400

Elemente ale infrastructurii:

Locuinţe existente: 960

Centrală telefonică digitală

Abonaţi: 480

Televiziune cu transmitere prin cablu - „Intexprim SRL"

Cămin Cultural - 1

Bibliotecă comunală -  volume: 11300, 250 cititori;

Biserici: - Biserica  „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril"

-   Biserica  „Sf. Nicolae"


Date şi forme economice:

Agricultura:

  • - cultura plantelor
  • - legumicultura
  • - creşterea animalelor
  • - apicultura
  • - pomicultura

Producţie:

- prelucrarea primara a lemnului ( gatere)

  • - fabricarea de mobilă
  • - moarărit si panificatie

Servicii:

  • - mici meseriaşi (zugravi, zidari, fierari, electricieni, dulgheri, tâmplari, frizeri, croitori, mecanici auto)


Comerţ: magazine universale.


Date despre comunitate:

Adulţi/copii: 1925/475

Structura socială:

  • - muncitori
  • - ţărani
  • - intelectuali
  • - oameni de afaceri

Nivel de cultură:

-generală

-civică

-politică


Grupuri de interes implicate în activitatea şcolii:


  • * Comitetul de Părinţi
  • * Comitetul Bisericesc
  • * Consiliul Local
  • * Comunitatea locală
  • * Agenţi economici
  • * Asociatii non-profit


Vatra comunei a luat naştere  pe  terasa superioara luncii manoase a Oltului şi s-a dezvoltat pe şiragul mai multor văi inclusiv in zona de lunca, precum este asezat  si  satul Poganu. Locuita inca din perioada medievala, datorita asezarii sale prielnice, comunitatea, respectiv localitatea s-a dezvoltat permanent desi nu mereu intr-un ritm alert, aceasta datorandu-se in special navalirilor periodice ale turcilor iar mai apoi spolierii economice din timpul domniilor fanariote. Primele preocupari educative apar in timpul domniei  lui Alexandru Ioan Cuza,  urmand ca bazele invatamantului primar sa se puna insa in timpul lui Carol I Hohenzzollern-Sigmaringen, iar secundar in timpul regelui Ferdinand I. Intregitorul.

Şcoala Generală Poganu funcţionează actualmente în doua corpuri de clădire, putand aminti din istoricul ei  faptul ca  prima şcoală  a fost construită  in  urma Marii Uniri din 1918, respectiv  in anul 1922 in urma reformei invatamantului. Această şcoală a fost  reconstruita in 1971, deoarece nu mai facea fata cresterii numarului de elevi si a functionat pana la jumatatea deceniului IX ca Scoala cu clase I-X.  Este o şcoală solidă, din caramida,   moderna, dar care se preteaza foarte bine pentru modernizari cu investitii minimale, ce vor creste si imbunatati in mod sigur nivelul educational atat al elevilor cat si al  membrilor comunitatii. Are 10 săli mari de clasă, precum si un pod mare şi spaţioas.

Corpul de clădire căruia i s-a mai adaugat (separat: Corpul A+corpul B) în anul 1971 încă o parte, are actualmente 12 săli de clasă, un secretariat, direcţiune, cancelarie şi diferite alte încăperi cu diferite utilităţi.

Incepand cu anii 1994 -1999, efectivul elevilor a scazut, insa nu dramatic, atat din cauza sporului demografic redus cat si din cauza emigrarii in stainatate a  unor familii intregi.

Incepand cu anul 2000 situatia s-a redresat,  atat pe fondul relansarii economice a zonei, cat si datorita investitiilor nu mar, i dar importante,  ceea ce face ca tinerii sa ramana in zona si sa o dezvolte.

Tineretul  rămas în comună, a început să lucreze tot mai mult în agricultură (reorientata  de la cultura cerealiera oarecum nerentabila spre legumicultura), să crească animale, să deschidă diferite mici întreprinderi prin care şi puterea economică a comunei a crescut.

Până în anul 2013 vor fi  câte două clase "I" (clasa pregatitoare si clasa I), ceea ce înseamnă că populaţia şcolară rămâne pozitiv constantă cu o tendinta  ascendenta, cu un număr de aproximativ 300-310  elevi în fiecare an.

Posturile sunt ocupate 100%  de  cadre calificate conform cerinţei fiecărui post, situaţie fericită deoarece copii nu mai au tendinţa de a pleca la şcolile din Dragasani, municipiu care,  desi este oras in alt judet  este  la doar la 5 km de comuna Vereguleasa. Pe de altă parte elevii sunt bine pregătiţi. Astfel în fiecare an avem elevi care sunt admişi la cele mai bune şi prestigioase licee şi grupuri şcolare din jud. Valcea, mun. Slatina si tara.

Şcoala cu clasele I-VIII din Poganu funcţionează într-un singur schimb, cu un număr de 9 clase şi un efectiv de 349 elevi, dintre care 147 la ciclul primar şi 202 la gimnaziu.