Grup Scolar "Miron Nicolescu" Giurgiu
Giurgiu, Giurgiu

Proiecte educaţionale

 

Proiect Leonardo da Vinci


Titlul ,,Maine incepe azi prin mijloace de mobilitate transnationala in domeniul Industrie Alimentara"

12. 03. - 01.04.2012

MONTIJO - PORTUGALIA

Echipa de proiect:

Prof. Badarau Claudia- coordonator

Prof. Ing. Stoian Petronela- responsabil cu formarea profesionala

Prof. Olea Ioana- responsabil diseminare

Contabil sef: Caracaleanu Ioana- responsabil financiar

 


 

Poze din stagiu de pregatire practica desfasurat in Portugalia

Mobilitate

VIITORUL SUNĂ BINE!

Autori: Prof. Olea Ioana

Prof. Bădărău Claudia

 

 

Într-o lume în care se crede că numai nonşalanţa, cruzimea şi lipsa bunului simţ domină, se mai întâmplă însă şi evenimente care, ce-i drept, ţin de ordinul senzaţionalului, atunci când vorbim despre ce pot face unii elevi ai Grupului Şcolar ,,Miron Nicolescu”.

Aceştia reuşesc pe zi ce trece să-i uimească pe toţi cei care au aşteptări mari de la ei, şi o fac într-un mod plăcut!

Abilităţile lor s-au dezvoltat graţie doamnelor profesoare care i-au îndrumat în activitatea practică, dar şi a calităţilor înnăscute.

Nu întâmplător, elevii clasei a X-a C, şi-au ales, în urmă cu un an, să parcurgă anii de liceu la profilul ,,Resurse naturale şi protecţia mediului”, în domeniul ,,Industriei alimentare”, cu specializarea brutar-patiser, din cadrul Grupului Şcolar ,,Miron Nicolescu”, Giurgiu. Şi-au dorit să se perfecţioneze în urma descoperirii pasiunii lor!

Identificând această nevoie, s-a născut ideea implementării unui proiect care să-i ajute în menţinerea dorinţei de a-şi transforma pasiunea, în meserie, în viitor.

Astfel, în urma participării la un seminar de contact, desfăşurat la Sinaia, doamna profesoară Claudia Bădărău, coordonatorul proiectului, a început să clădească temelia. A găsit un partener intermediar, Escola Professional do Montijo, din oraşul Montijo, Portugalia care a creat legăturile solide cu Jairo Pereira dos Reis, patronul fabricii Padaria da Atalaia unde elevii Grupului Şcolar ,,Miron Nicolescu” au efectuat stagiul de pregătire practică, în cadrul proiectului ,,Mâine începe astăzi prin mijloace transnaţionale de mobilitate în domeniul industriei alimentare” cu numărul LLP/LdV/IVT/2011/RO/088.

 

Ca în timpul derulării oricărui proiect, şi în cursul acestuia, coordonatorul, împreună cu echipa, formată din prof. ing. Petronela Stoian, prof. Ioana Olea, contabil Ioana Cărăcăleanu, au urmărit atingerea mai multor obiective:

1. Dobândirea de abilităţi practice specifice domeniului Industrie alimentară, competenţe şi experienţă de muncă prin stagii de practică în sectorul panificaţie într-o altă ţară a UE în perspectiva folosirii achiziţiilor în continuarea pregătirii într-o calificare specifică domeniului, realizării unei bune tranziţii de la şcoală la viaţa activă şi asigurării succesului în carieră;

2. Îmbunătăţirea competenţelor lingvistice şi capacităţii de relaţionare cu alte culturi, perfecţionarea abilităţilor şi competenţelor cheie necesare adaptării la exigenţele spaţiului european, obţinerii unui loc de muncă  pe piaţa unică europeană şi unei cariere de succes în domeniul industriei alimentare.

3. Dezvoltarea unui parteneriat transnaţional care să sprijine mobilitatea tinerilor şi să contribuie la sporirea atractivităţii şi calităţii educaţiei şi formării.

Înainte de a ajunge în ţara parteneră, sarcinile Grupului Şcolar ,,Miron Nicolescu” au fost:

  • Efectuarea selecţiei elevilor participanţi la mobilitate;
  • Efectuarea pregătirii elevilor pentru condiţiile de viaţă şi muncă din Portugalia;
  • Efectuarea pregătirii pedagogice, lingvistice si culturale;
  • Managementul transportului, asigurării;
  • Redactarea şi eliberarea documentului de mobilitate Europass;
  • Administrarea grantului Leonardo da Vinci;

Ajunşi în Portugalia, elevii au îmbinat utilul cu plăcutul, întrucât, în timpul weekendurilor, s-au organizat activităţi culturale constând în vizite la diferite obiective turistice, precum: Monumentul Descoperirilor, Mănăstirea Jeronimo, Stadionul echipei de fotbal Benfica, Sintra-Quinta de Regaleira, Capo da Roca, Oceanariul din Lisabona etc.

Finalităţile au fost pe măsura aşteptărilor, întrucât, în urma derulării activităţilor, nu numai beneficiarii direcţi (elevii) au avut de câştigat, ci şi profesorii însoţitori, Claudia Bădărău şi Ioana Olea, care au beneficiat de obţinerea performanţei în mentorat, precum şi d-ra profesoară Petronela Stoian care s-a perfecţionat în managementul de proiect.

Elevii  participanţi au primit la sfârşitul stagiului, certificatul de
mobilitate Europass unde sunt înscrise competenţele, abilităţile şi cunoştinţele  dobândite de aceştia pe parcursul mobilităţii, evaluate cu succes în ultima zi de plasament de către tutorii portughezi. În acest proces se respectă Ordinul MEdC  nr.4933/29.07.2008.

Conform ordinului, Gr.Şc. ,,Miron Nicolescu“ va face  demersurile necesare în vederea emiterii certificatului: completează numele  elevilor  şi date despre plasament în baza Europass şi obţine numărul  certificatului, completează documentul pe baza Acordului de formare al participantului şi SPP înainte de plecarea în stagiu. Organizaţiile gazdă  au evaluat achiziţiile pe baza acestui document, respectând procedurile din  Acordul de formare şi le-a validat semnând şi ştampilând Europassul, la  finalizarea procesului de evaluare.

La întoarcerea în ţară, Gr. Şc.,,Miron Nicolescu" transferă , validează şi  recunoaşte competenţele dobândite de elevi şi înscrise în certificatele Europass  pe baza Programului de formare şi Angajamentul pentru calitate în Programul LdV, încheiat între organizaţia de trimitere şi organizaţia de primire şi  Certificatul de mobilitate Europass.

Procesul constă în: analiza corespondenţei  dintre competenţele , abilităţile şi cunoştinţele dobândite de elevi, evaluate şi certificate de către organizaţia de primire şi cu cele specificate în SPP şi acordarea, în cazul conformităţii, a punctelor de credit prevăzute de SPP respectiv : pentru UC 4 ,,Dezvoltarea personală în scopul obţinerii performanţei”-un punct de credit, iar pentru UC 6 ,, Lucrul în echipă"-un punct de credit.

La finalul stagiului, elevii nu au beneficiat numai de aceste documente, ci şi de certificatul care atestă nivelul A2 la limba engleză, emis de Gr.Şc ,,Miron Nicolescu” şi de certificatul care atestă nivelul A1 la limba portugheză, emis de partenerul intermediar A.F.P.D.M.

Deşi suntem la prima experienţă de acest gen, mărturisim că volumul de muncă nu ne-a speriat, ba dimpotrivă ne-a ambiţionat să încercăm şi alte experienţe pe alte profile sau pe alte domenii, purtând în suflet recunoştinţa şi aprecierea elevilor care ne-au mărturisit, la finalul proiectului că şi-ar dori să mai aibă şansa de a participa din nou.