Scoala "Cezar Petrescu" Hodora
Hodora, Iasi

Proiecte educaţionale

 

1. Incepand din 1990, scoala si comunitatea colaboreaza cu o fundatie din Belgia, "Nijlen voor Hodora", prin care localitatea Hodora s-a infratit cu localitatea Nijlen. De atunci, in fiecare an comunitatea intreaga este ajutata, iar in colaborare cu scoala se desfasoara activitati in care sunt implicati cei din fundatie.

Rezultatul activitatilor fundatiei:

- 5 iunie 1989: consiliul comunal de Nijlen hotaraste sa adopte satul Hodora

- 13 ianuarie 1991: se infiinteaza comitetul "Nijlen voor Hodora"

- iulie 1991: prima vizita a grupului la Hodora

- din acest moment. vizita anuala la Hodora, cu unul sau mai multe microbuze si camioane pline de materiale de ajutor

- 28 iulie 1999: inceperea constructiei Scolii Prieteniei

- 12 iulie 2001: inaugurarea scolii noi; opt membri ai grupuliui au devenit Cetateni de onoare ai comunei Cotnari si ai satului Hodora

- 2002: constructia unei magazii pentru depozitarea lemnelor pentru scoala

- 7 martie 2003: infiintarea fundatiei "Nijlen pentru Hodora"

- iulie 2003: constructia unui local pentru Organizatia de Tineret si pentru o sala de festivitati

- 2004: cumpararea unui microbuz pentru centrul de zi

Pe langa corpurile de scoala construite cu ajutorul lor, dotarea scolii cu centrala, aducerea de rechizite pentru elevi, mobilier scolar, materiale pentru dezvoltarea abilitatilor practice, prin colaborarea celor doua parti a fost realizata o echipa de dansuri moderne cu elevii scolii. Fosti elevi ai scolii au fost instruiti prin cursuri realizate in tara si antreneaza la randul lor trupa de dans. De asemenea se implica si in activitati extrascolare, realizate in incinta scolii, cu elevii, la sfarsit de saptamana.

Aproape toti elevii scolii sunt antrenati in fiecare an la pregatirea unei serbari-surpriza pentru oaspetii belgieni.

 

2. Incepand cu anul scolar 2007-2008 a fost aprobat proiectul "Flori de cires - miresme de traditie", in cadrul caruia, elevii, scoala, comunitatea vor beneficia de un ansamblu folcloric - Flori de cires - si de o revista - Traditii.


“Flori de cireş” –muncă, pasiune şi talent

Şcoala “Cezar Petrescu” Hodora realizează în anul 2008 proiectul “Flori de cireş – miresme de tradiţie” prin iniţiativa directorului Roibu Elena şi a prof. Cucuteanu Ştefania, proiect aprobat în cadrul Programului pentru Învăţământul Rural şi având ca partener Primăria Cotnari. Proiectul se adresează elevilor şcolii, tinerilor din Hodora, oferindu-le o alternativă de petrecere a timpului liber, o modalitate de a-şi evidenţia aptitudinile şi talentul în afara programei şcolare.

În cadrul acestui proiect ia fiinţă formaţia de cântece şi dansuri populare “Flori de cireş”, coordonată de Dorel Făgădeanu, fost elev al şcolii, rămas în sat, cu o deosebită pasiune pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie şi dans popular. Alăturând acesteia şi plăcerea de a lucra cu copiii, Dorel devine prietenul, instructorul şi chiar mentorul copiilor cooptaţi în echipa de proiect. Lui i se alătură şi Roxana Sumanariu, fostă elevă a şcolii, în prezent urmând facultatea în Iaşi.

Formaţia “Flori de cireş” participă la sărbători ale comunei Cotnari şi ale localitaţilor învecinate Belceşti şi Hârlău, unde este din plin apreciată de public şi primeşte invitaţii şi pentru evenimente viitoare.

În 2010 ansamblul participă la numeroase concursuri şcolare, unde îi sunt recunoscute meritele: premiul I la concursul “Vis de copil” – Şcoala Horleşti, Rediu; premiul II la Festivalul “Pe- gură de rai” – Focşani, două premii III la Festivalul “Balada”, faza judeţeană şi faza naţională – Iaşi; menţiune la Festivalul “Şezătoarea copiilor” – Fălticeni; este în participare la Concursul naţional “Focul lui Sumedru”- Săcele, Braşov.

Începând din 2009, “Flori de cireş” editează două albume, prin bunăvoinţa şi contribuţia semnificativă a instructorului Dorel Făgădeanu (care şi-a exprimat dorinţa de a-l realiza şi pe al treilea): “Cântece, joc şi voie bună” şi “Hai la joc în sat la noi”.