Scoala Gimnaziala Cornu Luncii
Cornu Luncii, Suceava

Proiecte educaţionale

,,CORNU LUNCII - ISTORIE VIE LA GRANIŢA IMPERIULUI"

Unitatea de Management a Proiectului pentru Învăţământul Rural
Programul de Granturi Şcolare - Comunitate

Cadrele Didactice  participante   la proiect

ŞANDRU CONSTANTIN - profesor

GRANDL MARIANA - învăţător

DANILOV MIHAI - profesor

NISTOR VIORICA - profesor

ŞANDRU VEORICA - profesor

De multe ori ni s-a spus că noi, cei din Cornu Luncii, nu avem istorie, că suntem venetici şi că satul este de adunătură. Profesorul de istorie a confirmat faptul că suntem aici veniţi din alte locuri, dar localitatea îşi are istoria ei, urmele ei întâlnindu-le pretutindeni şi că ar trebui cercetate.

Prilejul s-a ivit când au fost propuse subproiecte în cadrul Proiectului Învăţământului Rural (PIR).

Am ales o temă de istorie „Cornu Luncii - istorie vie la graniţa Imperiului" fără să ne dăm seama de dificultăţile realizării ei. Am avut însă sprijin deosebit din partea doamnei înv. Grandl Mariana, doamnei prof. Nistor Viorica, domnului prof. Danilov Mihai, iar pentru lucrarea de istorie pe care ne-am propus să o scriem, de la domnul prof. Şandru Constantin şi de la doamna prof. Şandru Veorica.

Alături de lucrare ne-am planificat să organizăm un mic muzeu în clădirea fostului canton de vamă ce se află în livada şcolii, să facem două excursii în locurile legate istoric de Cornu Luncii şi să prezentăm localnicilor şi altor elevi realizările noastre.

Pentru întocmirea lucrării, cu ajutorul profesorului de istorie am stabilit modalităţile de lucru şi sarcinile participanţilor. Astfel, pe grupe de elevi şi individual am cules informaţii de la cei care cunosc istoria satului - bătrânii, de la Primărie, Şcoală, Biserică. Din multele informaţii, din care unele se bat cap în cap, am fost obligaţi să le alegem pe cele mai importante şi mai aproape de adevăr. N-am fi putut realiza lucrarea propusă dacă n-am fi avut la dispoziţie lucrări de specialitate sau alte lucrări indicate de profesorul îndrumător, cele mai multe aduse de acesta, cât şi numeroase fişe de lucru întocmite de acelaşi profesor destinate monografiei localităţii, aflate în lucru.

Convinşi că în istorie fiecare factor (aşezare, natură, oameni, şcoală, biserică) influenţează cursul omenirii, am structurat lucrarea în următoarele capitole: Introducere Poziţie geografică - cadrul natural Istoricul satului Populaţie Economie Administraţie Şcoală Biserică Am încheiat lucrarea cu imagini şi copii după unele documente. Lucrarea noastră este a unor elevi care se iniţiază în cercetare. Ţinând cont că se adresează unor cititori nespecialişti în istorie, am folosit un limbaj adecvat. Unele erori de interpretare sau lipsa unor informaţii sunt cauzate de nivelul pregătirii noastre, de izvoarele istorice şi de dimensiunile reduse ale lucrării. Cei ce vor aprofunda lucrarea vor repara unele din greşelile noastre. Sperăm ca lucrarea să fie utilă şi să rămână în sufletele celor ce o vor citi. Mulţumim pe această cale domnişoarei inspector Florentina Şerba care ne-a îndrumat pe tot parcursul realizării activităţilor din subproiectul propus.

"TOAMNA CA O POEZIE"

Proiect educaţional la învăţământ preşcolar - educator Pădure Angela

s6301123_400

s6301118_400 s6002351_400

s6301105_400 s6002360_400 s6002362_400

În anul şcolar 2011-2012, d-na prof. în înv. preşcolar Maria Verdeş a propus Proiectul educaţional Să facem cunoştinţă cu ... cartea, proiect inclus în Programul naţional Să citim pentru mileniul III. Activităţile propuse au fost variate, antrenante, inedite prin conţinutul şi modul lor de desfăşurare. O activitate de acest fel s-a derulat în data de 26 ianuarie 2012, când a fost invitată la G.P.N. Cornu Luncii cadrul didactic şi autoarea de cărţi pentru copii Lenuţa Rusu. Tot în cadrul acestui proiect s-au "îmbogăţit" bibliotecile din grupele de grădiniţă, s-au citit numerose poveşti preşcolarilor de către doamnele educatoare şi de către colegii şcolari etc.

În anul şcolar 2012-2013, d-na Maria Verdeş derulează activităţi în cadrul Proiectului educaţional Fii părinte pozitiv într-o lume negativă!, proiect ce are ca scop optimizarea relaţiilor părinte-copil, familie-şcoală. Prin activităţile propuse se doreşte apropierea familiei de şcoală, comunicarea eficientă între reprezentanţii celor două părţi în beneficiul copilului. În noiembrie 2012 a avut loc Serbarea recoltei, unde părinţii, copiii şi cadrele didactice au sărbătorit cu daruri şi produse ale Toamnei, iar în decembrie 2012 s-a desfăşurat un program artistic intitulat Din moşi strămoşi.

În anul şcolar 2013-2014, d-nele educatoare Maria Verdeş şi Pădure Angela derulează activităţi în cadrul Proiectului educaţional Sănătate prin mişcare, proiect inclus în Programul naţional Kalokagathia şi care are ca scop stimularea interesului pentru mişcare în vederea asigurării unei dezvoltări fizice armonioase.

În anul şcolar 2014-2015, d-nele educatoare Maria Verdeş şi Catargiu Mihaela derulează activităţi în cadrul Proiectului educaţional Ai timp pentru mine?, proiect încadrat în Programul judeţean Noile educaţii. Acest proiect are ca scop optimizarea relaţiei şcoală-familie-comunitate prin organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de petrecere eficientă a timpului liber. Astfel, cei mici au avut prilejul de a vizita Casa Memorială Nicolae Labiş - Mălini, o ieşire frumoasă, recreativă şi plină de cunoaştere.