Școala Gimnazială"Stroe Belloescu"
Grivita, Vaslui

Regulament

Şcoala Gimnazială,,Stroe Belloescu”Griviţa

Jud. Vaslui

Extras din

Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar


Capitolul VIII – Elevii


Secţiunea a douaExercitarea calităţii de elev

Art.93: (1) Calitatea de elev se exercită prin frecventarea cursurilor şi prin participarea la toate activităţile existente în programul fiecărei unităţi de învăţământ.

(2) Evidenţa prezenţei elevilor se face la fiecare oră de curs de către profesor, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absenţă.

Art.94: (1) Absenţele datorate îmbolnăvirii elevilor, bolilor contagioase din familie sau altor cazuri de forţă majoră, dovedite cu acte legale, sunt considerate motivate.

(2) Motivarea absenţelor se face în baza următoarelor acte:

a) adeverinţă eliberată de medicul cabinetului şcolar sau de medicul de familie;

b) adeverinţă sau certificat medical eliberat de unitatea sanitară, în cazul în care elevul a fost internat;

c) cererea scrisă a părintelui/ tutorelui legal al elevului, adresată directorului unităţii de învăţământ şi aprobată de acesta, în urma consultării cu dirigintele clasei.

(3) Motivarea absenţelor se face de către diriginte în ziua prezentării actelor     justificative.

(4) În cazul elevilor minori, părintele/ tutorele legal are obligaţia de a prezenta personal dirigintelui actele justificative pentru absenţele copilului.

(5) Actele pe baza cărora se face motivarea absenţelor vor fi prezentate în termen de maxim 7 zile de la reluare activităţii elevului şi vor fi păstrate de către diriginte pe tot parcursul anului şcolar.


Secţiunea a treiaDrepturile elevilor

Art.97: (1) Elevii din învăţământul de stat şi particular se bucură de toate drepturile

constituţionale.

(2) Nicio activitate organizată în unitatea de învăţământ nu poate leza demnitatea sau personalitatea elevilor.

(3) Elevul sau, după caz, reprezentantul său legal, are dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării. Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/ justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În cazul în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/ reprezentantul său legal se pot adresa directorului unităţii şcolare, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna profesori de specialitate care nu predau la clasa respectivă.

Art.98: (1) Elevii din învăţământul de stat beneficiază de învăţământ gratuit.

Art.99: (1) Conducerile unităţilor de învăţământ sunt obligate să pună, gratuit, la dispoziţia elevilor bazele materiale şi sportive pentru pregătirea organizată a acestora.

Art.100: În timpul şcolarizării, elevii beneficiază de asistenţă psihopedagogică şi medicală gratuită. De asemenea, ei au dreptul la bilete cu preţuri reduse, la spectacole, muzee, manifestări cultural-sportive şi la transportul în comun, pe baza carnetului de elev vizat la zi.

Art.102: Elevii din învăţământul obligatoriu primesc gratuit manuale şcolare.


Secţiunea a patra Îndatoririle elevilor

Art.110: Elevii din învăţământul de stat şi particular au datoria de a frecventa cursurile, de a se pregăti la fiecare disciplină de studiu şi de a-şi însuşi cunoştinţele prevăzute de programele şcolare.

Art.111: (1) Elevii trebuie să aibă o comportare civilizată şi o ţinută decentă, atât în unitatea de învăţământ, cât şi în afara ei.

(2) Elevii trebuie să cunoască şi să respecte: a) legile statului; b) prezentul regulament şi regulamentul intern al şcolii; c) regulile de circulaţie şi cele cu privire la apărarea sănătăţii; d) normele de tehnica securităţii muncii, de prevenire şi stingere a incendiilor; e) normele de protecţie civilă; f) normele de protecţie a mediului.


Secţiunea a şasea Sancţiunile aplicate elevilor

Art.118: (1) Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele şcolare vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora.

(2) Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele:

a) observaţia individuală;

b) mustrare în faţa clasei şi/ sau în faţa consiliului clasei/ consiliului profesoral;

c) mustrare scrisă;

d) retragerea temporară sau definitivă a bursei;

e) eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3 – 5 zile;

f) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală;

g) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ;

h) preavizul de exmatriculare;

i) exmatricularea.

(3) Toate sancţiunile aplicate elevilor vor fi communicate în scris părinţilor/ tutorelui legal.

Notă: Toate sancţiunile de la b) la i) vor fi însoţite de scăderea notei la purtare.