Clubul Copiilor Dej
Dej, Cluj

Prezentare

Titlul proiectului: „FRANTHOUSIASME” – ediţia a VII-a.

Categoria în care se încadrează proiectul:

cultural - artistic

REZUMATUL PROIECTULUI

Festival Naţional de Teatru Francofon pentru Copii

Număr de elevi: 300

Activităţi propuse:

- reprezentaţii piese de teatru,

- ateliere,

- expoziţie de desene,

- jurizare,

- premiere,

- vizită la Salina Ocna-Dej,

- discoteca.

Parteneri:

- Primăria Municipiului Dej,

- Cercul Militar Dej,

- Casa Municipală de Cultură Dej,

- Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării,

- Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj,

- Palatul Copiilor Cluj-Napoca,

- Grup Şcolat Industrial Construcţii-Montaj Dej

- Instituţia Prefectului judeţului Cluj,

- Consiliul Judeţean Cluj,

- Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional,

- Centrul Cultural Francez Cluj- Napoca,

- Direcţia Afacerilor Francofone, M.A.E Bucureşti,

- Ambasada Franţei la Bucureşti,

- Asociaţia Europeană de Cooperare Franco- Română, AECFR - Le Quesnoy,

- Comitetul de schimburi internaţionale, CEI - Le Quesnoy,

- „Glôbe – Théâtre” Canteleu-Rouen, Festival Internaţional de Teatru Francofon pentru Tineret.

- Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca

- Parteneri media:TV5, Someş Tv, Radio Cluj, Radio Fir, Radio Stil Dej, Ziarul Făclia Cluj


Ediţia I (21 – 23.03.2003) – 250 participanţi : 16 trupe, 9 judeţe

„În perioada 21-23 martie 2003, 16 formaţii de teatru şi corale din 17 şcoli din 9 judeţe (Arad, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Satu-Mare, Sălaj, etc.) în total peste 200 de elevi s-au adunat la DEJ, unde a avut loc prima ediţie a F.N.T.F.C. „FRANTHOUSIASME”, fiind în acelaşi timp prima ediţie de acest gen din România. Timp de 2 zile s-a derulat un adevărat regal de inventivitate, ingeniozitate şi fantezie regizorală, coregrafică, scenografie şi nu în ultimul rând actoricească. Organizatorii: Consiliul Local, Primăria şi Casa Municipală de Cultură Dej, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Centrul Cultural Francez de Cooperare Lingvistică Cluj şi Şcoala „Mihai Eminescu” Dej au fost curajoşi dar a meritat”.

(Ioan MUREŞAN „Trei sute de francofoni mici” cotidianul „Evenimentul Zilei” nr.3322, luni, 24 martie 2003)

„Ce minunată surpriză acest prim festival de teatru francofon pentru tineret din martie 2003! Aproape 300 de copii veseli, concentraţi, adevăraţi profesionişti în seriozitatea cu care au jucat şi au cântat. O organizare perfectă, o primire caldă şi amicală. Lucian, toată echipa, toţi copiii Dejului sunt artzani valoroşi ai acestor clipe de neuitat.

Viaţă lungă Festivalului şi să ne regăsim cu bine în 2004!

(Manuele DEBRINAY-RIZOS, Directoarea Centrului Cultural Francez- Cluj)

Câştigătoarea premiului I, trupa de teatru „Frantuziaştii” a Şcolii „Mihai Eminescu” din Dej, a reprezentat România la Festivalul Internaţional de Teatru Francofon „GLOBE-THEATRE” de la Canteleu – Franţa 24 mai – 1 iunie 2003. remarcată de organizatori, trupa „Frantuziaştii” a fost recomandată să reprezinte România la Festivalul Internaţional de Teatru Francofon de la Montreal – Canada august 2004.

„...Ţinem să vă adresăm toate mulţumirile noastre pentru ansamblul şi calitatea muncii fiecăruia din membrii grupului dumneavoastră cât şi a însoţitorilor lui. Iniţiativele originale, fericit aduse, au trezit atenţia şi interesul publicului spectator. Ele au reuşit să reîmprostăteze şi să redinamizeze manifestarea noastră … Vă mulţumim încă o dată pentru ceea ce aţi lăsat ca urme de neşters …”

(„Scrisoare de mulţumire” François GENEREUX, director Festival Internaţional „Glôbe-Théâtre Canteleu - Franţa” – 24 mai – 1 iunie 2003)

Ediţia a II-a (28.04-02.05.2004) – 320 participanţi : 20 trupe, 12 judeţe

„Să parcurgi 3000 Km., să descoperi farmecul Maramureşului, al Moldovei, al Transilvaniei şi dintr-o data, după o astfel de îstrăinare să trăieşti la DEJ aventura fabuloasă a unui Festival Francofon pentru Copii!

Cum să-ţi imaginezi, atât de departe de Franţa, aceste tinere trupe venite din toată România să dea expresie marilor noştri autori sau, şi mai mult, chiar să creeze ele însele textele şi regia, cu un talent ce-i face pe membrii juriului francez să rămână pur şi simplu uluiţi.

O limbă însuşită perfect şi pe care nici un tânăr francez n-ar şti să o exprime cu atâta precizie şi exactitate. Voci care cântă, de o prospeţime surâzătoare. Jocuri de scenă în care umorul se completa cu emoţia...

Un foarte mare moment de care România poate fi mândră şi care copleşeşte de bucurie şi de onoare juriul francez!

Cum să nu mulţumeşti tuturor acestor dascăli români care şi-au făcut o credinţă din limba noastră şi s-au avântat în această atât de frumoasă aventură care ne-a fermecat inimile!

Cum să nu mulţumim lui Lucian IOSIP, artizanul acestei Sărbători, întregii echipe, tuturor copiilor din Dej pentru aceste momente de neuitat?!

Da, cu adevărat, FRANTUZIAŞTII au dezlănţuit ENTUZIASMUL nostru!

Cu ardoare 2005!”

(Vincent SAVELLI – Viceprimar al oraşului Saint-Quentin,

Consilier însărcinat cu probleme de Învăţământ, Preşedintele Juriului – FRANTHOUSIASME 2004)

„ Rar ni se iveşte prilejul de a comenta în cuvinte de laudă evenimente ce abia fac obiectul unor ştiri. Or, fiind vorba de evenimente culrurale, de cele mai multe ori, ziaristul abia de le consemnează. De-a lungul lunii aprilie si la începutul de mai am reţinut, pentru zona nordică a Transilvaniei, trei astfel de întâmplări fericite.

Cel mai apropiat, cel mai recent este Festivalul Naţional de Teatru Francofon pentru Copii „Franthousiasme”, ediţia a II-a, Dej 29 aprilie-2 mai. Principalul sponsor al festivalului a fost canalul francez de televiziune TV5, alături de instituţiile locale organizatoare şi de o serie de parteneri media. Uimitor cu adevărat este că într-un oraş mic se poate pune în funcţiune o mişcare de talie naţională, căci pe parcursul a patru zile Dejul a fost gazda a peste 20 de trupe de teatru, adică în jur de 400 de copii şi profesori veniţi din toate colţurile ţării la acest turnir teatral în limba lui Voltaire. Destul ca să spun că au participat nu doar şcoli din „Ardealul apropiat”, ci şi din Arad, Piatra-Neamţ, Slobozia, Bacău, Galaţi, Piteşti, Bucureşti, Braşov, ba chiar şi o trupă de la Şcoala din Jidoşiţa, judeţul Mehedinţi. Mărturisesc, am fost emoţionat de culoarea şi fantezia şi talentul dezlănţuite pe scenă de copii. Şi de faptul că toate acestea se petreceau într-un orăşel ardelean, unde şef de juriu a fost domnul Vincent Savelli, primar adjunct în Saint-Quentin. Profesorul Lucian Iosip, directorul festivalului, a demonstrat în că o dată că „omul sfinţeşte locul”.

(Ioan MUREŞAN – „Trei evenimente”, în cotidianul „Evenimentul Zilei” nr. 3720 de luni, 3 mai 2004.)

La Festivalul Naţional de Teatru Francofon pentru Copii de la MATESZALKA – Ungaria, mai 2004, trupa de teatru „MINI-ENTUZIAŞTII”, animată de prof. Elisabeta PETRUŢIU a obţinut trei premii speciale:

Pentru dicţie şi cunoaşterea textului;

Premiu de interpretare;

Premiul special al juriului pentru costume.

Ediţia a III-a (05.05-08.05.2005) – 450 participanţi : 35 trupe, 19 judeţe

« Ne-am întors acasă cu impresii deosebite, de neuitat. Împreună, elevi şi profesori, am trăit mai mult decât o experienţă lingvistică sau de concurs. Mai preus de locuri şi de întâmplări, am cunoscut oameni minunaţi care sfinţesc prin munca lor pământul şi dau evenimentelor un sens !

Vă dorim să puteţi continua festivalul început pentru că bucuria debutului ne-a lăsat în suflete gustul perseverenţei şi al victoriei. »

(Prof. Stana MĂNĂSOI, Petronela MIRON şi elevii. « Scrisoare de mulţumire », 16.05.2005 – Liceul Teoretic « Marin Preda » Odorheiu-Secuiesc, jud. Harghita)

Ediţia a IV-a (05.05-07.05.2006) – 300 participanţi : 17 trupe, 15 judeţe

Schimbul de experienţă teatral francofon la nivel naţional a continuat cu succes şi a dus la realizarea filmului didactic internaţional “Lettre de Roumanie”( din seria “Lettres de Francophonie”), coprodus de CRDP Haute-Normandie şi Institutul Francez din Bucureşti. Principalii protagonişti ai filmului sunt elevi-actori ai Şcolii Centrale din Bucureşti şi ai Şcolii “Mihai Eminescu” din Dej.

“Ţin să vă mulţumesc personal pentu primirea pe care aţi făcut-o lui Bernard Obermosser şi pentru colaborarea dumneavoastră hotărâtoare în realizarea acestui proiect care are ambiţia să pună în valoare vitalitatea francofoniei în România. Acest proiect confirmă, în mod deosebit, eficacitatea acţiunilor pedagogice motivante pentru învăţarea limbii franceze, aşa cum reuşiţi să le organizaţi în jurul actului teatral cu ocazia Festivalului Naţional de Teatru Francofon pentru Copii “FRANTHOUSIASME”

(Gérard DUCHEMIN, director CRDP Haute-Normandie)

Ediţia a V-a (30.03 – 01.04.2007) – 300 participanţi: 35 trupe, 16 judete

„Ca întotdeauna, punctul culminant al festivalului l-a constituit Gala de Premiere, desfăşurată duminica într-o atmosferă de voie bună şi surexcitare, greu de redat în cuvinte, gală care s-a bucurat de prezenţa doamnei Marie Doublier, ataşat de Cooperare Educativă a Ambasadei Franţei la Bucureşti. Doamna Codrina Vieriţa, director în cadrul Direcţiei Francofoniei a M.A.E. a înmanat o diplomă de merit domnului primar Ioan Ungur.

Juriul a avut misiunea de a evalua şi răsplăti prestaţia artiştilor, sarcină tot mai dificilă, de la an la an, dat fiind calitatea spectacolelor şi serioasa pregătire a concurenţilor care au transformat festivalul într-o adevarată competiţie a valorilor.

Marele premiu al festivalului a fost obţinut, anul acesta, de trupa francofonilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti. Ei vor reprezenta România pe scena Festivalului Internaţional de Teatru Francofon din Stara Zagora, Bulgaria. Felicitări tuturor participanţilor, elevi şi profesori, fără de care „Franthousiasme” n-ar exista!”

(Magdalena VAIDA – „Adevărul de Cluj”)

Galerie foto