Gradinita cu program prelungit "Floare de Colt" Brad
Brad, Hunedoara

Prezentare

 Scurtă prezentare a municipiului Brad

 

« E aşezat în loc bun, în una din cele mai încântătoare şi liniştite poziţii din cuprinsul românesc, acolo unde Crişul Alb coteşte venind dinspre înfundătoarea izvoarelor sale…

      Această aşezare umană, este privilegiată şi prin poziţia ei la o importantă intersecţie de drumuri, care leagă Ţara Moţilor de pe Arieş cu Ţara Mureşului şi Ţara Aradului... devine principalul centru economic şi cultural al Ţării Zarandului şi este mai mult decât o capitală de judeţ de-a lungul timpului. Devine tezaurul Europei, pentru că aurul de aici a poleit palate din Roma, Budapesta, Viena, Berlin şi Paris.»

 

Prof. Romulus Neag,

« Monografia Municipiului Brad »


         Scurt istoric şi modificările de structură ale grădiniţei:

       << “Grădiniţa noastră este una din cele mai vechi” grădini de copii , de stat”,  înfiinţată cu predare în limba maghiară, în perioada dominaţiei Austro-Ungare”.

       În actualul local al şcoalei noastre de copii mici, statul maghiar susţinea încă de prin anul 1900 o ""şcoală de copii mici" tot cu tendinţa de a atrage aici copiii mici la învăţarea limbii maghiare. Pentru a contrabalansa această tentativă nici românii nu s-au lăsat mai prejos ci au înfiinţat aşa numitul ”Azil de copii mici”, susţinut din cotizaţiile părinţilor şi cu o învăţătoare româncă din localitate, Ana Costea.

      Cu lipirea Ardealului la Ţara Mumă, edificiul şcoalei de copii mici a fost preluat de statul român, Perian Sofia fiind numită cea dintâi conducătoare româncă... funcţionând până în ziua de astăzi”…astăzi fiind dovedit anul 1925. Dovadă grăitoare că în actualul local al grădiniţei noastre a funcţionat ”Şcoala de copii mici” este “Anuarul Învăţământului primar”, editat în anul 1933, în care este consemnată Sofia Perian ca şi conducătoare a claselor primare de copii mici, încă din anul 1920>> (citat din documentele de arhivă).

       Din păcate există o întrerupere a dovezilor scrise, ele revin însă în anii 1940, când grădiniţa se numea “sezonieră” , iar din 1950 a devenit “cămin “ pentru copiii salariaţilor de la “Mica Brad”.

       Anii care nu se regăsesc scriptic consemnaţi, pentru că arhiva grădiniţei a fost distrusă la inundaţiile din anii 1980, au fost reconstituiţi cu ajutorul unor persoane, pensionari, cadre didactice pensionare printre care amintim pe doamna profesor Viorica Tod- profesor de istorie, alte persoane pensionare care au frecventat grădiniţa.

        De-a lungul anilor grădiniţa a funcţionat cu un număr de copii variabil, între 100-150-180, fiind singura unitate preşcolară cu program prelungit din municipiul Brad, cu personalitate juridică, care s-a mentinut, în ciuda dificultăţilor vremurilor.

        In prezent funcţionează cu 11 grupe: 4 grupe cu program normal şi 7 grupe cu program prelungit.

Galerie foto