Liceul Tehnologic"GOGA IONESCU"-Titu
Titu, Dambovita

Prezentare

Liceul Tehnologic "GOGA IONESCU"

Director:Prof.Ghitulescu Doina

Director adjunct:Prof.Pasat Gabriela

Tip unitate:Liceu Tehnologic

Nivel de invatamant:Liceal

Forma de invatamant:de zi

 

 

 

Istoric

 

In plina perioada de criza economica ,din initiativa  unor oameni sufletisti,dornici de a face un lucru bun pentru localitatea,pentru judetul lo,de a lasa ceva in urma trecerii lor prin viata,s-a infiintat in Titu o scoala cu profil agricol.Demersurile localnicilor vor fi incununate de succes in urma aprobarii lui Nicolae Iorga care era pe atunci ministru.

Din 7 iunie 1932,la Titu incepe sa functioneze  ca unitate extrabugetara "Scoala de mecanica agricola ,morarit si panificatie''-Titu Gara.In momentul infiintarii era singura si cea dintai scoala cu un asemenea profil din intreaga tara.

Ca scoala inferioara de meserii ,isi incepe activitatea intr-un local propriu,pus gratuit la dispozitie de ing.Goga Ionescu,initiatorul principal si directorul onorific al institutiei de la infiintre pana in anul 1948.Insemnatatea infiintarii si functionarii unui astfel de tip de scoala rezulta atat din asezarea geografica a localitatii,cat si din faptul ca Romania era o tara in care baza economiei o reprezenta agricultura.

In cursul primilor 3 ani,elevii primeau cu precadere cunostinte  generale de ramana,istorie,geografie,

aritmetica,geometrie,fizica,chimie,igiena,desen,caligrafie,muzica,franceza,la care se adaugau cele de economie,tehnologie si productibilitate.In anii de specializare se acorda o atentie deosebita pentru documentarea profesionala  a elevilor.Scoala intra inposesia programelor analitice ale scolilor din Franta,Germania ,Ungaria si SUA.La terminarea scolii,absolventii obtineau titlul de mecanic agricol,mecanic morar si mestru brutar.

Intr-un memoriu adresat ministerului de catre directorul scolii ,se arata ca aceasta scoala are menirea de a pregati si mecanici  care sa poata repar masinile in timp de pace si de razboi.Conform legii ,durata cursurilor era de 5 ani ,din care primii 3 ani de initiere,iar ultimii 2 ani de specializare in una din cele trei ramuri -mecanica agricola,morarit si panificatie-dupa aptitudini. Dupa absolvirea scolii ,se facea o practica obligatorie de 6 luni sub supravegherea si controlul scolii.Admiterea in scoala se facea pe baza de examen.Buna pregatire a elevilor devine repede cunoscuta ceea ce face ca agentii economici sa devina interesati in angajarea absolventilor scolii.

Din anul 1945-1946 scoala incepe sa functioneze ca  bugetara,in conditiile in care pe langa ea se infiinteaza o clasa de gimnaziu ,ce isi va tine cursurile in salile scolii primare C.F.R.

In anul scolar 1947 - 1948,scoala de mecanica agricola ,morarit  si panificatie functioneaza cu 4 clase de gimnaziu si 2 clase de specializare langa care apar si 3 clase de gimnaziu.

In prezent pe amplasamentul vechiului local a fost construit si dat in functiune ,la data de 22 mai2004,un corp nou de scoala .

Aceasta este epopeea unei scoli care ,prin reprezentantii sai,s-a zbatut ani de-a randul pentru a exista.

Numele scolii in timp

1.Scoala de mecanica agricola,morarit si panificatie marele Voievod Mihai Viteazul-scoala profesionala                                                                                       1932-1937

2.Liceul Agroindustrial                                                                        1937-1990

3.Grup Scolar Agricol Titu                                                                   1990-1998

4.Grup Scolar Agricol"GOGA IONESCU"                                             1998-2004

5.Grup Scolar "GOGA IONESCU"                                                         2004

Galerie foto

a sosit... clasa a 7-a grup vocal a sosit... clasa a 7-a grup vocal