Liceul Tehnologic Crimpoia
Crampoia, Olt

Prezentare

MISIUNEA ŞCOLII

          Şcoala îi va ajuta atât pe elevi,cât şi pe ceilalţi membri ai comunităţii să redescopere adevăratele valori ale unei societăţi.Prin contactul cu diferite opere literare şi aflându-se în situaţia de  a colabora,fiind direct implicaţi într-o activitate,îşi vor dezvolta capacitatea de a recunoaşte ceea ce este bine,valoros,util pentru ei şi copiii lor,pregătindu-i pentru viaţă.

ISTORICUL ŞCOLII

         Originile şcolii din Crîmpoia sunt destul de vechi,aşa cum se menţionează într-un document dat în anul 1806 de către Alexandru Vodă Ipsilante,prin care se acordă Şcolii Ionaşcu din Slatina dreptul de „…luare a vinăriciului de la şase poporaşe,din judeţul Oltului:Comani,Ipoteşti,Alimăneşti,Viişoara,Crîmpoia şi Bălăneşti…vinărici pe care îl strângea orânduitul om al şcolii.”(Dir.Gen.A Arh. Statului,manuscris 48,f.50, v-51).

         Regulamentele organice transforma învăţământul dintr-un act de filantropie într-o sarcină a satului.Deşi şcolile săteşti s-au deschis în Ţara Românească în 1838,obştea din Crîmpoia trimite pentru pregătire la şcoala din Slatina pe candidatul său abia în anul 1841.Acest prim candidat la postul de învăţător a fost Stroe Cioboată,în vârstă de 37 de ani căruia i se mai spunea şi Stroe Logofătul”fiind scriitor la Casa Satului şi cântăreţ la biserică”.(Arh.Ist.centr.)

         Clădirea pentru şcoală era gata în anul 1841 şi era făcută din nuiele,concepută cu două săli de clasă,iar învăţătorul locuia în şcoală.Existau 27 de şcolari.

După închiderea şcolilor în urma revoluţiei din1848, şcoala din Crîmpoia se redeschide după 9 ani,în anul 1857.Din 1857 şcoala a funcţionat în localul primăriei,iar în anul 1944 localul de şcoală avea o singură sală de clasă şi o cancelarie.

După 1945 a existat o mare instabilitate a cadrelor didactice,aceasta s-a manifestat mai ales la ciclul gimnazial.După 1970 au venit cadre didactice pentru ambele cicluri care s-au stabilit în această localitate.

          Comuna Crîmpoia este situată în partea de est a judeţului Olt,pe valea râului Vedea, în zona Câmpiei Boianului.Se află la o distanţă de aproximativ 40 Km de municipiul Slatina.

PROFILUL ŞCOLII

          Liceul tehnologic Crîmpoia este organizat ca parte a invatamantului obligatoriu de 10 ani cuprinzand nivelul prescolar,primar gimnazial si liceal. Ariile curriculare din planul de învăţământ prin cultura de specialitate si orele de instruire  practica asigura calificarea de nivel 2,3 în domeniul industrie textilă şi pielărie si se finalizează prin certificat de competente in specialitatea tehnician în indusria textilă.

          In anul şcolar 2009-2010 este înfiinţată prima clasa a IX-a liceu  având înscrişi 19 elevi,asigurându-se astfel continuitatea intre învăţământul gimnazial si cel liceal  si dezvoltarea competentelor cheie din Standardele de Pregătire Profesionala pentru elevii din mediul rural proveniţi din familiile cu situaţie materială precară.Având în vedere parteneriatul încheiat întreLiceul tehnologic. Crîmpoia şi Fabrica de confecţii S.C. Dinamic Prod.Com. S.R.L. în cadrul căreia elevii de la clasele a IX-a - a-XII a îşi desfăşoară  practica de specialitate ;aceştia se pot angaja după terminarea perioadei de şcolarizare.

          Pregătirea de specialitate şi de cultură generală se realizează de către un corp profesoral format din 37 cadre didactice cu experienţă în munca la catedră,preocupate pentru formarea continuă şi pentru dezvoltarea bazei tehnico materiale a şcolii.

Galerie foto

.... ... ... .... .... ... ... ... ... ... ... ... .... ... ... ... ... ... ... ... .... ... .... ... ... .... ... ...