Scoala Gimnaziala "Nicolae Miclescu" Rasa
Rasa, Calarasi

Prezentare

Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Miclescu" , sat Rasa, comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi are în componenţa sa G.P.N. "Sf.Nicolae" Rasa şi G.P.N. "Piticot" Bogata.

 


             Comuna Grădiştea aparţine judeţului Călăraşi, situat în partea de Sud - Est a României.

             La trecerea din câmpia fără sfârşit a Bărăganului spre luncă, dispuse pe marginea sudică a terasei Călăraşi, se află satele Grădiştea, Cuneşti, Rasa şi Bogata, care fac parte din salba de aşezări întinse de-a lungul Dunării, sate care alcătuiesc actuala comună Grădiştea.

             Sursele documentare atestă, în 1864, existenţa com. Rasa, ce avea în componenţă satele Rasa, Vaidomir şi Cuneşti, iar din 1876 şi satul Bogata, însă aceasta se desfiinţează în 1968, când intră în componenţa comunei Grădiştea.

 

            Primele date despre şcolile din zonă apar în 1836, însă este posibil ca şi înainte de această dată să fi existat preocupări de această natură pe lângă biserici. În 1855 în satul Rasa preda cursuri particulare un dascăl, plătit de părinţi cu un galben pe an.    

         

             La 1 septembrie 1870 se înfiinţează şcoala comunală, cu durata cursurilor de 4 ani, iar primul dascăl al vremii numit de către minister a fost învăţătorul Nicolae Miclescu.   

            

             În 1899 este inaugurat localul "Şcolii vechi", în care şi astăzi învaţă elevii claselor I-IV iar în 1961 s-a construit clădirea nouă în care funcţionează clasele V-VIII.

 

           Activitatea celor peste 200 de şcolari şi preşcolari se desfăşoară în 5 localuri aflate în satele Rasa şi Bogata.

            Se poate constata astfel că şcoala a reprezentat încă din secolul trecut un focar de cultură şi civilizaţie, dezvoltarea ei fiind în strânsă interdependenţă cu dezvoltarea comunităţii.

Galerie foto