Scoala de Arte si Meserii Valea Ursului
Valea Ursului, Neamt

Prezentare

     Scoala Valea-Ursului se afla in localitatea Valea Ursului, judetul Neamt.

   Comuna Valea Ursului este asezata pe coasta Barladului, în bazinul superior al acestuia. Este o zona cu un relief variat, platforme structurale, dealuri înalte, forme marcate de   puternice eroziuni, terase si sesuri. 
   Descoperirile arheologice întâmplatoare sau din sapaturi sistematice, atesta faptul ca Bazinul   Barladului este locuit din timpuri stravechi. Astfel au fost descoperite urme ale autohtonilor   din paleolitic la Valea Ursului. 
   Atestarile documentare scrise din epoca medievala, confirma la rândul lor stravechea locuire a   regiunii, majoritatea satelor fiind consemnate în actele cancelariei domnesti a Tarii Moldovei,   începând cu secolul XIV. 
    Populatia din regiune a înregistrat de-a lungul timpurilor, o crestere remarcabila. Faptul s-a   datorat obtinerii de terenuri pentru culturi, pasuni si fânete, pe seama padurii si aportului de   populatie din regiunea de munte si din Transilvania, prin transhumanta.
    Vechimea atestarilor si modul cadastrarii indica drept mosii matrice Giurgeni în 1550, iar Valea   Ursului în 1580 (fost Poienari si Giurgenii Boieresti ). În anul 1942 apare în componenta si satul   Chilii, atestat în anul 1790. In anul 1950 apare raionul Negresti, dar pierde satul Chilii   componenta care se mentine si la organizarea administrativa din 1969 . 
    În anul 1981 se include iarasi satul Chilii prin Decret Prezidential, la cererea acestui sat.


     Prima constructie atestata oficial, cu trei sali de clasa , invatamant primar dateaza din 1914.Din surse neoficiale se stie ca aceasta scoala a fost infiintata inainte de 1894.

     In anul 1933 se trece la invatamantul obligatoriu de 7 clase si de aceea se impune construirea unui alt corp de scoala, care se va realiza in anul 1958, cladirea avand doua sali de clasa.

     Incepand cu anul 1972 au aparut alunecari de teren care au afectat mai bine de jumatate din satul Valea Ursului, impunandu-se construirea unor cladiri noi pentru scoala.

     Astfel in anul 1974 se termina constructia unei noi cladiri( corpul A), avand o suprafata de 505m2 ,cu parter si nivelul l,cu 8 sali de clasa, o sala de sport, cancelarie, biblioteca, trei cabinete.

     In anul1979 se termina a doua cladire ( corpul B), prevazuta cu demisol, parter si etajul I ,destinata internatului scolar pentru copiii navetisti.Mai tarziu internatul este modificat si transformat in corp de scoala.

     In anul 1991 s-a infiintat invatamantul complementar de 2ani iar in corpul B au luat fiinta doua ateliere dotate pentru profilul Industrie textila si profilul Prelucrarea lemnului.Invatamantul complementar s-a transformat in scoala de ucenici iar in anul 2003 in Scoala de Arte si Meserii .

     In prezent scoala dispune de 16 sali de clasa, 1cabinet de informatica, un atelier de tamplarie, un atelier de croitorie, o biblioteca.

     Incepand cu anul scolar 2006-2007 Scoala de Arte si Meserii Valea Ursului are in subordine urmatoarele unitati :

            - Scoala cu clasele I-VIII Chilii

            - Scoala cu clasele I-IV Bucium

            - Scoala cu clasele I-IV Giurgeni

            - Scoala cu clasele I-IV Muncelu de Jos

     In satul Chilii s-a inaugurat la 1 iunie 2004, un nou corp de scoala, la standarde noi; corp construit printr-un program cu fonduri de la Banca Mondiala.
     La 15 septembrie 2006 se da în functiune scoala cu patru sali de clasa din satul Muncel construita prin acelasi fel de program.

Galerie foto