Sc.Gimnaziala Vulcana Pandele
Vulcana Pandele, Dambovita

Prezentare

Viaţa noastră îşi pierde orice sens dacă nu ne cercetăm cu luare aminte trecutul . Legătura noastră cu trecutul ne îmbogăţeşte întotdeauna sufletul, lărgeşte existenţa noastră personală, amintindu-ne că suntem şi noi o parte din acest întreg.

Pentru a cunoaşte minunata Comună Vulcana Pandele vă propunem o scurtă incursiune în timp.

Primul sat al comunei este atestat documentar la 1 iunie 1475, în documentul emis de cancelaru lui Basarab cel Bătrân care întărea Jupânului Badea ’’satul Făgeţel tot… pe care l-a cumpărat în zilele lui Radu Voievod.’’

Intr-un document emis la 17 septembrie 1740 se alegea moşia Schitul Vâlcana.

La 1810 Vâlcana făcea parte din Plasa Plaiurilor compusă din 25 de sate.La începutul secolului XIX moşia Vâlcana se divizează formând mai multe aşezări printre care şi Vulcana de Jos care a preluat numele de Vulcana Pandele de la fostul proprietar Pandeleche Mavropolo. Deşi este menţionat relativ târziu îşi află existenţa cu mult înainte de 20 ianuarie 1604 când este consemnat într-un document emis de Radu Serban.

Scoala Vulcana Pandele a luat fiinţă în 1855 iar actuala clădire a deschis larg uşile copiilor în anul 1964 . In decursul timpului şcoala noastră a constituit rampa de lansare pentru multe valori ale societăţii medici, profesori, ingineri, oameni cu care satul se mândreşte.

In anul 2004 Comuna Vulcana Pandele se află la o dublă aniversare, 400 de ani de atestare documentară şi 40 de ani de când acest templu sacru al educaţiei şi-a deschis larg uşile spre luminarea şi înţelepţirea multor generaţii.

Scoala exista din 1855, Căminul Cultural -„Izvorul de apă vie”- a fost înfiinţat în 1927 şi avea local propriu. La 31.08.1939 căminul se reorganizează şi îşi propune construirea monumentului eroilor , reorganizarea bibliotecii căminului organizarea unui cor şi a unor serbări cu caracter cultural-educativ. In anul 1964, şcoala îşi schimbă localul şi de-a lungul timpului, la conducerea şcolii, au fost 9 manageri, din care 44,44% femei şi 55,55% bărbaţi.

Statisticile care urmează au fost realizate pe baza datelor furnizate de către foste cadre didactice şi de către documente din arhiva Primăriei şi a şcolii. Scoala Vulcana Pandele a luat fiinţă în anul 1964 din iniţiativa unor cadre didactice destoinice şi respectate. Sprijinul logistic şi financiar pentru demaraj dar şi pentru finisarea lucrărilor a fost furnizat de către Comisia Locală din acea vreme. Amplasarea şcolii într-un cadru natural deosebit ( alee de brazi, livadă cu pomi fructiferi, parc şcolar) îi asigură acesteia o poziţie geografică cu o climă temperată, în zona dealului Fusea, la 1,5 km de Scoala Gura Vulcanei şi la 3 km de Scoala Brăneşti.

Zona în care se află Scoala Vulcana Pandele este la 2 km de D.N. Târgovişte – Sinaia, la 14 km de Municipiul Târgovişte, la 8 km de oraşul Pucioasa si la 100 Km de Bucuresti.