Scoala Gimnaziala Andrid
Andrid, Satu Mare

Prezentare

Şcoala Gimnaziala Andrid, în ultimii 40 de ani cu statut de şcoala de centru, are în subordine şcolile din Dindeşti şi Irina. Este atestată documentar în anul 1797 , în urma unei circulare date pentru întreaga Transilvanie de către Petru Maior, reprezentant de seamă al Şcolii Ardelene. Şcoala de stat cu predare în limba maghiara avea clasele I-VII.

În perioada interbelică, respectiv în perioada 1919-1940, Şcoala de stat din Andrid devine cu limba de predare română, păstrând, însă, şi o secţie în limba maghiară. În aceasta din urma, evidenţele scolare se vor scrie bilingv (în maghiara şi română).

Odată cu trecerea la învăţământul general de 8 ani, la catedrele existente în ambele secţii au funcţionat un numar de 24-25 de cadre didactice. Acestea, prin dăruire şi pasiune, vor reuşi o bună frecvenţă la cursuri, o fluidizare optimă, precum şi o ţinută ştiintifică a învăţământului local.

În prezent, şcoala din Andrid îşi desfăşoară activitatea în cinci localuri, ce însumează 14 săli de clasă, laboratoare şi săli anexe, concentrate în două secţii: română, cu clasele I-X şi maghiară cu clasele I-IV, fiecare dintre acestea având şi cate o grădiniţă cu program normal.

 

Şcoala Primara Dindeşti este atestată documentar în anul 1793 , ca şcoală de stat cu limba de predare maghiară. Clădirea acestei şcoli, situată în imediata apropiere a bisericii reformate, nu se deosebeşte cu nimic de celelalte case din sat: o căsuţă scundă cu trei încăperi întunecoase şi acoperită cu stuf.

Materiile de bază ce se învăţau în şcoală au fost: religia, scrisul şi cititul, aritmetica (cele patru operaţii), lucrul manual, cântul, etc.

Prima şcoală românească (cea cantorală) din Dindeşti este atestată documentar în anul 1879.

În deceniile următoare, populaţia de vârstă şcolară va scădea drastic, exodul populaţiei înspre oraş se va accentua. La aceasta va contribui şi desfiinţarea comunei Dindeşti, în 1968, urmând ca aceasta să aibă statutul de sat aparţinător, în cazul nostru de comuna Andrid.

În prezent, şcoala prezintă o lipsă acută de copii (fenomen prezent şi în alte şcoli similare), fapt pentru care întâmpină unele greutăţi în formarea claselor, chiar şi la limită.

Şcoala este bine dotata cu material didactic, inclusiv calculatoare electronice.

Şcoala Gimnaziala Irina va cuprinde un spatiu mai restrans în prezentarea de faţă, datorită sărăciei de date istorice existente referitoare la această instituţie.

Dacă nu posedăm documente care să ateste vechimea acestei şcoli, nu înseamnă nici pe departe că ea nu a existat în decursul istoric. Dimpotriva, judecând după relatările pe care ni le-au facut oamenii mai vârstnici, suntem tentaţi să credem, fără a avea senzaţia să greşim, că începuturile sale sunt contemporane cu cele de la Dindesţi şi Andrid. În consecinţă, ne vom limita la perioada contemporană.

Şcoala funcţionează în fostul conac boieresc ce a aparţinut familiei nobiliare Irinyi, este de dimensiuni mici, în pofida faptului ca are ambele cicluri: primar şi gimnazial. Limba de predare este maghiară.

În perioada anilor 80, numărul elevilor era destul de scăzut, fapt pentru care unele clase funcţionau simultan. Era ameninţată însăşi permanenţa şcolii.

În loc de concluzie la prezentarea învăţământului local trebuie menţionat faptul că, momentan, în toate cele trei şcoli din raza comunei Andrid, se duce o luptă susţinută în vederea şcolarizării tuturor copiilor (de vârsta şcolară), a motivării acestora pentru învăţătură, în sfârsit a înlăturării totale a eşecului scolar.