Scoala Gimnaziala Merenii de Jos
Merenii de Jos, Teleorman

Prezentare

Prezentarea unităţii şcolare

Începuturile comunei Mereni se pierd în negura vremurilor, fiind împărţită din totdeauna în 2 sate ( Merenii de Sus şi Merenii de Jos) şi 2 cătune (Ciuani şi Ştefeni). Învăţământul primar are începuturile la sfârşitul secolului XIX-lea şi începutul sec. XX-lea organizându-se pe lîngă biserica din Merenii de Jos şi având drept învăţători, preoţii satului.

În anul 1866 începe să funcţioneze mai întâi pe lângă biserică, apoi într-o casă particulară susţinută de locuitorii comunei pentru copii de varstă şcolară, iar învăţători erau oameni fără pregătire didactică specifică printre care amintim pe Marin Oprea, Hristache Constantinescu. Această formă de învăţământ a existat în acest fel pâna în 1880 când şcoala devine instituţie de stat sub conducerea directă a Ministerului Învăţământului.

În 1903 s-a construit pe actualul teren destinat şcolii, un local propriu cu 2 săli de clasă şi o cancelarie după planurile ti­p date de Casa Şcolilor prin fondurile alocate de stat şi prin contribuţiile cetăţenilor mai înstăriţi, iar în 1923 dl primar Mândricel construieşte un local pentru şcoal primară unde devine director-învăţător titular dl Dumitru Muşătescu.

Setea de lumină prin învăţătură a copiilor din comună se demonstrează şi prin numărul mare de elevi chiar din anul următor când şcoala a fost dată în folosinţă şi anume 120 de fete şi băieţi, care frecventau cursurile cu regularitate. Un an mai tarziu şi în satul Merenii de Sus dl Ion Voinea împreună cu locuitorii satului construieşte un modern local de şcoala reuşind să o înzestreze cu material didactic , imprimând procesului instructiv-educativ un caracter practic contribuind la pregătirea elevilor pentru viaţă. Se construieşte şi un local din paiantă cu 2 săli de clasa destinat atelierului în care faceau practica elevii claselor primare V-VIII.

În 1929 în Merenii de Jos dl primar Mândricel organizează pe lângă Banca Agricolă din comună un curs de comerţ şi cooperaţie pentru elevii din Mereni, dar şi din comunele apropiate, fiind prima şcoală cu acest profil din N-E  judeţului Teleorman. După moartea lui conducerea cusurilor de contabilitate este preluată de I. Voinea, directorul şcolii de la Merenii de Sus până în 1946 când a fost desfiinţată.

În perioada celui de-al doilea război mondial, cu toate greutăţile impuse în astfel de situaţii mai ales de lipsa cadrelor didactice plecate pe front , învăţământul se desfâşoară cu succes în comună. Astfel, numărul elevilor pe întreaga comună la ciclul primar, cursurile complementare de 7 clase, precum şi cursurile de contabilitate depaşesc 200.

După reforma învăţământului din 1948 se trece la învăţământul obligatoriu de 8 clase, iar numărul elevilor pe comună depăşeşte 600.

În 1954 se construieşte în cătunul Ciuani incă o sală de clasă datorită numărului mare de elevi, iar în 1959 se construieşte şi în satul Ştefeni, pentru ca şcolarii să nu se mai deplaseze pe jos 6 km. spre şcoala din Merenii de Jos .

Una dintre cele mai mari acţiuni desfăşurate pe raza comunei Mereni , ca altfel pe teritoriul întregii ţări, a fost cea organizată în perioada 1950-1960 pentru lichidarea alfabetismului.

În 1975 se construieşte un nou local de şcoală în Merenii de Jos cu etaj şi 16 săli de clasă , laboratoare, bibliotecă, loc pentru practica agricolă , terenuri de sport, spaţiu suficient pentru 600 de elevi şi se trece la şcoala obligatorie de 10 clase ce este desfiinţată în 1992.

În toată această perioadă prestigiul şcolilor din comuna Mereni creste prin activitatea desfăşurată de cadrele didactice şi s-a materializat prin numărul mare de absolvenţi care reuşesc la examenele de admitere în liceu.

Începând din anul 1985 scade însă populaţia şcolară în localitate ca urmare a natalităţii reduse şi a migrării unora la oraş. Acest lucru are drept consecinţă închiderea şcolilor din Ciuani şi Ştefeni. În anul şcolar 1989-1990 se găseau înscrişi numai 270 de elevi în clasele I-X, scăzând îngrijorător  pe an ce trece .

Din anul 2006, cele doua şcoli din comuna au fost unite având aceeaşi personalitate juridică la Sc. cu cls. I-VIII Merenii de Jos. În decursul acestor ani cele 2 clădiri de şcoală ale comunei trec printr-un proces de modernizare cu ajutorul unor oameni de suflet care s-au gândit să le facă să înfrunte vitregiile vremii şi să putem intra cu fruntea sus în rândurile şcolilor europene.

Începand cu 1 septembrie 2011, din cauza numărului redus de copii şi a scăderii natalităţii, Şcoala Merenii de Sus se închide, elevii find transportaţi la Şcoala Gimnazială Merenii de Jos cu ajutorul microbuzelor şcolar, asigurându-li-se gratuit transportul de către Primăria Mereni, şcoala ocupându-se în permanenţă de însoţirea şi supravegherea elevilor.

Viziunea şi misiunea şcolii

Şcoala noastră este locul unde fiecare elev işi atinge maximum de capacităţi intelectuale, civice şi de lucru în echipă pentru a se integra în mediul social , concurenţial.

Şcoala gimnazială Merenii de Jos este şcoală cu personalitate juridică având în componenţa sa următoarele structuri:

  • Grădiniţa cu program normal nr. 1 Merenii de Sus
  • Grădiniţa cu program normal nr. 2 Merenii de Jos

Populaţia şcolară :

În anul şcolar 2012-2013, la nivelul şcolii sunt 2 grupe de grădiniţă a câte 22 de preşcolari şi  10 clase de elevi.

Numărul total este de 284 elevi , inclusiv preşcolari.

Populaţia şcolară din Merenii de Sus a  scazut îngrijorător ceea ce a dus  la comasarea celor două structuri.

Unitatea funcţionează cu un număr de 2 schimburi, durata orei de curs fiind   de   45 minute- pauza de 15 minute, la ciclul primar, iar la ciclul gimnazial 50 de minute cu pauza de 10 .

Personalul didactic de conducere

Directorul unităţii şcolare este dna profesoară de limba română- STĂNCULESCU NICOLETA FLORENTINA, cu grad didactic definitiv, vechime în învăţământ de 10 de ani, fiind numită prin delegaţie din 2012.

Personalului didactic de predare

În anul şcolar 2012-2013 sunt încadraţi cu normă de bază :

  • · 21 profesori,astfel:
  • · 6 învăţători/institutori/profesori invatamant primar ,
  • · 2 educatoare la catedră.
  • ·    13 profesori

Majoritatea cadrelor didactice sunt cadre didactice tinere, dornice de perfecţionare prin grade didactice şi formare continuă prin CCD Teleorman.

La nivelul şcolii sunt:

  • · 11 cadre didactice cu gradul I
  • · 2 cadre didactice cu gradul II
  • ·       7 cadre cu gradul definitiv
  • 2 cadre debutante

Majoritatea cadrelor didactice sunt înscrise la cursurile de formare continuă din oferta CCD Teleorman .

Comisiile metodice

  1. Comisia metodică a învăţătorilor şi a educatorilor
  2. Comisia metodică a profesorilor
  3. Comisia metodică a diriginţilor

Personal didactic auxiliar: 3 cadre didactice auxiliare astfel:

Contabil – 0.50 normă calificat, ASE Bucureşti, 4 ani vechime

Bibliotecar- 0.25 normă calificat, profesoara de limbă română

Secretar- 0.25 normă necalificat, studii medii

Personal nedidactic:

3 îngrijitori ,1cu normă întreagă şi 2 cu 0.25 normă

2 şoferi

Tot personalul nedidactic au studii  medii.

Fiecare cadru didactic de predare, auxiliar sau nedidactic angajat al şcolii  cunoaşte fişa postului şi  a contractului de muncă corelat cu organigrama unităţii şcolare cu responsabilităţile prevăzute în fişă.

Spaţii şcolare auxiliare:

Nrcrt.

crt.

Tipul de spaţiu

Număr

spaţii

1.

Săli de clasă /grupă

10

2.

Laboratoare*

2

3.

Teren de educaţie fizică

şi sport

1

4.

Spaţii de joacă

2

5.

Bibliotecă

1

6.

Spaţii de depozitare

materiale didactice

4

 

Spiile administrative:

Nr.

crt.

Tipul de spaţii

Număr

spaţii

Suprafaţa  (mp)

1.

Secretariat

1

15mp

2.

Contabilitate

1

15mp

Spaţiile administrative au suprafaţă mică, aparatură puţină, loc mic de depozitare pentru arhivă. Cabinetul directorului este în acelaşi loc cu secretariatul.