ŞCOALA GIMNAZIALA" N.GH.LUPU" ARSURA
Arsura, Vaslui

Prezentare

Comunitate: Arsura

Comuna Arsura, situată în partea de nord - est a judeţului Vaslui este o unitate administrativ-teritorială rurală de gradul III (sub 3000 de locuitori).
Comuna Arsura este formată din satele: Arsura, Pâhneşti, Fundătura şi Mihail Kogălniceanu. Suprafaţa totală a comunei este de 4063 Ha din care: intravilan - 349 Ha şi extravilan – 3714 Ha. De asemenea, Arsura  se află situată la 80 km faţă de Vaslui, 27 km de Huşi şi 7 km de Albiţa. Clima este temperat continentală cu influenţe estice, fiind caracterizată prin amplitudini termice mari şi de precipitaţii neuniforme, temperatura medie anuală situându-se în jurul valorii de 9 grade Celsius iar direcţia dominantă a vântului este din nord şi sud.

 

Istoric: Scoala Arsura

Documentele de arhiva ale perioadei 1864-1904 atesta faptul ca in  localitatea Arsura nu ar fi existat o scoala primara desi exista batrani care afirma ca ar fi invatat notiunile elementare de matematica si romana in casa unui satean (n.n.)


Preotul Gheorghe Lupu confirma adevarul reflectat de documentatia vremii: in 1875 cand a fost repartizat ca preot paroh al Arsurii nu a gasit nici un fel de scoala sau cladire cu destinatie similara ca organizare. Preotul Lupu face demersuri pentru organizarea unei scoli in Arsura iar pana la gasirea unei solutii incepe cursurile scolare in casa lui Pavel Teclici cu un grup de elevi proveniti din Arsura, Fundatura si Armaseni (1885).

 

In anul 1904 se ridica prima scoala cu ajutorul preotului si al satenilor.Aceasta scoala era pozitionata langa baia populara si a dainuit timp de apoximativ 100 ani dupa care a fost transformata in camin cultural si biblioteca comunala. Aceeasi destinatie o are si astazi stravechea cladire.

 

Scoala functiona la inceput cu un singur post de invatator iar preotul satului preda religia. Odata cu cresterea populatiei scolare numarul de posturi didactice a crescut.Scoala din Arsura a fost si este scoala coordonatoare in comuna. Intre anii 1904-1928 se putea face aici invatamantul primar apoi invatamantul de 7 clase obligatoriu si gratuit pana in anul 1963. Apoi se puteau face 8 clase intre 1963-1971 si chiar zece clase din 1969. Prin realizarea Romaniei Mari si infaptuirea reformei agrare (1920-1921) familiile de sateni au devenit tot mai numeroase.Astfel cresc efectivele de elevi iar scoala veche din 1904 a devenit neincapatoare. Intre anii 1959-1962 s-a construit un nou local de scoala in centrul satului langa casa Lupu prevazut cu doua sali de clasa hol si cancelarie. Din 1969 odata cu trecerea invatamantului obligatoriu la 10 clase se punea problema infiintatrii claselor a IX-a si a X-a, de aceea intre anii 1969-1971 s-a construit “scoala mare” sau “scoala de peste parau” (scoala care functioneaza si astazi).

 

Cladirea noua este prevazuta cu 4 Sali de clasa 2 holuri, cancelarie si magazine pentru material didactic. Construirea acestei scoli rezolva in mare proportie necesitatea spatiului de scolarizare cu exceptia gradinitei care inca functiona in curtea scolii vechi neavand local propriu. Anii 1980 aduc cu ei migratia in masa a populatiei catre oras. Scade numarul de elevi ajungandu-se dupa anii 1990 la invatamantul simultan.

Dupa anul 1989 in comuna Arsura  s-au renovat 3 localuri de scoala cu ajutorul Bancii Mondiale: Scoala Arsura, Scoala Rapi,Scoala Pahnesti. Pe locul scolii din centru s-a construit o noua scoala inaugurate in anul 2004 in ziua de Sfanta Treime.Aceasta scoala este destinata invatamantului prescolar si primar ganzduind un timp si cabinetul directorului.


 




Resurse locale: Arsura

Comuna dispune de forţă de muncă calificată în următoarele meserii: confecţioneri, sudori, mecanici, zugravi, tâmplari. Meseriile specifice comunei noastre sunt ţesutul manual, torsul ferelor şi fibrelor, croşetatul, tâmplărie, fierărie. Ocupaţia de bază rămâne agricultura, caracterizată prin cultura plantelor, a cerealelor (în special porumb, grâu, floarea soarelui, ovăz), creşterea animalelor (porcine, ovine, bovine, cabaline), apicultură, viticultură. Comuna este renumită prin podgoriile –147 hectare care se găsesc în satul Pahneşti, comuna Arsura. Se întâlnesc următoarele soiuri de struguri: Fetească albă, Crâmpoaie, Sârba, Riessling, Ottonel, Merlot, Zghiahara.



Tradiţii: Arsura

Sărbători cu tradiţie în comună sunt: sărbătoarea satului şi Hramul Bisericii Sfântului Nicolaie.

Listă tradiţii:

Sărbătoarea satului

La 6 august, în fiecare an, în localitatea Arsura are loc sărbătoarea satului şi bâlci. Pentru această sărbătoarea este amenajat special un teren în apropierea sediului Primăriei.

Hramul Bisericii Sfântului Nicolae

La 6 decembrie se sărbătoreşte Hramul Bisericii Sfântului Nicolae în comuna Arsura.



Scoli: Arsura

Scoala cu cls. I-VIII , „N.Gh.Lupu” Arsura, comuna Arsura , judetul Vaslui este o scoala coordonatoare unitara cu personalitate juridica si are urmatoarele unitati componente:

Scoala cu clasele I-VIII,  Arsura

Scoala cu clasele I-IV, Pihnesti

Gradinita cu program normal Arsura

Gradinita cu program normal Pihensti

Gradinita cu program normal Fundatura