Scoala Gimnaziala Osorhei
Osorhei, Bihor

Prezentare

Începuturile organizării învăţământului în localitatea Oşorhei are loc în a doua jumătate a secolului al XVIII lea,în urma impunerii legii împărătesei Maria tereza intitulată "Ratio Educationes"în plină epocă a luminilor.

Primii care au beneficiat de şcoli în Oşorhei au fost credincioşii romano-catolici şi reformaţi de etnie maghiară. Acestea erau şcoli cu caracter confesional funcţionând pe lângă biserici. Românii ortodoxi,  populaţie tolerată şi a căror religie a fost prigonită de autorităţile habsburgice au reuşit să obţină prin decretul Mariei Tereza din 1759 şi apoi prin Edictul de toleranţă al împăratului Iosif al II –lea din 1781 permisiunea desfăşurării activităţii Bisericii  Ortodoxe. Aceste măsuri în contextul mişcării de emancipare politică naţională a românilor de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea au impus necesitatea organizării de şcoli în limba română. Dintr-o lucrare a lui Nicolae Firea “Date şi documente cu privire la istoricul şcoalelor româneşti din Bihor „  apărută la Tipografia Diocezană din Arad în anul 1910 reiese că în 1791 Congregaţia Comitatelor Bihor , ocupându-se de problema înfiinţării şcolilor române greco-orientale pentru naţinea română, au urmărit să înfiinţeze în Zona Oradea Mare 19 şcoli în 74 de comune. În anexa VII/a a Legii “ Ratio Educationes” se specifica faptul că una dintre aceste şcoli urma să se înfiinţeze în localitatea Vasarhely (Oşorhei). Din cauza greutăţilor materiale din anii resprectivi proiectul de înfiinţare a şcolii Greco-Orientale nu s-a realizat.

Tot din lucrarea citată aflăm despre înfiinţarea primelor şcoli în limba română din Oşorhei şi Alparea în anul 1816. Astfel în cadrul celei de a III a şedinţe a Congregaţiunii din 19 aprilie 1916 se decide înfiinţarea Şcoalelor Cercuale  având 3 clase.Astfel de şcoli au fost înfiinţate şi în zona oraşului Oradea în 29 de comune printre care şi în Oşorhei şi Alparea. De reţinut este că în anul 1816 la Oşorhei s-a înfiinţat prima şcoală românească care a funcţionat alături de cele cu predare în limba maghiară.

Şcoala românească a avut un caracter confesional funcţionând pe lângă biserica ortodoxă.

Documentele atestă că în anul 1856 în comuna Oşorhei au  funcţionat:

- o şcoală sătească cu predare în limba română având 253 elevi între 6 şi 11 ani , orele find ţinute de preotul Gurbedean Alexandru-învăţător cu diplomă;

-o şcoală primară  catolică cu 3 clase unde a predat preotul Aul Antal învăţător cu diplomă şi o  şcoală cu predare în limba română la Alparea având 112 elevi , orele find ţinute de preotul Panea Gavril- învăţător cu diplomă.

În 1886 în Oşorhei a funcţionat  o şcoală mixtă reformată şi catolică şi una ortodoxă. În localitate ştiau să scrie şi să citească 143 persoane. Şcolile asigurau învăţământul primar şi deschideau posibilitatea continuării studiilor în şcoli superioare ecleziastice şi laice .

În a doua jumătate a secolului XIX şi  începutul secolului XX  învăţământul din Transilvania implicit şi cel din Oşorhei a fost organizat pe baza Legilor Eotvos(1868)  şi ulterior Appony  (1907), care au reglementat  învăţământul primar până la vârsta de 12 ani impunând un proces  de maghiarizare a şcolilor româneşti. În perioada interbelică învăţământul românesc de stat şi confesional s-a organizat pe baza legislaţiei româneşti de după 1918.

Reconstituirea istoriei şcolii româneşti din Oşorhei în perioada interbelică este dificil de realizat datorită faptului că multe documente au fost pierdute în urma incendierii arhivei şcolii în 1944.

După 1948  învăţământul românesc  se reorganizează conform Legii Învăţământului implementat de regimul Comunist.În urma noii reforme educaţionale la Oşorhei sunt desfiinţate şcolile confesionale şi se pun bazele şcolii de stat cu clasele I-VII şi apoi I-VIII iar din 1983 s-a trecut la prima treaptă de liceu cu profil mecanic agricol care a funcţionat până în 1990. După revoluţia din 1989 şcoala revine la învăţământul de 8 clase.

Primul local de şcoală de stat a funcţionat alături de şcolile confesionale maghiare într-o clădire din apropierea gării CFR. Mai târziu cursurile s-au desfăşurat  în clădirea de la şosea care s-a demolat în anii 2005-2006.Creşterea numărului de elevi şi clădirea veche a impus cu necesitate construirea unui nou local cu etaj începută în 1972 şi finalizată 1975.Treptat şcoala şi-a extins spaţiul prin construirea noului local modern cu fonduri de la Banca Mondială între anii 2001-2003.Tot la aceasta se adaugă  clădirea contruită cu ajutorul Fundaţiei Pro-Progressio în colaborare cu partenerii din Elveţia şi Olanda dată în folosinţă în anul 2005.Pentru grădiniţă avem 2 localuri complet renovate.

Actualmente localurile de şcoală sunt suficiente şi moderne.Dispunem de18 săli de clasă în cele 3 clădiri un laborator de informatică, un laborator de chimie şi o sală de sport. De asemenea dispunem de un teren de sport.Datorită banilor alocaţi de guvern am achiziţionat material didactice la toate obiectele , o tablă inteligentă şi am dotat biblioteca cu cărţi noi pentru toate nivelele de studiu.

Galerie foto

gradinita 3 clasa a VIII A clasa pregatitoare clasa pregatitoare clasa pregatitoare clasa pregatitoare clasa pregatitoare gradinita 3 clasa a VIII A clasa pregatitoare clasa I Cateva poze din sclasele de scoala si gradinita Talent si daruire Fiecare elev a muncit cu responsabilitate, iar activitatea în echipă i-a ambiţionat şi mai mult să păstreze curăţenia.
La finalul proiectului, toţi copiii au fost premiaţi de dna director Indrie Camelia, care a fost plăcut impresionată de întreaga manifestare. Ca nişte ecologişti convinşi, elevii au realizat de asemenea o sumedenie de obiecte reciclabile de o admiraţie deosebită, de la floricele din hârtie până la corăbii, maşinuţe, biciclete, căsuţe şi avioane din lemn care mai de care mai alese. Spre încântarea publicului, câţiva dintre elevi au prezentat cu succes modă eco :) “I-am primit cu multă bucurie şi căldură şi sperăm ca această zi să rămână o amintire de neuitat. Cu siguranţă, vom mai avea şi alte amintiri frumoase de-a lungul acestui an şcolar, întrucât între cele două grădiniţe există un parteneriat. Tot cu această ocazie, am organizat şi o serbare de la care nu putea lipsi cel mai iubit dintre pământeni - Moş Crăciun”, după cum ne-a declarat Mirela Gabor. Pentru a întâmpina Crăciunul aşa cum se cuvine, preşcolarii de la Grădiniţa din Cheriu, comuna Oşorhei, coordonaţi de educatoarea Mirela Gabor, i-au aşteptat cu colinda pe prietenii lor orădeni de la Grădiniţa nr. 22 (1). Cel mai grozav cumpărător s-a dovedit a fi şi la această ediţie dl primar (Ioan Pop), care a cumpărat zeci de prăjituri, de la toţi comercianţii, pentru ca şi angajaţii primăriei să afle cât de bune prăjituri s-au vândut la Festivalul micilor patiseri de la Oşorhei. Holul şcolii din Oşorhei a devenit pentru moment un uriaş laborator de cofetărie. Pe standuri, circa o mie de prăjituri, din 70 de sortimente şi cinci torturi (derutante) şi peste 60 de concurenţi aşteptau marele fast şi declanşarea competiţiei. Vineri (3 decembrie 2010), la Şcoala cu clasele I-VIII din Oşorhei, s-a desfăşurat cel mai mare şi mai tare festival al patiserilor din zonă. Vestea i s-a dus peste mări şi ţări chiar de la prima ediţie (de anul trecut)... ajungând până la Drăgeşti şi Rieni. 

Elevii din Oşorhei şi-au propus, ca în timp, să devină cei mai mari şi mai tari patiseri din ţară - cel puţin aşa îşi doresc Lavinia şi Claudia (iniţiatorii festivalului), iar doamna director, prof. Adriana Indrie şi dl primar Ioan Pop subscriu... cu încântare!
Costumele şi măştile au fost realizate de copii acasă. Juriul a deliberat şi-am aflat cine a avut: cel mai frumos, cel mai interesant, cel mai reuşit, cel mai bine realizat, cel mai diabolic, cel mai inspirat, cel mai original, cel mai complicat, cel mai colorat, cel mai înfricoşător, cel mai simplu si cel mai real costum. S-au împărţit diplome şi dulciuri câştigătorilor. Activitatea s-a desfăşurat într-un spaţiu frumos amenajat şi decorat cu: dovleci (Jack-o-Lanterns) sculptaţi de copii acasă, fantome din cearşafuri albe, frunze multicolore, porumb şi multe lumânări.Fiecare protagonist şi-a prezentat masca şi costumul. O sărbătoare plină cu vrăjitoare, vampiri, fantome, drăcuşori, mumii, piraţi, pisicuţe şi prinţese. O zi frumoasă pentru toţi cei care au participat: elevi, cadre didactice şi invitaţi. A fost Balul Halloween! Vineri, 29 octombrie 2010, o zi deosebită pentru elevii Şcolii cu clasele I-VIII din Oşorhei. Ne iubim scoala Discursul doamnei director. Promovarea culturii si valorii in randul elevilor, imbogatirea cunostintelor. Discutii...prezentari... O expozitie de succes Interesul copiilor a dus la dezvoltarea cunostintelor acestora cu privire la viata si activitatea celor trei oameni de stiinta. Acest proiect a luat fiinta din dorinta de a promova in randul elevilor valori pozitive nationale din domeniul stiintei si tehnicii. Elevii au fost foarte interesati de proiect, reusind sa se familiarizeze cu activitatea intreprinsa de cei trei aviatori. Acest proiect a fost realizat in parteneriat cu Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea. Cativa din elevii S08 Osorhei au participat la expozitia mobila de imagini cu cei trei oameni de stinta, au prezentat cateva din realizarile acestora si au participat la discutii si sesiuni pe tema proiectului. http://concursurilecomper.ro/galeriemultimedia.php http://concursurilecomper.ro/ Din clasa a VII-a au participat elevii: Iova Bogdan, Urda Remus, Borma Eugen, Sabau Alexandru, Martin Paula, Lerintiu Raul, iar din clasa a VIII-a: Tigan Daiana, Criste Teodora. Au participat si au obtinut punctaje onorabile urmatorii elevi: din clasa a V-a: Bejan Adriana, Antal Florin Daniel, Molnar Eniko, Corb Genisa, Butiri Remus, Lazar Romina, Popa Ovidiu, Guias Ionut, Ticarat Macrina, Mercea Camelia, Ticarat Ionut, Lazar Sergiu, Sirb Denisa; din clasa a VI-a: Incze Andrei, Luncan Noemi, Ciuciu Naomi, Lascu Lavinia, Petrasca Alex, Monoszes Mark. In semestrul I si II al anului scolar 2010-2011, elevii S08 Osorhei, indrumati de dna. prof. Nica Octavia, au participat la Concursul National de Competenta si Performanta COMPER, sectiunea Matematica, calificandu-se la Etapa I (25 ianuarie 2011) si II (25 mai 2011). http://concursurilecomper.ro/galeriemultimedia.php http://concursurilecomper.ro/ Din clasa a VII-a au participat elevii: Iova Bogdan, Urda Remus, Borma Eugen, Sabau Alexandru, Martin Paula, Lerintiu Raul, iar din clasa a VIII-a: Tigan Daiana, Criste Teodora. Au participat si au obtinut punctaje onorabile urmatorii elevi: din clasa a V-a: Bejan Adriana, Antal Florin Daniel, Molnar Eniko, Corb Genisa, Butiri Remus, Lazar Romina, Popa Ovidiu, Guias Ionut, Ticarat Macrina, Mercea Camelia, Ticarat Ionut, Lazar Sergiu, Sirb Denisa; din clasa a VI-a: Incze Andrei, Luncan Noemi, Ciuciu Naomi, Lascu Lavinia, Petrasca Alex, Monoszes Mark. In semestrul I si II al anului scolar 2010-2011, elevii S08 Osorhei, indrumati de dna. prof. Nica Octavia, au participat la Concursul National de Competenta si Performanta COMPER, sectiunea Matematica, calificandu-se la Etapa I (25 ianuarie 2011) si II (25 mai 2011).