Scoala Gimnaziala Pietrosani
Pietrosani, Teleorman

Prezentare

 

Comuna Pietroşani este alcătuită dintr-un singur sat compact, cu acelaşi nume. Este situată în sudul României, în Lunca Dunării, în extremitatea de sud - est a judeţului Teleorman.Ca întindere, satul Pietroşani este unul dintre cele mai mari ale judeţului.  Pe teritoriul acesteia au existat civilizaţii străvechi, existand în acest sens dovezi arheologice datând din epoca bronzului, descoperite în partea de vest a satului, în zona denumită „Reca”, pe malul râului Vedea. Tot aici se afla si ruinele unui castru roman ale cărui  fortificaţii au fost construite de către romani pe locul unei mai vechi cetăţi getice, construită mai mult din pământ şi lemne, pe marginea povârnişului teraselor Dunării. O parte din materialele acestei cetăți au fost refolosite de romani la construirea fortificaţiilor castrului. Castrul de la Reca a fost construit fie în perioada marilor războaie daco-romane, fie după ocuparea Daciei de către romani, în secolele I-II d.H.  Alte săpături efectuate aici au evidenţiat şi existenţa unor aşezări umane din timpul migraţiei popoarelor, după părăsirea Daciei de către romani.

Despre scoala din comuna Pietroşani găsim foarte multe informaţii in cartea domnului profesor universitar Marcel Tena,,ISTORIA  LOCALITATII PIETROSANI din actualul judeţ Teleorman şi fostul judeţ Vlasca”, informaţii pe care le vom folosi şi noi in scurta prezentare a                        SCOLII GIMNAZIALE PIETROSANI.

Inceputurile şcolii au aproape aceeaşi origine ca intreaga şcoală romanească . Theodor  Popescu, in ,,Anuarul Scoalei Primare de Băeți,,Dim.B.Stirbey”din comuna Pietroşani-Vlaşca”,publicat  in anul 1928,spune despre scolile din Pietrosani, 4 la numar la un moment dat:,,Scoala primară de băieţi e cea mai veche.De la 1800 pană azi(1922),timp de 120 de ani ,s-au succedat 24 de invăţători.Aceştia erau aduşi de localnici si platiti cu cate un mertic de bucate de cap de familie.Scoala se facea numai iarna cu cate 7,8,10 copii maricei.Invăţătura se reducea la cunoaşterea buchiilor cărţii ş-atata tot.Pagina cea mai frumoasa a istoricului şcoalei au scris-o cu litere de aur sotii Elena si Ioan Busuioc cari de 19 ani ,de la 1895 la 1914,fără intrerupere,au ştiut să dea şcoalei toata autoritatea,radicand-o la rangul de adevărată şcoală primară”.

In anul 1902 erau doar patru cantine şcolare in tot judetul Vlasca, intre care una  la Pietrosani.

In 1919 se infiintează Scoala de fete in conacul administratiei Kohlen, Scoala de ucenici agrocoli tot in 1919 şi in 1920 Scoala de gospodărie casnică. Din cele 4 şcoli amintite cea de băieţi şi cea de fete ţineau de,,Ministerul instrucţiunii”,iar celelalte doua de Ministerul agriculturii.

Anul 1927 este anul infiinţării la Scoala din Pietroşani a primelor clase complementare:cls.V si cls.VI.

Prin reforma din 1948 invătămantul de 7 ani devine obligatoriu si ,cum nu toate şcolile aveau codiţii, număr de elevi şi mai ales corp didactic,Scoala Pietroşani primeste in 1950 copii şi din satele vecine(Bujoru,Pietrişu,Gaujani).

In anii 1950-1960 populaţia comunei ajunge la peste 8000 de locuitori ,iar in şcoală sunt 4-5 clase paralele.

Astăzi populaţia şcolară este mult mai puţin numeroasă, Scoala Gimnazială Pietroşani funcţionand cu un număr de 241 de elevi cuprinşi in  6 clase de invăţămant primar si 7 clase gimnaziale.Pe langă şcoală există si o grădiniţă cu program normal la care sunt inscrişi 93 de copii .Corpul profesoral este format din cadre didactice tinere cu multă putere de muncă,dedicate profesiei şi dornice de afirmare.Cu toţii ne străduim să redăm şcolii autoritatea cuvenită,conştienţi fiind că prestigiul unei şcoli este sinonim cu rezultatele pe care aceasta le are in instruirerea şi educaţia generaţiilor de elevi.