Scoala Gimnaziala Sacel
Sacel, Maramures

Prezentare

 

 

 

Şcoala din Săcel este atestată documentar din anul 1794. După 1900 încep să se construiască şcoli de stat. Prima şcoală de stat a fost construită în Săcel în anul 1912, cu doar 2 săli de clasă şi locuintă pentru învăţători. A doua şcoală construită în această comună (ocupând actualul loc al parcului şcolii) a fost cea dintre anii 1929-1930 şi avea 6 încăperi. În 1938 a fost construit localul şcolii de pe Valea Carelor cu 8 încăperi, din care 3 săli de clasă, un atelier, o sală profesorală, trei camere pentru locuinţa directorului şi un internat cu cantină. O parte a acestei şcoli a ars în incendiul din 1957, dar a fost refacută şi funcţionează şi azi cu clasele I-IV şi o grupă de gradiniţă.

 

Construcţia şcolii din centrul comunei a început în anul 1960 iar în 1974 s-a finalizat cu un local cu un etaj. Ultimele două clădiri dispun de câte o clasă pentru învăţământul primar (predare simultană) şi o sală pentru învătământul preşcolar, situate la 3-5 km faţă de centrul localităţii.

Din anul 2005, şcoala cu claseleI – VIII, Săcel, şi-a schimbat denumirea deoarece în cadrul ei s-au format clase cu profil mecanic, numele ei fiind: Scoala de Arte si Meserii Săcel.

Datorită faptului că populaţia comunei este în scădere, ceea ce atrage după sine scăderea populaţiei şcolare, în ultimii ani numărul preşcolarilor şi a elevilor a scăzut destul de mult. In prezent, Şcoala de Arte şi Meserii Săcel cuprinde 6 grupe -grădiniţa (100 prescolari); 10 clase – învăţământ primar (134 elevi); 7 clase – învăţământ gimnazial (138 elevi); 2 clase SAM (26 elevi).

În toată această perioadă, prin şcoala aceasta s-au perindat mulţi dascăli, fiecare aducându-şi contribuţia la luminarea minţilor copiiilor, după puterile lor. Mulţi dintre elevii şcolii noastre au început să se afirme la diferite concursuri, aducând laude şi cinste şcolii.

Şcoala de Arte şi Meserii Săcel este într-un continuu proces de schimbare şi modernizare. De curând a fost dotată cu calculatoare şi alte echipamente electronice performante, în urma cărora elevii vor avea doar de câştigat.

De acum încolo depinde de noi, cadrele didactice şi de voi, elevii, ca şcoala noastră să devină mai frumoasă şi mai performantă.

Rezultatele voastre sunt oglinda muncii noastre!

(prof.Ioana Coman-revista,, La Izvorul Izei”)

Galerie foto

Clasa pregatitoare Clasa pregatitoare Clasa pregatitoare Clasa pregatitoare Clasa pregatitoare Clasa pregatitoare Clasa pregatitoare Clasa pregatitoare ... ... ... .... .... ... .... .... ... ... ... ... ... .... .... ... .... .... ... ... ... ... ... .... .... ... .... .... ... ... ... ... ... .... .... ... .... .... ... ... ... .... ... .... .... ...... Cateva din actiunile noastre....